Het is al een tijdje geleden dat ik nog iets voor jullie site geschreven heb, maar deze keer gaat het niet over F1. Het onderwerp van vandaag is hoe geraak je in de autosport en meerbepaald als piloot.
De beste opstapklasse is uiteraard de karting. Toen ik begon waren er nog geen indoor kartbanen, dus ik ben begonnen met outdoor karting. Dit is een ideale leerschool om competitieritme te krijgen en je talent te bewijzen. Maar tegenwoordig moet ik toegeven is karting niet meer te betalen als je zelf nog geen job hebt. Vroeger was het heel wat goedkoper, maar ik moet toegeven zonder steun van thuis uit was het ook moeilijk. Wat je nu hebt met die indoor karting is dat het niveau iets minder hoog is als outdoor, maar het is nog te betalen. Als je over het nodige talent beschikt kan je volgens mij via die indoor toch veel bereiken. Zeker nu dat men die talentenjacht heeft via de Belgische autosportfederatie (KACB).

Als je dan in de karting al wat bewezen hebt kom je vaak de juiste mensen tegen en moet je via sponsoring trachten de budgetten te vinden om door te breken. Dat is nu het moeilijkste gedeelte sponsors vinden. Zeker in een land als Belgi� waar autosport vrij klein is. We waren beter allemaal in Engeland of Duitsland geboren. Een groot probleem is dat autosport te weinig gepromoot wordt op TV. Logisch dat de bedrijven dan meer geld investeren in sporten (voetbal, tennis, fietsen,�) die bij ons dagelijks het nieuws halen. Daarbij komt nog dat we een klein land zijn met weinig grote ondernemingen.
Moest je dan toch bij de gelukkigen zijn die het tot de autosport behalen, dan heb je nog altijd beperkingen. Om in de hoogste klasse de F1 te geraken heb je heel wat budget nodig. Zulke bedragen kunnen wij Belgen nooit vinden. Vandaar dat ik met spijt moet zeggen dat ik nooit meer een Belg in de F1 verwacht. Kijk bvb naar Marc Goossens volgens mij het grootste talent dat wij de laatste jaren kenden. Hij heeft in de karting Belgische, Europese en Wereldtitels behaald. Is wereldkampioen in de formule Ford geworden. Heeft wedstrijden in de F3000 (de opstapklasse van F1) gewonnen. En toch heeft hij nooit in een F1 getest. Spijtig voor al wie volgt maar zoek een andere richting.

Ook ik zag snel dat formule racerij niets zou brengen. Ik kartte vanaf 6 jaar. Op 16 reed ik formule Renault in Duitsland. Ondanks de goede resultaten heb ik een andere weg gekozen. Ben in Belgi� beginnen te rijden zodat ik mijn graduaat kon behalen. Een diploma geeft toch wat zekerheid voor de toekomst. Na twee Belgische titels bij de GT�s en een overwinning in de 24 uren van Zolder kreeg ik de mogelijkheid om het WK voor GT�s te rijden. En dit jaar heb ik zowel het WK als Belcar gereden. Een heel leuk jaar met veel races. Ik ben dit jaar weer Belgisch Kampioen geworden en heb in het WK tal van podia behaald met ��n overwinning.

 

 

Voor al wie aan autosport wil doen zou ik zeggen doe je best, maar blijf nuchter. Het is niet zo gemakkelijk, maar in zekere mate wel haalbaar. En als je van F1 droomt zet dat even uit je hoofd, daar zullen we als Belgen enkel maar naar kunnen kijken. Maar ik moet zeggen, ik heb dit jaar voor de 2de keer deelgenomen aan de 24 uren van Le Mans. En als we dan toch even mogen dromen, ik win liever die wedstrijd dan een F1 race. Voor diegene die er nog nooit geweest zijn, zeker eens doen. Ik zit al sinds ik 6 jaar ben in de autosport. Ik ben al naar F1 wedstrijden gaan kijken (zelfs in de paddock). Maar niets heeft zoveel indruk op mij gemaakt dan de sfeer rond de 24 uren van Le Mans. Dit is voor mij de grootste wedstrijd ter wereld en heeft ook veel meer toeschouwers dan eender welke F1 race.

Sportieve groeten,

Anthony Kumpen

Meer weten over Anthony? Bezoek zijn website: [url=http://www.anthonykumpen.com]http://www.anthonykumpen.com[/url]
Vergeet ook niet regelmatig naar de “feature-afdeling” te gaan voor andere artikels over en door Kumpen.

By peter