Ik denk het niet. De nieuwe regels zijn goedgekeurd door de meerderheid van de teams en dat wijst erop dat ook zij deze regels niet als echt schadelijk aanzien. Toch lijken vele fans er volledig tegen te zijn, volgens hen zal de Formule1 nooit meer zijn wat het was.

Die fans moeten doorhebben dat de Formule1 evenmin zou blijven bestaan als er opnieuw een dergelijk saai seizoen zou volgen, de daling wat de kijkcijfers betreft is verontrustend.

Waarom zijn de regels dan niet slecht? Wel, neem de kwalificaties bijv., die zullen nu iets meer op het toeval berusten. Ook Michael Schumacher maakt eens een fout. Maakt hij die net in zijn snelle ronde, dan start hij verder naar achter. Begint het plots te regenen, of droogt het net op dat moment goed op, dan zal de startpositie ook meer be�nvloed worden.

Door die extra toevallige factor die de startpositie mee zal bepalen kunnen we interessante race-starts krijgen. Het is vanaf volgend seizoen niet onmogelijk dat we een Minardi van de eerste plaats zien vertrekken, als het weer hem bijv. een beetje meezit tijdens de kwalificaties. Als Ferrari op dat moment nog steeds krachtiger is dan de rest, dan zullen ze de race, zoals het hoort, nog altijd winnen. Toch gaan we dan enkele extra inhaalpogingen zien die er dit seizoen zo goed als niet waren.

Ook de kwalificaties zelf worden spannender. Nu wist iedereen voor de kwalificaties al dat de kans enorm was dat Schumacher op het einde met de snelste ronde zou afsluiten. Ook volgend seizoen kan dat het geval zijn, maar er zullen dus andere factoren meespelen die dat niet echt zeker maken. Wat als er dreigende regenwolken boven het circuit hangen voor de sessie? Wat als hij die ene rond met een mindere set-up rijdt dan zijn teamgenoot Barrichello? �t Is eens iets anders en ik vind dat dat moet kunnen.

De nieuwe puntenverdeling zal minder effect hebben, maar zeker niet slecht zijn. Kleinere teams zullen ook punten kunnen bijeensprokkelen en zo mee klimmen. Als Ferrari in verhouding tot de anderen even sterk blijft als dit seizoen, dan hoeft er geen twijfel over te bestaan dat ze het kampioenschap winnen, maar andere teams zullen hen iets langer kunnen volgen. Als Williams het seizoen bijv. Iets minder sterk begint, maar nadien fel kan terugkomen, dan hebben ze tijdens de eerste races misschien enkele extra puntjes kunnen verdienen waardoor er geen ondichtbare kloof tussen hen en Ferrari is.


Wat het schrappen van Spa betreft ben ik natuurlijk minder positief. Ik begrijp de situatie echt niet. Spa is het godencircuit onder de circuits. Zo goed als elke rijder en elk team beweert dat. Van Magny Cours zeggen weinigen dat. En ook daar rijden ze zonder tabaksreclame, waarom wordt dat circuit dan niet geschrapt? Waarom wordt er zo fel uitgehaald naar Belgi�, als er andere landen zijn die al langer �preuts� waren als het op tabaksreclame aankomt. Kan het misschien zijn dat alles toch een dreigement blijft om de Belgische politiekers onder druk te zetten zodat ze de wet wat aanpassen en de deur op een kiertje laten staan?

Het mag duidelijk zijn dat het wegvallen van Spa een ramp is voor de plaatselijke economie. Het circuit werd vorig jaar nog voorzien van een erg luxueze persruimte met alle mogelijke toebehoren voor de journalisten, de gravelbakken werden vervangen, er werd een nieuwe baan rond het circuit gelegd om de afvloeing van het verkeer na en tijdens de GP effici�nter te laten verlopen. Waren al die investeringen een maat voor niets? En wat dan te zeggen van de lokale shops die F1-artikelen verkopen. Het dient niet verder verklaard te worden dat zij het grootste deel van hun omzet binnenhalen tijdens de GP-weekends.

Maar het is natuurlijk hoe het is, wij, de simpele kleine fans, zullen er niets aan kunnen veranderen en dienen de dingen te aanvaarden zoals ze zijn. Het heeft misschien wel een klein positief puntje (als ik er dan echt ��n moet zoeken). Als de GP enkele jaren geschrapt wordt, en we staan er nadien allemaal opnieuw voor de come-back van ons aller Spa, dan zal de sfeer speciaal en ongetwijfeld goed zijn, dat beloof ik.

By peter