We hadden een exclusief interview met Flavio Briatore, u kan het hier lezen. Een voorstel van Ecclestone naar de toekomst toe , om de grid meer gevuld te krijgen,
is aantreden met 3 wagens ipv 2, wat denkt u daarvan?

Een goed idee, maar niet haalbaar voor 2003. De monocoque hebben we, een een reservewagen. Geen twee reservewagens.  De tweede zogeheten reserve wagen is eigenlijk een bonte verzameling van de belangrijkste onderdelen. Het inzetten van drie wagens houdt ook in dat je op jaarbasis meer dan 40
motoren extra moet maken, moet inzetten.  Voor 2004 is dat een mogelijk, is dat een optie.  Voor 2003 is dat niet haalbaar vanwege de tijd. Mocht dat ooit komen dat er drie wagens zouden zijn heb ik al meteen een voorstel. Laat de tweede “vaste” wagens aantreden in de teamkleuren en de derde wagen
in andere kleuren, en dan nog liefst met een jonge rijder die eigen budget, nieuwe sponsors kan meebrengen en tegelijkertijd ervaring opdoen in de F1.

Er wordt nogal veel getest, sommige teams klagen daarover. Wat is uw standpunt?

We testen als zotten, ongelofelijk. We testen meer dan 150 dagen per jaar. Waanzin. En waarom ???  Omdat de ene het doet , doet iedereen het blijkbaar. Weet je, het ideale zou zijn dat er getest wordt op maandag, dadelijk na een GP. Je bent dan op het circuit, je moet geen extra materiaal laten overkomen, geen extra mensen want iedereen is er door het raceweekend.  Komt daar nog bij dat je een zuivere piste hebt, dat je ook dadelijk genoeg gegevens hebt over grip. We zouden er meer uit leren, het zou minder kosten, en minder belastend zijn voor iedereen.

De Fia heeft een nieuwe regel uitgedokterd om bij een kapotte motor, vanaf
2004, het team of rijder te bestraffen. Je wordt 10 plaatsen
achteruitgesteld op de grid, is dat wel een goed idee?

Beter zou zijn dat men de grid gewoon laat zoals het is, dan bedrieg je het publiek ook niet.  De snelste moet vooraan staan, punt.  Maar laat hem tijdens de eerste vijf ronden binnenkomen voor een stop en go, een tijdstraf.  Als je een goede starter hebt, dan heeft hij weinig last van de handicap van 10 plaatsen. Dit zou een goed alternatief zijn.

Jarno Trulli wordt als een goed rijder aanzien, hoe bekijk jij hem nu hij voor Renault rijdt?

Trulli heeft niet het palmares dat hij verdient. Ik ga je meer zeggen, wij zijn als team voor 80% verantwoordelijk voor de opgaves, voor de pech van Jarno dit jaar. Altijd ging er wel iets mis. Dat hij in Frankrijk een fout maakte tijdens de vrije trainingen? Weet je, in F1 moet je snel zijn, gaat het om de snelste tijd, om de snelste te zijn in een race. Ik eis van mijn rijders dat ze steeds de limiet opzoeken, dat ze de limiet zelfs een beetje trachten te verleggen.  Alleen zo kan je vooruitgang boeken. Als je er dan eens vanaf gaat, . tja . “Its a part of the job.”

U bent een goede vriend van Ecclestone, Ecclestone dreigt ermee Spa van de kalender te halen…

Francorchamps is een mooi circuit, heeft iets speciaals.  Het hoort bij het WK zoals bijvoorbeeld Monaco.  Volgend jaar is er geen tabaksreclame meer ? Ja, dat weet ik maar dat hoeft geen probleem te zijn.  Er kan nog veel veranderen tegen dan. (grijns).  Francorchamps heeft eigenlijk nooit ter discussie gestaan.  Zelfs niet die memorabele editie dat we op het laatste toch toestemming kregen.  Toen moest er nog op donderdagavond de logo’s op de hemden genaaid worden.  Maar echt, zelfs over volgend jaar is er nog niet gesproken dat de GP ter discussie zou staan, ook niet als hij op 31 augustus zou georganiseerd worden.  Want dan geldt het verbod op tabaksreclame al in Belgi�.

Hoe belangrijk zijn de banden in de F1 tegenwoordig?

De banden zijn van essentieel belang. Je kan haast stellen dat Ferrari met speciaal voor hun geprepareerde banden rijdt.  Bridgestone werkt haast exclusief voor Ferrari, de banden zijn op maat gemaakt.  Daar maken ze al het verschil.  Power is belangrijk, maar miniem vergeleken met de banden.

Michelin komt er ook wel hoor.  Maar het is logisch dat ze een achterstand hebben.  Ze werken voor verschillende topteams.  Ze kunnen niet een band speciaal maken voor McLaren, voor Williams of Renault.

Beter zou zijn dat er ��n bandenleverancier is, zoals een tijdje geleden met Bridgestone. Iedereen vertrekt met dezelfde banden, dan moet de wagen en de rijder het verschil zien te maken.  Nu is dit onmogelijk .

Wat zijn de vooruitzichten voor 2003?

Voor 2003 moet er een krachtigere motor komen. Het chassis is goed, de rijders ok maar de kracht ontbreekt. Het zou voor ons goed uitkomen mocht het regenen in Francorchamps, dan zitten we goed.

Wanneer verwacht je de eerste zege voor Renault?

2005. Overdrijf ik? Zeg ik hetzelfde dan Toyota?  Tja, dat kan. Ik kijk niet naar een ander, ik weet wat voor ons telt. We zijn van nul begonnen, je kan niet stellen omdat we vroeger wereldkampioen werden dat we nu met dezelfde basis vertrekken als waar we toen gestopt zijn. Neen, we zijn helemaal van nul begonnen.

Wat denk je over Walkingshaw en Arrows?

Dit is niet goed voor de F1. Walkingshaw zat vroeger bij mij in het team, in het begin van de jaren 90. Ik ben blij dat hij nu niet meer in mijn team zit .

 

By peter