Op 28 juni stappen verschillende ex-Formule 1-coureurs voor het eerst sinds lang weer in een racewagen, een GP2-test op het Franse circuit Paul Richard in LeCastellet. E�n van hen is niemand minder dan de wereldkampioen van 1996, Damon Hill. De Engelsman, dit jaar 45 jaar geworden, bevestigde vandaag dat hij zal plaatsnemen in de Dallara Renault GP2-wagen komende dinsdag. Het is geen toeval dat Hill in een wagen kruipt die aangedreven wordt door een Renault-krachtbron. Negen jaar geleden werd hij wereldkampioen in de toen nog Rothmans Williams Renault. Het is echter niet enkel voor zijn plezier dat hij nog eens achter het stuur plaatsneemt, hij doet het ook om zijn jongere landgenoot Steven Kane een zitje te bezorgen om hem zo de Formule 1-wereld binnen te krijgen.

“De reden waarom ik deze test doe is simpel; ik wil een jonge coureur (Steven Kane) helpen om in de Formule 1 te geraken, en dan nog liefst wereldkampioen te worden,” verteld de 45-jarige Hill. “De GP2-Series is de beste voorbereiding op de Formule 1, daar ben ik zeker van. Maar wanneer ik het aanbod kreeg om zelf ook plaats te nemen in zo�n wagen kon ik niet weigeren. Ik kijk er echt naar uit om nog eens tegen die snelheden over een circuit te rijden.”

Bruno Michel, teambaas in de GP2-Series, is erg opgetogen met het antwoord van Hill en kijkt er naar uit om de voormalig wereldkampioen eens te ontmoeten, en hem aan het werk te zien in een wagen. “Iedereen in het kampioenschap was erg blij om te horen dat Damon ��n van onze wagens gaat besturen,” vertelde hij. “Vanaf het begin wilden we met ons kampioenschap tot zo dicht mogelijk bij de Formule 1 naderen. Om feedback te krijgen over onze wagens en kampioenschap van een Formule 1-wereldkampioen als Damon Hill is een echte stap voorwaarts. Ik ben ervan overtuigd dat hij van deze dag zal genieten en de GP2-wagens plezierig zal vinden. We kijken er al naar uit om zijn mening te weten over de wagen.”

Damon Hill is de zoon van wijlen Formule 1-kampioen Graham Hill en debuteerde in 1992 in een Brabham, waarmee hij zich zesmaal niet wist te kwalificeren. Toch kreeg hij, deels door zijn beroemde naam, een zitje bij het team van Frank Williams en daar bevestigde Damon zijn talent. In 1993 won hij drie races op rij en was hij teammaat van Alain Prost. In 1994 werd Senna zijn teamgenoot, maar na diens fatale ongeluk haalde Hill het team uit de put en verloor hij de titel met ��n puntje ten opzichte van Schumacher, na diens fel omstreden stuurbeweging in Adelaide. In 1995 werd Hill terug tweede in het kampioenschap achter de Duitser. In 1996 won hij eindelijk de titel, zij het met v��l tegenstand van zijn debuterende ploegmaat Jacques Villeneuve. Echter, voor 1997 was er bij Williams geen plaats meer en de nummer 1 ging met Hill mee naar Arrows. In 1998 schonk hij Eddie Jordan zijn eerste zege in de historische race in Francorchamps. Toen ging het alleen maar bergafwaarts, en Hill stopte met alle racen na de Grand Prix van Japan in 1999. In de Formule 1 reed hij 115 races waarvan hij er 22 won, behaalde hij 20 polepositie�s, 19 snelste ronden en 42 podiumplaatsen en niet te vergeten de wereldtitel in 1996. Het zal voor het eerst sinds 31 oktober 1999 zijn dat Hill in een bolide stapt.

Hill is echter niet de enige grote naam die aan de test deelneemt. Ook Jacques Laffite (61, 180 races tussen 1974 en 1986), Patrick Tambay (56, 123 races tussen 1977 en 1986) en Adrian Campos (45, 21 races tussen 1987 en 1988) zullen enkele ronden rijden. Adrian Campos is ook de eigenaar van het team in de GP2-Series dat zijn naam draagt.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!