Onze ‘favoriete autosportadviseur’ steekt de hand in eigen boezem. Dr. Helmut Marko gaf toe dat de recente problemen van de Oostenrijkse renstal te wijten zijn aan hun eigen ontwerp.

Dat het probleem vermoedelijk bij Red Bull Racing ligt werd donderdag duidelijk, toen men bij Toro Rosso vertelde dat ze een oplossing hadden gevonden met Renault voor de STR9. Blijkbaar is Technisch Directeur Adrian Newey met zijn kenmerkende smalle design te ver gegaan, waardoor de koeling van de RB10 een flink probleem werd.

Een te agressief ontwerpfilosofie zorgde ervoor dat bepaalde onderdelen te dicht bij elkaar liggen en te weinig koeling krijgen.

Met dat gegeven in het achterhoofd, is het dan niet verwonderlijk dat Caterham met haar conservatief grote sidepods de meeste rondes aflegde met haar Renault-krachtbron. Waar hoger aangeschreven teams als Toro Rosso en kampioen Red Bull niet verder kwamen dan respectievelijk 54 en 21 rondes, kon Caterham het circuit van Jerez 76 keer ronden.

Al is dat fors minder dan de 309 rondes van Mercedes of de 146 rondjes die Mercedes-klant Force India draaide.

Wat er nu moet gebeuren, is dat die onderdelen worden aangepast zodat de koeling dan wel naar behoren functioneert. Red Bull Racing heeft daarvoor twee weken de tijd. Op 19 februari gaat de wintertest op het circuit van Bahrein van start.

Maar daarnaast is ook de hele krachtbron en energie-opslag van Renault niet foutloos gebleken. Ook Renault heeft huiswerk te doen. De Fransen moeten een oplossing vinden om de softwareproblemen en de motorafstelling in orde te krijgen.