“Wat een race ! “ roept Mansell uit. “Ik startte op polepositie en dat was de cruciale factor die mij de overwinning gaf, gezien hoe hard Emerson de druk opvoerde tijdens de race. Hij gaf niet op en dat verwachtte ik ook niet. Ik probeerde weg te rijden en een gat te slaan, maar hij hield zijn neus vlak onder mijn achtervleugel en af en toe probeerde hij me zelfs voorbij te steken. Hij is een ware legende en iemand die ik enorm bewonder, maar vandaag was hij echt een bron van ergernis. Ik kon nog harder gaan maar ik wou mijn banden sparen. De combinattie van hitte en agressie in het rijden konden de banden zulke extreme omstandigheden niet gemakkelijk aan. Ze sleten vrij gemakkelijk en ik wou in de eerste plaats de wagen onder controle houden en de eerste plaats behalen� dat was al moeilijk genoeg. ��n slip, ��n foutje of een mechanic mankement betekende zonder twijfel het verlies van de race. Hij had betere tractie bij het uitkomen van de bocht zodat ik gedwongen werd om mijn snelheid constant te houden en mijn wagen op het circuit te houden. Ik kon gewoon niet sneller rijden vandaag. De opofferingen, het geduld en de toewijding van iedereen die naar deze race toe heeft meegewerkt heeft zich echt beloond met een schitterende race. Petje af voor Scott Poulter (voorzitter van de Grand Prix Masters) en Delta Motorsports, die een schitterende wagen in elkaar hebben gestoken, en dank ook aan Altech voor hun vertrouwen en steun. Het is nog niet duidelijk dat ik gewonnen heb, wat we hier vandaag gepresteerd hebben is onvoorstelbaar en ver boven de verwachtingen en voorspellingen die geplaatst werden. Als er nog mensen zijn die erover twijfelen ben ik zeker dat zij ver in de minderheid zijn en sterk verdeeld onder al diegene die er wel in geloven.”

“Een geweldige race,” zegt Emerson Fittipaldi. “Echt een plezier om te rijden ! Ik herinner me enkele jaren geleden (12 om precies te zijn) toen Nigel naar de Indy Car overstapte en wijlen Ayrton Senna me waarschuwde voor Mansell zijn rijstijl. Dat werd me vandaag nog maar eens duidelijk. Ik ben er van overtuigd dat hij regelmatig over de limiet reed, maar toch de wagen onder controle hield � en nog sneller ging ! Ik bleef denken dat hij een fout zou maken en ik probeerde hem regelmatig eens voorbij te steken, maar de remzone was te kort. Nigel was gewoon te snel en ik kan niet anders dan de tweede plaats te accepteren. Geen van ons beiden deed vandaag iets verkeerd en in de 23ste ronde zette we zelfs dezelfde rondetijd neer (1�37.069). Eigenlijk was mijn tweede plaats het enige dat ik vandaag fout deed, het moest de eerste zijn. Een geweldigde race in elk opzicht en we kijken nu nog meer uit naar was 2006 zal brengen voor dit kampioenschap.”

De derde plaats ging naar Riccardo Patrese. “De wagenbeheersing was subliem, net als in die goede oude tijd. Coureurs op, en soms over de limiet en ik denk dat er niemand was die niet kon glimlachen om deze race. Jan (Lammers) en Andrea (de Cesaris) bleven constant achter me rijden en het was moeilijk om op de limiet te blijven rijden. Vooraan reden deze twee andere heren steeds meer weg en ik kon alleen maar mijn derde plaats accepteren en ervoor zorgen dat ik die dan ook behield. Ik had het geluk dat ik vrije baan voor me had maar ik had wel geen enkel moment dat ik het rustiger aan kon doen. Ik dacht dat het hele concept rond de Grand Prix Masters was om te entertainen, maar als coureur was het zeker niet het geval. Deze jongens zijn bloedserieus op het circuit en om aan de zijde te kunnen rijden van zulke inmens grote namen � het was alsof de tijd stil bleef staan. En dat meen ik. Gedurende de hele race kon ik racewagens in mijn spiegels zien en er was geen seconde rust gegund. Dit is een harde kern van een groep racers die de wereld terug deden denken aan een van de mooiste tijden in de autosport. En daar wil ik gerust nog veel meer van !”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter