Pierre Gasly leek met een derde plaats in de GP2 Main Race goede zaken te doen, maar een lege brandstofblusser zorgde voor diskwalificatie. Sergei Sirotkin won de race voor Luca Ghiotto en Rafa Marciello.

Het weekend begon eigenlijk goed voor Gasly, die de snelste was in de trainingen. Maar in de kwalificatie was Sirotkin net even slimmer door nog een laatste run te doen, terwijl Gasly met de op dat moment snelste tijd vijf minuten in de pits ging staan wachten. Slechts 0.016 sec was de Rus sneller, maar het was genoeg voor pole, Gasly moest als tweede starten. Marciello en Oliver Rowland vertrokken als derde en vierde. Achterin wist Daniel de Jong een 15e tijd neer te zetten, voor herintreder Rene Binder.

In de openingsfase leek Sirotkin een trucje van landgenoot Artem Markelov af te kijken, door een pitstop te plannen tijdens een Virtual Safety Car. Heel ironisch dat Markelov de oorzaak was na een botsing met Jordan King in de Spitzkehre. In Monaco wist Markelov daarmee de winst uiteindelijk veilig te stellen, maar de wedstrijdleiding is na die coup van Russian TIME veel strenger geworden en besloot Sirotkin’s stop illegaal te verklaren, waardoor de Rus nóg eens binnen moest komen.

De ironie lag er nu écht dik bovenop, want uitgerekend Russian TIME was opnieuw spekkoper. Marciello greep de kans die de Groene Tafel bood en nam de leiding over. Aangezien hij op dezelfde strategie stond, kreeg hij een flinke voorsprong cadeau, met tussen hem en Sirotkin ook nog Ghiotto (die langer op zijn softs kon doorrijden) en Rowland. Sirotkin pakte de draad echter vlug op, nu met versere softbanden terwijl iedereen voor hem mediums had. Rowland werd eerst ingerekend, Ghiotto al vlug daarna. Marciello had een voorsprong, maar tegen het eind van de race waren zijn banden zodanig op dat Sirotkin hem alsnog inhaalde en ondanks alle tegenwerking er met de overwinning vandoor ging. Ook Ghiotto (die versere mediums had dan Rowland) kwam Marciello nog voorbij ondanks een verbogen voorvleugel (ook hij was betrokken bij de crash van Markelov en King)

Van hemel naar hel en terug

Was de race voor Sirotkin een nachtmerrie met een gelukkig eind, voor Gasly werd het een inhaalrace die als anticlimax eindigde. De Fransman liet zijn auto afslaan in de start, kwam op antistall toch van zijn plaats, maar reed als twaalfde rond in de openingsfase. Doordat hij nét even langer door kon rijden op zijn medium banden, hoefde hij net als Sirotkin weinig ronden op soft te rijden en ging met rasse schreden door het veld heen. Op de laatste bocht verschalkte hij zelfs nog de haperende Marciello, volgens de timing was hij met een paar duizendste derde geweest…

Maar helaas, de vreugde hield niet lang. De Groene Tafel sloeg weer toe en verklaarde Gasly’s auto illegaal doordat de brandblusser leeg was. Die was in het begin van de race gaan lekken, en dat werd via on-board beelden geconstateerd, zodat men de Fransman zijn derde plaats weer afnam, de derde plaats weer naar Marciello ging en ook de startgrid voor de sprintrace op de schop ging. Alex Lynn zou eigenlijk van podium zijn gestart, nu ging die positie naar Antonio Giovinazzi. Voor MP was de race wisselend: Rowland haalde als vijfde weer belangrijke punten op, De Jong verremde zich in de Spitzkehre en ramde zichzelf en Sean Gelael uit de wedstrijd.

GP3: Fuoco en De Vries goed wakker, Albon niet

Alex Albon leerde in de GP3 race op zaterdag ook hoe grillig de Virtual Safety Car kan zijn. De Thai had de pole gepakt met slechts 0.078 sec op Charles Leclerc. Arden-rijder Jake Dennis voorkwam een ART 1-2-3 in de kwali door de derde tijd te zetten vóór Nyck de Vries.

Bij de start ging het rap mis toen Alex Palou na drie ronden klem kwam te zitten tussen Steijn Schothorst en Ralph Boschung. Ook Nirei Fukuzumi werd mee van de baan geveegd. Als toetje ging Boschung haastig door richting de pits in de hoop zijn vleugel te herstellen, maar de Zwitser ging te wijd het Stadion gedeelte in en stuiterde over de kerbs, waarbij Matevos Isaakyan hem niet meer kon ontwijken.

De VSC werd ingesteld en de rommel opgeruimd. Albon en De Vries reden op dat moment 1 en 2, Fuoco lag derde. De Thai lette echter niet op bij de het eindigen van de VSC, Fuoco wel. Die vloog weg als Usain Bolt in de honderd meter sprint en had Albon in de Nordkurve te pakken. De Vries viel ook aan, werd geblokt door zijn teamgenoot, maar die schoot door over de kerbs, zodat de Fries alsnog de tweede plaats hield.

Achter hem kwam vervolgens Leclerc opzetten, die van vijf was vertrokken na een gridstraf voor het ophouden van Giuliano Alesi in de kwali, en in de chaos naar drie opklom terwijl zijn rivaal Albon naar vijf terugviel. De Monegask was de Vries snel voorbij, liep ook hard in op Fuoco, maar die verdedigde goed tot Leclerc’s banden eraan waren. Daardoor stortte zijn tempo in en kon De Vries weer aanpikken in de laatste ronde en Leclerc in een foutje drijven in de Nordkurve.

Ook Albon en Matt Parry pikten nog aan en in de Spitzkehre wist de Welshman beide ART’s buitenom in te halen. Fuoco pakte met zes tellen voorsprong de overwinning, De Vries werd keurig tweede en Parry derde. Jake Hughes kreeg de pole voor de sprintrace en voor de derde keer op rij stond de Indiër Arjun Maini op de eerste rij, na een zevende plaats mocht de Jenzer-coureur als tweede starten op zondag


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!