Dat Alex Lynn de GP2 sprintrace won was niet eens het hoofdpunt zondagmorgen. De lotgevallen van de leiders in het kampioenschap waren een stuk interessanter in een sprintrace die qua spanning de hele F1-race later overvleugelde.

Het begon al met de eerste ronde, waar Giovinazzi zijn start verprutste, Lynn zag wegstuiven en ook Oliver Rowland langs zag komen. Sirotkin had een prima start evenals Arthur Pic, maar de smaakmakers waren Rafa Marciello en Luca Ghiotto. De twee Italianen slaagden erin vanaf de Nordkurve tot aan de Sachs-kurve (vijf bochten achtereen) bijna naast elkaar te blijven rijden zonder elkaar te raken. Uiteindelijk won de Russian TIME dat duel van de Trident, maar wie aan Ghiotto en Marciello’s racecapaciteiten twijfelt, moet dat eens vergelijken met alle botsingen dit weekend.

Ook Gasly had een prima eerste ronde en klom van twintig omhoog naar twaalf, voor hij vast kwam te zitten achter Norman Nato, die zich eerst nog liet passeren, maar zijn landgenoot terugpakte en losreed. Gelukkig voor Gasly hadden Nato en Nabil Jeffrey niet hetzelfde “koersinzicht” als Ghiotto en Marciello, bij de eerste poging van Nato op Jeffri ging het al gelijk verkeerd:

De VSC werd ingezet, al viel opnieuw de grilligheid van het systeem op. Rowland reed bijna het hele gat naar Lynn weer dicht. Toch kon de MP-rijder niet aanklampen in de herstart, waarschijnlijk daar al teveel van zijn banden gevergd. De DAMS liep daardoor gestaag weg terwijl er zich een heuse “Olly-train” vormde achter de MP auto: Giovinazzi, Pic, Gustav Malja, Sirotkin en Ghiotto. In die trein drukte Giovinazzi Pic uit de weg, waardoor hij 5 seconden tijdstraf opliep. Aangezien Gasly nog steeds maar 10e lag, Sirotkin nog achter hem reed en Ghiotto inmiddels Marciello weer had teruggepakt, was het heel belangrijk voor Giovinazzi hier een podium te scoren. Maar hij ging veel te haastig te werk, verremde zich en liet de motor afslaan.

Sirotkin was na die mislukte pogingen van Giovinazzi wel succesvol en kwam na een aantal pogingen Rowland wél voorbij, om meteen van de groep weg te rijden. Het gat naar Lynn was inmiddels veel te groot maar een podium was nu goud waard. Marciello lag nog steeds in de clinch met Ghiotto en reed in zijn verwoede aanvallen zijn banden te vlug op. Daardoor liep Gasly rap in en werd de Fransman toch weer een gevaar voor de leiding in het algemeen klassement, die ver weg leek na de diskwalificatie op zaterdag.

Lynn consolideerde zijn voorsprong en bleef Sirotkin aan de streep 3 tellen voor. Achter hen werd het bijna kermis toen Malja een megamoment goed opving in Stadion, maar wel van drie terugviel naar acht. Pic was de slimste en reed in de laatste ronden weg van de Olly-train, waar naamgever Rowland ondanks falende grip nog een vijfde plaats met hand en tand verdedigde, alleen tegen Ghiotto had de Brit geen verweer. Gasly en Marciello zullen de MP rijder vervloekt hebben, want daardoor liepen ze belangrijke punten mis. Daniel de Jong kreeg al in de startfase van de race een beuk van Philo Paz Armand (meen ik, was niet heel goed te zien in de herhalingen) en spinde van de baan. Hij reed de halve race als laatste, maar klom door incidenten en uitvallers nog naar plaats 15.

De stand is na deze zondag behoorlijk op zijn kop gegaan, alweer:

1 S. Sirotkin – 113
2 P. Gasly – 113
3 R. Marciello – 102
4 A. Giovinazzi – 100
5 O. Rowland – 99
6 N. Nato – 81
7 J. King – 80
8 M. Evans – 77
9 A. Lynn – 72
10 A. Markelov – 65

Hoe gek een balletje rolt dit jaar, blijkt uit de leider in het kampioenschap. In Engeland gaf ik eigenlijk geen cent meer voor de kansen van Sirotkin, maar twee raceweekends verder is de Rus ineens leider met hetzelfde aantal punten als Gasly, maar één podiumplaats meer. Hoewel Gasly wisselvallig is, laat ie zien over veerkracht te beschikken na tegenslag, terwijl Daniil Kvyat weg lijkt te kwijnen bij STR. Ik vermoed dat er een transfer aankomt als die lijn zich na de zomerstop voortzet. Giovinazzi verliest door zijn uitvalbeurt de aansluiting en kan een gridstraf voor Spa tegemoet zien voor zijn aanvaringen met Pic en Rowland, die hem bovendien in de nek hijgt met maar één punt achterstand.

GP3: Leclerc opnieuw leider na nulscore Albon

In de GP3 kon Arjun Maini opnieuw kilometers maken als leider in een race, de Indiër verschalkte Jakes Hughes in de start, en leek even weg te lopen toen de Brit zijn landgenoot Jack Aitken moest afweren. Na 1 ronde was het uit met de pret en had Hughes de leiding terug, maar er werd een VSC uitgeroepen omdat achter hem Ralph Boschung zijn slechte weekend stijlvol afsloot, door zijn voorvleugel eraf te rijden. Ook Arthur Janosz kwam niet ver na een crash in Stadion.

In de herstart verbaasde Hughes met zijn reactiesnelheid, zo snel dat zelfs de steward hem even “under investigation” plaatsten, zo snel dat Maini een halve seconde knipperde en van twee terugviel naar zes. Leclerc probeerde aan te klampen bij Hughes, maar net als zaterdag, toen hij Fuoco niet voorbij kwam, lieten zijn banden hem te vlug in de steek en kwamen de achtervolgers weer terug. Aitken passeerde de Monegask en wist zich los te rijden van dat groepje, terwijl Maini en Santino Ferrucci met elkaar én Leclerc om de laatste podiumplaats knokten. Leclerc profiteerde van dat duel en hield zijn derde plaats vast, Ferrucci was als vierde binnen, Maini als vijfde.

Hoeveel die 3e plek waard was bleek na de finish. Alex Albon en Antonio Fuoco hadden elkaar geraakt in het gedrang bij de Spitzkehre, waardoor de Thai moest uitvallen en de Italiaan met een beschadigde neus verder moest. Later vloog hij nog een keer hard over de kerbs en uiteindelijk scoorde hij geen enkel punt. Nyck de Vries haalde als achtste het laatste punt op, na een hele race achter Matt Parry aan te hebben gejaagd.

Na vijf raceweekends liggen de eerste drie nog duidelijk binnen schootsafstand:

1 C. Leclerc – 126
2 A. Albon – 123
3 A. Fuoco – 115
4 M. Parry – 70
5 N. de Vries – 65
6 J. Hughes – 52
7 R. Boschung – 48
8 N. Fukuzumi – 43
9 J. Dennis – 39
10 J. Aitken – 38

Leclerc heeft de leiding weer terug, met twee punten op Albon, Fuoco moet wat meer terrein goedmaken. Het gat naar Parry en De Vries lijkt wat te groot, maar je hoeft maar naar de GP2 te kijken om vast te stellen dat je zoiets niet te snel moet roepen. Na de zomerstop gaan de GP2 en GP3 weer verder in de GP van België op 27 en 28 augustus.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!