Stoffel Vandoorne was vanmiddag de beste in de main race op Spa, die veertig minuten werd onderbroken na een zware crash van Daniel de Jong. Het werd sowieso een zware middag voor MP Motorsport, dat Oliver Rowland al na een bocht de race zag verliezen.

De start werd bepaald door een misser van Norman Nato. De Fransman vertelde zich bij het innemen van zijn positie en toen hij opschoof moest het hele veld een plek vooruit. Dat lange stilstaan is erg slecht voor de koppeling, zeker naarmate je verder vooraan langer stilstaat.

Beide frontrow starters hadden dan ook geen geweldige acceleratie in huis. Vandoorne werd door Sirotkin gepasseerd, maar die klaagde al in de opwarmronde over remproblemen en kreeg de auto dan ook niet gestopt in La Source. Rowland startte zo mogelijk nog slechter, maar probeerde de achteropkomende Nobu Matsushita af te knijpen. Dat mislukte en de Japanner knalde vol in de achterkant van de Brit, die spinde en met een lekke band het circuit rondmoest.

In het naspel van deze aanvaring tikten Pierre Gasly en Nato elkaar ook uit de wedstrijd en kwam Vandoorne tot zijn eigen verbazing als leider de bocht weer uit. Alexander Rossi maakte een superstart vanaf acht naar twee en Sirotkin viel terug naar drie, maar hij werd op Kemmel al snel door Mitch Evans gepasseerd.

Ook Jordan King viel positief op in de eerste negen ronde. De Brit verraste zijn landgenoot Alex Lynn in La Source, werd in Raidillon weer voorbij gereden en zag op Kemmel zelfs Arthur Pic naast zich verschijnen, maar in plaats van in paniek te raken drukte King Pic langzaam naar buiten, remde tegelijk Lynn uit en pakte de vijfde plaats weer even terug.

In ronde negen ging het toen mis. De Jong probeerde in Blanchimont buitenom te gaan bij Pierre Gasly, maar de twee raakten elkaar en de Rotterdammer vloog a la Luciano Burti in de bandenstapels. Aangezien zowel de Jong als de vangrails gecheckt moesten worden werd er eerst een safetycar en daarna een rode vlag gezwaaid. De Jong werd voor een volledige serie checks en tests naar het ziekenhuis van Luik overgebracht.

Vandoorne nam de safetycar periode te baat om alvast van softs naar harde banden te switchen, evenals Pic, Artem Markelov en Julian Leal. Na een lange pauze zou het veld achter de safetycar weer vertrekken, maar viel de auto van Rio Haryanto stil. De Indonesiër moest door zijn crew op gang worden geholpen en kon later in de race een stop en go van 10 tellen afikken wegens “werk aan de auto in de fastlane van de pits.”

Ook André Negraõ kwam hetzelfde tegen. Zonde, want de Braziliaan reed tot kort voor het eind op een zesde plaats. Rowland en Matsushita kwamen na hun aanvaring in de eerste bocht nog wel even meedoen, maar haalden beiden de finish niet. Rowland lag al zeven ronden achter en leek alleen te testen of alle onderdelen van de auto weer werkten na reparatie, Matsuhita reed zijn tweede voorvleugel eraf toen hij alweer in La Source een inhaalactie op Nick Yelloy verknoeide.

Rossi ging in het tweede deel na de herstart een tijd aan de leiding, voor Evans en Sirotkin. Op negen was Vandoorne de leider in de rij “vroege stoppers”. Pic was inmiddels Markelov voorbij, die in de eerste ronden na de herstart wel erg veel fouten maakte. Pas toen de rest voor hun pitstops binnen kwam, sloot de Rus weer aan bij de Fransman, die zelf was opgehouden door de altijd stevig verdedigende Sergio Canamasas. Het zal wel ingebakken zitten bij Sergio zoals de reflexen van een bokser die een vuist op zich af ziet komen, ook als hij op totaal gare banden rijdt en een halve ronde later de pits opzoekt.

Vandoorne schoof door alle pitstops zonder veel moeite door naar de leiding en pakte geheel verdiend de thuisoverwinning in de mainrace mee. Pic haalde zijn eerste podium voor 2015 op, evenals Markelov op drie. Leal werd vierde en om de plaatsen daar achter zou het nog spannend kunnen worden. Evans en Rossi knokten tot aan Bus Stop voor de vijfde plaats, maar Rossi tikte Evans daar naast de baan, zodat die moest afsnijden en als vijfde binnen was. Het incident zou na de race onderzocht worden, maar ik heb niets vernomen van eventuele wijzigingen. Doordat de top5 van het klassement weer slecht scoorde blijft Vandoorne ook in de tussenstand weer uitlopen op de concurrentie.

Tussenstand na 13 races

1 	Stoffel Vandoorne	223
2 	Alexander Rossi	        113
3 	Rio Haryanto	        109
4 	Sergey Sirotkin	        105
5 	Alex Lynn	         85
6 	Pierre Gasly		 61
7 	Raffaele Marciello	 58
8 	Nobuharu Matsushita	 48
9 	Mitch Evans	         47
10 	Arthur Pic 	         39

De sprintrace is morgen om 10.35. Op de eerste rij Jordan King, die pole kreeg na zijn achtste plaats, met naast zich Nathanaël Berthon, die zich haast stiekem naar voren reed in de Lazarus auto. Veel interessanter is rij 2, waar de nieuwe boezemvijanden Rossi en Evans als 3e en 4e mogen vertrekken.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!