Antonio Giovinazzi maakte zijn tegenvallende zesde plaats van zaterdag goed in de sprintrace op zondagmorgen, waar hij een overwinning en de dubbel voor Prema pakte. Gustav Malja en Luca Ghiotto mochten met de Italiaan mee naar het podium. Pierre Gasly deed ondanks een vierde plaats weer goede zaken, terwijl Sergei Sirotkin puntloos bleef.

In de start zette “Gio” meteen de toon met een raketstart vanaf vier, al was hij net niet snel genoeg om polesitter Gustav Malja te verschalken voor de leiding. De Zweed bleef zich goed verdedigen en wist ondanks druk van Gio snel weg te lopen bij de rest. Naarmate de mislukte pogingen om Malja in te halen zich ophoopten, kwam het veld echter terug, tot een kopgroep van zes afwachtte hoe het tussen Malja en Gio ging aflopen.

Gasly was een van de actievere leden van die groep. De Fransman reed zijn voorvleugel stuk in Les Combes, maar alleen de endplate van de vleugel raakte beschadigd en de Prema auto werd er niet langzamer van. Ondanks dat Sirotkin hem hier nog passeerde klampte Gasly aan en toen de Rus vergeefs probeerde om Oliver Rowland in La Source te passeren schoot hij er weer lange en fabriceerde de mooiste inhaalactie van het weekend in Raidillon d’Eau Rouge tegen Rowland.

Gasly ging meteen door nu er nog tempo in de banden zat en pakte achtereenvolgens Jordan King en de beide Russian TIME auto’s van Markelov en Marciello. Hij liep ook aardig in op Ghiotto in het slot van de race, maar het gat was helaas te groot om er nog een podium uit te slepen: vierde plaats. Ook Giovinazzi controleerde vooraan zijn pace en liep 2.5 sec weg van Malja, waarmee Prema een clean sweep in België maakt. Malja haalt zijn eerste podiumplaats in de GP2 op als tweede, Ghiotto dus opnieuw derde in een sprintrace.

Ollie versus Ruskies, part 2

Het was bepaald geen goede race voor de heren uit Moedertje Rusland. Markelov wás sneller dan Marciello, maar wat hij ook probeerde, zijn Italiaanse teamgenoot sneed hem steeds de pas af bij elke poging. Radioberichten om even de pace te laten zakken werden eerst genegeerd en daarna tegen heug en meug opgevolgd, maar ondertussen kwamen Sirotkin, Rowland, Sergio Canamasas en Norman Nato weer opzetten, terwijl Jordan King achteruit boerde na veel te veel van zijn banden te hebben gevergd.

De achtervolgers bleven Markelov naderen en dat samen met de voortdurende aansporingen van zijn engineer leidde tot irritatie bij de Rus: Shut Up! Hoewel Markelov daar even zijn kalmte verloor, was het Sirotkin die zijn verstand verloor. Om in de titelrace te blijven moést hij zowel Rowland als Markelov voorbij en in Bus Stop lanceerde hij in de laatste ronde een torpedo waar Daniil Kvyat trots op zou zijn. Veel te laat geremd en de beide Russen knallen op elkaar. Rowland pikt lachend 3 pt op als zesde, Canamasas is stomverbaasd zevende en Nato krijgt een punt cadeau als achtste. Markelov maakt dan de uitsmijter door Sirotkin in het voorbijgaan in woord en gebaar duidelijk te maken wat hij vindt: “F*ck You!!”

Na deze toch weer heerlijk turbulent afgesloten races is dit de stand in de GP2:

1 P. Gasly – 146
2 A. Giovinazzi – 129
3 R. Marciello – 120
4 S. Sirotkin – 115
5 O. Rowland – 104
6 J. King – 98
7 A. Lynn – 87
8 N. Nato – 82
9. L. Ghiotto – 80
10. A. Markelov – 77

Prema pakt naast de dubbel in de race ook de dubbel in de stand, Gasly is 17 punten los van Giovinazzi. Marciello blijft consistent top5 rijden en gaat Sirotkin voorbij naar plek 3. De Rus zakt met 1pt weer onder zijn niveau en ziet inmiddels Rowland weer dichterbij komen als vijfde.

GP3: Jack Aitken wint een chaotische sprintrace

In de GP3 weet ik even niet of het aan het ontbijt lag, maar om 1025u had het veld er erg veel zin in. Matevos Isaakyan had de beste start en wist één ronde lang de leiding te houden, maar achter hem had Jack Aitken een versnelling extra. De Britse Koreaan schoot op Kemmel eerst Santino Ferrucci voorbij en pakte na een ronde de leiding van Isaakyan over. Na een rondje kon Tatiana Calderon uitstappen, de Colombiaanse werd in La Source eraf gereden nadat Arthur Janosz vroeger remde dan ze had verwacht.

Intussen konden Aitken, Isaakyan en Ferrucci langzaam weglopen terwijl Steijn Schothorst als vierde een kurk op de fles vormde voor de Trident van Antonio Fuoco en de ART’s van Charles Leclerc en Nyck de Vries. Maar omdat Isaakyan en Ferrucci het niet eens werden kon de Blaricummer weer kort aanpikken. Hij kon echter weer overnieuw beginnen toen zijn teamgenoot Konstantin Tereschenko werd afgeschoten door een van de Jenzer auto’s. Safetycar!

“I’ll keep saying this: safetycars will breed safetycars” – Dave Addison, commentator BTCC

En opnieuw heeft Addison gelijk, want na die eerste SC duurde het niet lang voor de tweede mocht opdraven. Jake Hughes probeerde Matt Parry buitenom in Les Combes in te halen, maar glibberde wijd, kaatste terug de baan op en ramde de Welshman uit de wedstrijd, voor de tweede keer dit weekend. Later bij de stewards mocht de jongeman uit Birmingham dan ook een gridstraf van vijf plaatsen voor Monza in ontvangst nemen.

Na restart twee liep Aitken opnieuw weg en dit keer wist Ferrucci Isaakyan bij Les Combes te verschalken. Schothorst verloor voor de clash Parry-Hughes al een plaats aan Fuoco, maar toen de Italiaan in Bus Stop hard remde moest de Campos-rijder uitwijken en Leclerc had geen uitnodiging nodig: “Merçi Beaucoup!” Nyck de Vries probeerde meteen de aansluiting te vinden bij zijn landgenoot, maar kwam er niet zomaar voorbij.

Eén ronde daarna ging Bernd Mayländer nog maar eens op herhaling. Nirei Fukuzumi was met Kevin Jörg aan het knokken en ook dat liep niet goed af. De Zwitser eindigde zowat naast teamgenoot Hughes in de bandenstapels. Voor en na herstart drie vond Jake Dennis de reservetank en maakte in een paar ronden drie plaatsen goed, voorbij De Vries voor de derde SC, en voorbij Schothorst en Leclerc NA de derde SC. Het bracht de jongeman uit Warwickshire een vijfde plaats achter Isaakyan, die hem op een halve seconde voorbleef.

Oh Flip!

De eerste podiumplaats van het seizoen was er voor Ferrucci op drie, die helaas niet bestand bleek tegen de druk van Fuoco. De italiaan pakte een verdiende tweede plaats en pakt tevens plaats twee in de stand, want Alex Albon bleef niet alleen puntloos, hij kwam bijna helemaal niet aan de finish, nadat Arjun Maini de Britse Thai vol ramde terwijl die aan een aanval op De Vries zat te denken. Het scheelde weinig, maar Albon bleef op zijn wielen en kon evengoed de race als tiende afmaken. Aitken ging intussen winnen met een marge van 1.7 sec op Fuoco. Beide Nl’ers finishten in de punten: Schothorst werd als zevende afgevlagd, De Vries ging als achtste met het laatste punt naar huis.

De stand in de GP3 is als volgt:

1 C. Leclerc – 161
2 A. Fuoco – 139
3 A. Albon – 125
4 N. De Vries – 81
5 M. Parry – 70
6 J. Aitken – 65
7 J. Dennis – 63
8 J. Hughes – 52
9 R. Boschung – 48
10 N. Fukuzumi – 43

Leclerc’s hinkstapsprongen met goede zaterdagen en slechtere zondagen lijkt te werken, de Monegask heeft nu 23pt voorsprong op Fuoco. Albon lijkt een beetje af te haken op dit moment als derde op 14 pt van Fuoco, maar het gat naar De Vries is nog vrij groot. De Fries leidt met 81pt de achtervolgende groep waar zijn oude Formule Renault maatjes Aitken en Dennis goede zaken doen terwijl Parry en Hughes puntloos blijven.

Het volgende raceweekend van GP2 en GP3 wacht in Monza, komend weekend al. Kunnen Gasly en Leclerc stappen maken voor een “Franse” dubbelslag of kunnen Giovinazzi en Fuoco in hun thuisrace nét iets meer? En hoe komen Sirotkin en Albon terug van tegenslag? We wachten met spanning af.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!