Alle F1-motoren zullen het zwaar krijgen in Mexico. Niet alleen omdat dit een snel circuit is, maar vooral omdat men op 2.200 meter boven zeeniveau gaat racen. De lucht is ijler en bevat minder zuurstof.

Gelukkig rijdt men nu met turbomotoren, dus zal men geen last moeten hebben van de verminderde druk. Maar ijle lucht heeft een mindere dichtheid, dus bevat minder moleculen per liter lucht. Anders gezegd, er is veel minder lucht om de warme radiatoren te verwerken.

Daardoor zal de koeling dus minder goed werken en de motoren zwaar belasten, terwijl deze sowieso al (per ronde) langdurig volgas zullen draaien.

Toch zullen ook de turbocompressoren in de gaten moeten worden gehouden. Het maximum toerental voor de turbo’s ligt op 125.000 toeren per minuut, terwijl in de praktijk de 100.000 amper wordt overschreden.

Maar de turbo moet nu meer dan die 100.000 toeren draaien om hetzelfde vermogen af te geven als in een andere Grand Prix.

Het is dan de vraag of het ontwerp erop is berekend. Vooral Remi Taffin van Renault maakt zich zorgen.

Als je niets aan de koeling doet, zie je dat terug in de rondetijd. En als je de turbo niet opschroeft, verlies je ook., zo zei Taffin tegen Motorsport.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!