Er is veel gebeurd in die afgelopen 23 jaar sinds 1992. Teams kwamen en gingen, we verloren Ayrton Senna en de sport is in handen van een investeringsmaatschappij. En tegenwoordig zijn regels voor de technici én coureurs nog strikter geworden dan toen.

Tilke was toen al helemaal onbekend. De ‘huisarchitect‘ van de Formule 1 heeft het circuit drastisch aan gepast.

Een beetje te drastisch naar de zin van de oude rotten, onder wie de schrijver. De iconische Peraltada had om zijn minst intact kunnen blijven? En rond de stadioncomplex is er maar één lijn en is het er behoorlijk smal.

De jongeren onder de Formule 1-fans zullen de Grand Prix van Mexico louter kennen van Youtube, maar ondergetekende weet nog heel goed dat het oude circuit mega-hobbelig was wat een race extra zwaar maakte voor man en machine.

Neem daarbij de ligging van het circuit op een hoogte van 2200 meter, en je begrijpt dat alles en iedereen worstelt met een licht zuurstoftekort.

Wie zeker een zuurstoftekort zullen oplopen, zijn de technici van Renault. Autodromo Hermanos Rodriguez is qua motorbelasting goed te vergelijken met Monza.

Ruim de helft van een ronde is volgas (55%), en dat terwijl de koeling flink wat zorgen kan baren. En de Renault is toch al zo gevoelig. Zorgwekkend voor de vier Renault-rijders, dus.

Of het moet gaan regenen, en de kans daarop zou op het moment van schrijven ruim 70% bedragen.

Honda zou minder motorische problemen hebben, maar hun randapparatuur is nu altijd te krap ingebouwd.

Jenson Button zal de eerste motor van de nieuwste generatie Honda in gebruik nemen tijdens de eerste vrije training, om daarna over te schakelen op een andere motor, ook van de nieuwste generatie, voor de rest van het weekend. Dit betekent dat Button nagenoeg zeker van de laatste plaats zal starten zondag.

Topsnelheden tot 360 kilometer per uur zouden tot de mogelijkheden behoren. De teams zullen wel met meer downforce rijden aangezien er na het lange rechte stuk van start-finish enkele technische secties volgen.

Sergio Perez zal dit weekeinde hopelijk op een positieve manier heugen. Voor het eerst mag de Mexicaan een thuisrace rijden in de Formule 1.

In Austin was een P5 een net resultaat, maar ‘Checo‘ wilt in zijn land minstens het podium behalen. En wellicht zullen er volgend jaar twee Mexicanen aan de start verschijnen? De verwachting is dat Esteban ‘Guti’ Gutierrez zal worden aangekondigd als tweede rijder voor Haas F1.

Een beloning voor zijn job als testrijder van Ferrari, aangezien Gene Haas een deal heeft gemaakt met de Italianen voor technische ondersteuning.

Over Mercedes is veel te doen geweest. In Sochi constructeurskampioen, in Austin mocht Hamilton zich voor de tweede keer op rij kronen en toch blijft de controverse rond het team hangen.

Petjes-gate is de nieuwste botsing tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. En dat terwijl Nico Vettel nu van het lijf moet houden in de strijd om P2 in het klassement. Rosberg mokt, en Hamilton vindt het niet nodig om erop in te gaan.

Het is nog maar de vraag of Hamilton in dienst van zijn teamgenoot wil/gaat rijden…

De tijden:

30 okt 2015
17:00-18:30 Eerste vrije training
21:00-22:30 Tweede vrije training

31 okt 2015
17:00-18:00 Derde vrije training
20:00-21:00 Kwalificatie

1 nov 2015
20:00 Race