De race werd gestart achter de safety-car: de baan lag er heel nat bij en het was koud, met een luchttemperatuur van 14°C. Jenson Button en Kazuki Nakajima gaven hun 18e en 19e startplaats op en vertrokken vanuit de pits.

Sébastien Bourdais, die in de kwalificatie een mooie vierde plaats behaald had, geraakte niet weg van de startgrid en kon beginnen met een ronde achterstand. Na twee ronden werd de safety-car naar binnen geroepen, maar bij de vliegende start vonden er geen inhaalbewegingen plaats. Sebastian Vettel bleek meteen veruit de snelste man op de baan te zijn en snelde weg van Heikki Kovalainen.

Na tien ronden begon Lewis Hamilton aan een helse inhaalrace. Räikkönen, die voor hem reed, was net voorbij Fisichella geraakt toen Hamilton hem volgde. Een ronde later viel Kimi Lewis zelf ten prooi. In de volgende 16 ronden zou Hamilton zich naar de tweede plaats knokken. Heidfeld, Glock, Kubica, Alonso, Trulli en Rosberg waren de mannen die er op de baan aan moesten geloven, terwijl anderen al de pits in doken. De WK-leider reed heel agressief en dwong Timo Glock zelfs in het gras, een manoeuvre dat onbestraft bleef.

In de 14e ronde viel de enige man van de race uit. David Coulthard passeerde Giancarlo Fisichella, die de achterkant van de Schot raakte, zijn voorvleugel verloor en rechtdoor de banden in dook bij Lesmo.

Sebastian Vettel dook zoals verwacht als eerste van de leiders de pits in. Dat deed hij op het einde van de 18e ronde. Zijn voorsprong was echter al zo groot, dat hij op de vierde plaats weer buiten kwam, enkele seconden achter Felipe Massa. Lewis Hamilton volgde pas in de 27e ronde en kwam op zijn extreme regenbanden weer buiten op de tiende plaats.

Drie ronden later was het Fernando Alonso die, zoals we hem kennen, een zeer gedurfde keuze maakte door op intermediates buiten te komen na zijn enige pitstop van de race. Een goede beslissing, want al gauw bleek dat hij sneller kon rijden met die banden. Enkele ronden later had iedereen gewisseld van banden. Hier verloor Lewis Hamilton zijn race, want hij had gehoopt op meer regen om de race met één pitstop uit te rijden.

Vanaf dat moment viel de race in een nagenoeg beslissende plooi. Het was Hamilton die in deze fase de snelste ronde neerzette en meteen aanpikte achter het treintje Alonso-Heidfeld-Webber, maar daar eindigde het voor hem: de snelheid leek eruit te zijn en Hamilton reed heel wat makker dan daarvoor rustig achter Massa.

Sebastian Vettel reed zijn race foutloos uit en behaalde een oververdiende overwinning. Het podium werd vervolledigd door Kovalainen en Kubica, die op één stop stond. In de titelstrijd werd Massa zesde, Hamilton zevende en Räikkönen negende – met een snelste ronde in ronde 53 van de 53, naar goede oude gewoonte van de Fin…

By peter