Pole. Sebastian Vettel (Toro Rosso-Ferrari) – 1:37.555

Het zal wel even duren voordat dit bezinkt. Ooit was het mijn droom om in een F1-wagen te rijden en ook al is het nu mijn doel om te vechten voor poles en overwinningen, had ik het vandaag niet verwacht en voelt het fantastisch. Dat het hier in Italië gebeurt is ook super. Er zijn twee Italiaanse teams. Ferrari is het grootste, maar ik denk dat de mensen vandaag ook de Scuderia Toro Rosso zullen kennen. Het is al geweldig om deel uit te maken van de formule 1, maar om bovenaan te staan is fantastisch. Het was heel moeilijk om iets te zien en ik denk dat alle rijders er goed aan gedaan hebben om geen ongelukken te veroorzaken. We hebben de wagen heel wat beter gemaakt en ik was er vanmorgen heel blij mee. En als je je auto vertrouwt, dan is dat de sleutel. In de tweede sessie waren de omstandigheden heel moeilijk en ik kon vrij vroeg een goede tijd neerzetten. Ik denk dat we er goed aan gedaan hebben om uit te rijden en een paar ronden af te leggen, in plaats van te focussen op één snel rondje.

P2. Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) – +0.076s

Een hele nipte sessie, ik heb de pole maar gemist op 76 duizendsten. Mijn eerste poging in Q3 was niet perfect en nog meer regen later in de sessie maakte het bijna onmogelijk om te verbeteren. In mijn laatste run heb ik alles gegeven maar er was niet genoeg grip om Sebastian Vettel te verslaan. Maar felicitaties aan hem voor het behalen van zijn eerste pole. De tweede startplaats is echter toch een mooie basis voor morgen, onze wagen heeft laten zien zowel in de regen als op het droge snel te zijn, dus ik heb veel vertrouwen.

P3. Mark Webber (Red Bull-Renault) – +0.562s

Ik had geen goede run bij mijn eerste ronde in Q3, en ik dacht dat de sessie om zeep was, aangezien me werd verteld dat het opnieuw zou gaan regenen. Het was moeilijk om in die omstandigheden de ronde op het einde te rijden, maar ik wist dat het moest. Het was cruciaal om de beide chicanes goed te nemen en ik moest me echt concentreren op de Ascari-chicane, want dat was als lopen op een treinspoor. Maar het is me gelukt en dat heeft geholpen om mijn tijd neer te zetten. Het zou morgen nogal een interessante race moeten worden als het opnieuw deze omstandigheden worden! Toro Rosso is de laatste paar races snel geweest en ze hebben het vandaag weer zeer goed gedaan.

P12. Giancarlo Fisichella (Force India-Ferrari) – Q2

Natuurlijk ben ik heel blij om het team voor het eerst dit seizoen in Q2 te krijgen, en dan vooral hier in Monza. De omstandigheden in de eerste sessie waren slecht in het begin en het was moeilijk om grip te vinden, maar het werd beter naar het einde toe en toen heb ik de ruimte gevonden en ben ik ervoor gegaan. We zijn zo snel mogelijk uitgereden in de tweede sessie omdat de regen harder werd en we hebben er het maximum uitgehaald – in onze snelste ronde zaten we niet ver van Q3 verwijderd. Jammer genoeg werd de regen dan nog erger en werd het onmogelijk om nog te verbeteren. Ik kijk al echt uit naar de race, en met de voorspelde regen denk ik dat het heel spannend wordt. Ik zal hard proberen. Ik heb m’n eerste overwinning in deze omstandigheden behaald met dit team in Brazilië (2003, red.), en ook al wordt dat hier heel moeilijk, we kunnen minstens ons best doen voor punten.

P14. Kimi Räikkönen (Ferrari) – Q2

Er valt weinig te zeggen en ik ben zeker niet tevreden met dit resultaat. Ik kon geen tijd rijden in Q2 toen de omstandigheden het nog mogelijk hadden gemaakt, en toen werd het onmogelijk om de top-10 bij te halen. In die ronde ben ik eraf gegaan in Ascari waar er veel water op de baan stond, en daardoor heb ik de volgende sessie niet gehaald. Nu moeten we proberen om het beste te halen uit deze situatie, die helemaal niet ideaal is. Starten op de zevende rij van de grid zou best lastig kunnen zijn, want het insturen van de eerste chicane is heel scherp en smal. Het is gemakkelijk om er andere wagens te raken. Op het droge doet de auto het goed, en natuurlijk zou regen wat meer kansen bieden voor degenen die achteraan starten, zoals ik.

P15. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) – Q2

De beslissing om op intermediates buiten te gaan bij het begin van Q2 hadden we samen genomen, ik en mijn ingenieurs. We dachten dat het de juiste keuze was omdat het op dat moment droger werd. Maar er was weinig grip dus ben ik naar binnen gekomen en ben ik terug naar extreme banden veranderd. Toen ik buiten kwam, was het beginnen regenen en ik heb net het venster gemist waarin de baan op z’n snelst was. Het was ook heel moeilijk om de rempunten te vinden. Het is de eerste keer dat dit me overkomt in de formule 1, dus ik kan niet echt klagen. Morgen is een nieuwe dag en we hebben nog altijd een kans om ons naar voren te vechten. Ik zal m’n uiterste best doen.

By peter