Lewis Hamilton heeft zaterdag op Spa Francorchamps geschiedenis geschreven. De Britse Mercedes coureur pakte pole position en kwam daarmee op gelijke hoogte met Michael Schumacher voor wat betreft behaalde aantal pole positions. Sebastian Vettel pakte op de valreep nog de tweede positie af van Valtteri Bottas, die de derde tijd klokte. Max Verstappen kwalificeerde zichzelf op een vijfde positie.

De kwalificatie op Spa Francorchamps begon onder zonnige omstandigheden, en gek genoeg verdween het zonnetje de gehele kwalificatie niet. Buiten kijf staat dat Lewis Hamilton zaterdag eigenlijk niet te verslaan was. Constant was de Brit de snelste coureur op de baan. Hij pakte dan ook pole position in 1:42.553 en dat was een verpulvering van het ‘oude’ baanrecord van Kimi Räikkönen uit de derde vrije training.

Hamilton komt met de pole position op gelijke hoogte met Michael Schumacher. Het is de achtenzestigste pole position uit de carrière van de Brit. Na afloop van de sessie werd Hamilton toegesproken door Ross Brawn, die de felicitatie overbracht namens de familie Schumacher. Volgens Brawn was de insteek van Schumacher altijd dat records bedoeld waren om verbroken te worden.

Hamilton’s rivaal in de strijd om de wereldtitel, Sebastian Vettel, had een moeilijkere kwalificatie. In het laatste deel van de sessie leek het erop dat de leider in de wk-stand niet verder kwam dan een vijfde positie, maar een fenomenaal snelle laatste sector (de snelste van alle coureurs) wist hij toch nog de tweede positie van een licht teleurgestelde Valtteri Bottas af te pakken. Bottas had gehoopt dat hij voor zijn team een volledige eerste startrij had kunnen scoren, maar Vettel gooide in de slotseconden van de sessie roet in het eten.

Max Verstappen kende een kwalificatie zoals we ze in 2017 gewend zijn. De Red Bull Racing bolide komt nog steeds een ruime seconde tekort op de Mercedes en Ferrari wagens, en tijdens de kwalificatie was dat niet anders. Verstappen kwalificeerde zich dan ook als vijfde, wat normaal gesproken het maximaal haalbare is voor deze wagen. Daniel Ricciardo kwam niet verder dan de zesde positie, en daarmee is Max Verstappen de enige teamgenoot die Daniel Ricciardo over een seizoen vaker dan acht keer wist te verslaan tijdens de kwalificatie.

Eervolle vermelding is er ook voor Jolyon Palmer. De geplaagde Renault coureur staat onder immense druk binnen het team. De vakantie heeft de GP2 kampioen van 2015 schijnbaar goed gedaan, want zowaar zat hij er goed bij deze kwalificatie. Hij behaalde zelfs het laatste deel van de kwalificatie met overhand op teamgenoot Nico Hulkenberg. In het laatste deel liet de techniek hem echter in de steek, en moest hij zijn Renault parkeren met een verlies aan oliedruk in de versnellingsbak.

De Grand Prix van België start zondagmiddag om 14:00 onder toeziend oog van duizenden Nederlandse fans.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!