De Formule 1 Grand Prix van België 2018

Fans genoeg voor Max Verstappen op Spa Francorchamps

De Grand Prix van België. Op Circuit Spa-Francorchamps.
Je hebt het zo gezegd, geschreven. Maar hoe bijzonder is het eigenlijk wel niet?

Het is arguably het allermooiste Formule 1 circuit ter wereld. En dit jaar rijden er twee viervoudig wereldkampioenen (Vettel, Hamilton) en een tweevoudig wereldkampioen (Alonso). En dan natuurlijk ook nog Kimi Räikkönen, die eenmalig wereldkampioen die inmiddels heeft bijgetekend bij Ferrari (Volgens Kees van de Grint en die kan het weten). Dat zijn elf kampioenschappen in één startopstelling. Geweldig toch?

We zijn bijna vergeten dat Nico Rosberg ertussenuit piepte op een onbewaakt moment en dat Jenson Button iets meer dan een jaar geleden nog teamgenoot was van Vandoorne omdat Alonso de Indy 500 reed. Die twee zijn beide ook eenmalig wereldkampioen. Stel je even voor dat ze er nog bij waren geweest zeg.

We wennen in rap tempo aan zoveel grote namen. En kennelijk ook aan hun vertrek. We zijn gewend aan een podium met Hamilton, Vettel en Räikkönen of Ricciardo, of Verstappen. Maar wen er nou niet aan.

Want nee, het is niet normaal. Kijk eens even, je hebt natuurlijk Michael Schumacher met zeven wk’s. hij won in ’94 ven ’95 en van 2000 tot en met 2004. Dat weten we allemaal (nog). Dat was enorm speciaal en hij is ook de enige die zoiets ooit heeft gepresteerd.

In de jaren 50 heeft Fangio ook zoiets geflikt, die werd vijf maal achter elkaar wereldkampioen. Ook niet mis! Maar dat is zeventig jaar geleden!

We zijn er inmiddels ook aan gewend geraakt dat Alonso niet op dat podium staat.

Nu staan er vier wereldkampioenen op de grid, en van een van die kampioenen nemen we de komende negen races iedere race-zondag een beetje meer afscheid. Hartverscheurend moet het zijn .
En het zal beginnen zondag in Spa. Iedere race zal er een deel van ons motorsporthart sterven. Iedere race zullen er momenten zijn dat we er hard op gewezen worden dat Alonso als fenomeen ook maar vergankelijk is en verdwijnen zal.

Met de tijd zal zijn beeld voor ons vager worden en we hopen: zal hij nog één keer klagen over de radio, nog één keer die glimlach laten zien als er eindelijk eens een goede vraag gesteld wordt, laten we nog één keer dat beeld terughalen van Alonso op zijn stoel in de zon nadat zijn “GP2 engine” het weer eens begeven had.

Nog één keer Fernando Alonso op Spa. Nog één keer. Daarna vervagend zoals Button, als Rosberg, als Montoya, Häkkinen, als Villeneuve, Hill. Wegdrijvend uit het dagelijks bewustzijn, de waan van de dagelijkse Formule 1 berichtgeving op internet.

Een hele generatie Verstappenfans weet niet eens van die mensen, van Prost, Mansell, Senna, de échte Piquet. van het verschil tussen Graham en Damon, of van Keke en Nico. Geen idee. Ja, Lauda. Die kennen ze. Maar weten ze veel dat hij drie keer wereldkampioen werd?

Enfin, de baard van Sinterklaas is lang. Nu is de zomerstop voorbij en kijken we uit naar racen. En waar gaan we racen? In het Walhalla van motorsport, op het meest uitdagende circuit dat we kennen en het ligt om de hoek! Het wordt sowieso een historische race.

De teams en hun rijders

Bij Mercedes zijn Hamilton en Bottas beide getekend voor volgend seizoen. Iedereen weet waar hij aan toe is en dat geeft rust. Bij AMG Mercedes F1 is de focus op het binnenhalen van de vijfde wereldtitel voor Lewis Hamilton.

Ferrari gaat zeer binnenkort -waarschijnlijk tijdens de thuisrace in Monza volgende week- bekendmaken dan Kimi Räikkönen volgend jaar weer naast Vettel rijdt. Dus daar is het verhaal precies hetzelfde als hierboven: Iedereen bij Ferrari is erop gefocusd om de vijfde wereldtitel binnen te halen voor Sebastian Vettel.

Max Verstappen en Pierre Gasly

Red Bull bevestigde Pierre Gasly eerder deze week als rijder naast Max Verstappen, die een doorlopend contract heeft tot en met seizoen 2020. Dat was te verwachten en lijkt de meest logische stap, nu Sainz is bevestigd voor McLaren en Renault zijn line-up ook al rond heeft met Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg.

Nog niet bekend is wie er bij McLaren naast Sainz gaat zitten. Vandoorne is natuurlijk kandidaat, maar Lando Norris lijkt zijn stoel te gaan krijgen. Norris traint vrijdag in de eerste vrije training en dan gaan we zien welke tijden hij neerzet ten opzichte van Stoffel Vandoorne.

Force India zal volgens Checo zelf zeer spoedig bekendmaken dat Sergio Perez bijtekent voor volgend jaar. De algemene verwachting is dat Lance Stroll naast hem zal rijden nu zijn vader de belangrijkste aandeelhouder van het team is.

Bij Haas heeft Magnussen een doorlopende verbintenis, voor de stoel van Grosjean is naast hijzelf een flink aantal kandidaten beschikbaar. Een korte en onvolledige opsomming: Leclerc, Ocon, Giovenazzi, Grosjean en driekwart van het Formule 2-veld.

Sirotkin heeft een doorlopend contract bij Williams, wie naast hem de volgende pay-driver wordt weet nog niemand. Maar er zijn zoveel rijke papa’s tegenwoordig, dat komt vast wel goed. Williams worstelt enorm met geldtekort. De sponsoren van dit jaar zullen er grotendeels niet meer zijn volgend jaar. Martini stopt ermee en in hun kielzog nog een paar.

Er is enorm veel werk aan de winkel voor Williams. Maar Sir Frank en zijn mensen hebben al zoveel tegenslag meegemaakt dat ze geoefend zijn in het overwinnen daarvan. Of Claire Williams het allemaal volhoud als teambaas valt te bezien, maar dat bepaalt niemand anders dan Sir Frank zelf natuurlijk.

Als Leclerc Sauber inderdaad verlaat zal Frederique Vaseurs hart wel bloeden, maar dan, hoe te handelen met Ericsson? Hij viel naast Leclerc tot nu toe behoorlijk tegen en nog een jaar aantobben met de lieveling van de sponsoren is niet waarschijnlijk. Zij hebben nu ook gezien wat Ericsson presteert ten opzichte van echt talent. De verwachting is dat hij sneuvelt. Dan ontstaat er ruimte voor bijvoorbeeld Ocon en Giovenazzi, dat zou voor Sauber een fantastische line-up zijn, mocht Leclerc inderdaad vertrekken naar Haas…

Enfin, het zijn Grosjean, Ericsson en Hartley die onzeker zullen zijn over hun toekomst. Het team waar echte vraagtekens zijn voor volgend jaar is de Scudería Toro Rosso.
Niemand heeft nog enig idee wie daar de stoel van Gasly zal bezetten. Hartley lijkt een goede kans te maken te blijven voor volgend jaar. Hij is zeer loyaal geweest en is dolblij met iedere Formule 1 race die hij mag rijden.

Hij geeft belangrijke feedback op de auto en de motor en draagt daarmee substantieel bij aan de ontwikkeling van de Honda voor RBR volgend jaar. De negentienjarige Daniel Ticktum is de kandidaat voor de tweede stoel, maar heeft nog geen superlicentie en kan niet rekenen op coulance bij de FIA . Komt dat doordat hij simpelweg te weinig punten heeft tot nu toe? Of heeft het te maken met eerder vertoond wangedrag?

Laten we het circuit eens nader bekijken;

Nog eens Alonso, we krijgen er geen genoeg van. Er is overigens gerede kans op natte baan tijdens de kwalificatie aanstaande zaterdag. De race op zondag zal waarschijnlijk op een droge baan verlopen, maar op Spa Francorchamps weet je het nooit, het kan daar zomaar ineens gaan plenzen. Dat de kwalificatie een natte wordt lijkt bijna zeker.

Francorchamps kent een paar historische bochten, we gaan een rondje doen.

Als de lampen uitgaan stormt het rijdersveld af op La Source (1). De pitstraat ligt rechts van de rijders en gaat met de bocht mee.
De ingang pitstraat is in de chicane (18) die vlak voor Start-Finish ligt. De uitgang van de pitstraat is helemaal aan de andere kant van La Source.
De rijders hebben daardoor meer tijd nodig per pitstop, wat dan de strategie weer beïnvloedt.

Zodra we de bocht doorzijn en er hebben zich geen ongelukken voorgedaan stormen we af op de beroemdste bocht van alle bochten: Eau Rouge (2). Een gemeen knikje dat met Radillon (3) en Kemmel (5) samen voor de mindere goden een samengeknepenbillenmomentje is in elke ronde. Dan Kemmel Straight op, en dat vanaf La Source alles volgas! Op naar Les Combes (5, 6, 7) waar niet te vroeg en niet te laat remmen het devies is want Malmedy (8) is ook onvergeeflijk.

Nu zorgen voor een goede exit uit Bruxelles (9) om de nu komende struikelcombinatie goed te kunnen aanvallen:
De serie bochten die volgt na de hairpinachtige bocht 9 is ontzettend mooi als het goed gaat, maar je kunt er ook veel tijd verliezen. Na Bruxelles volgt Double Gauche (10, 11), vertaald: Dubbel Links, dan Fagnes (12), Campus (13) en Stavelot (14), Paul Frère (15) en dan de Max Verstappen bocht: Blanchimont (16, 17). Alle G-krachten van de wereld, volgas, smal en dan buitenom inhalen. Drie jaar geleden alweer, op Felipe Nasr, in de Sauber, weet u nog?

Dan ingang pitstraat, waarna de vroeger als Bus Stop bekend staande Chicane (18, 19) volgt. En vervolgens over Start Finish.

GPPits wenst u veel plezier met de Grand Prix van België 2018!

Programma:
FRIDAY 24 AUGUST
First Practice Session 11:00 – 12:30
Second Practice Session 15:00 – 16:30

SATURDAY 25 AUGUST
Third Practice Session 12:00 – 13:00
Qualifying Session 15:00 – 16:00

SUNDAY 26 AUGUST
Drivers Track Parade 13:30 – 14:00
National Anthem 14:56 – 14:58
Belgian Air Force Fly Past 14:57 – 14:59
Grand Prix (44 Laps or 120 Mins) 15:10 – 17:10