Codemasters komt vrijdag 24 oktober met haar nieuwste telg in haar Formule 1 franchise. Met F1 2018 heeft de ontwerpstudio wederom de lat voor Formule 1 games hoger gelegd. GPPits.net kreeg van Codemasters de gelegenheid om het spel nog voor de release te testen, en wederom waren we onder de indruk.

Carrièremodus
Het vlaggenschip van de F1 games door Codemasters is natuurlijk de career mode. Maak je eigen character aan en waan jezelf een heuse Formule 1 coureur. Dit jaar is de career mode, dat al prima was in F1 2017, wederom een diepgaande toevoeging gekregen.

Zo kunnen zijn de interviews terug van weggeweest. In F1 2010 en F1 2011 was de nieuwsgierige pers al aanwezig in het spel, maar Codemasters stapte in 2012 van deze strategie af. Dit jaar zijn de journalisten terug, en hoe! Zo zijn de vragen van de media tijdgebonden en moet je dus snel en goed nadenken wat je antwoord zal zijn.

Die antwoorden wegen vervolgens weer mee in de manier hoe je huidige team tegen jou aankijkt als coureur. Ook de andere teams kijken mee en wegen op basis van de antwoorden af of ze jou een contract gaan aanbieden voor het volgende seizoen. Zo zijn er teams die sportsmanship op prijs stellen, maar ook teams die op zoek zijn naar showmanship. Als je bijvoorbeeld bij Red Bull terecht wilt komen, moet je spraakmakende antwoorden geven tijdens de interviews. Mercedes daarentegen is op zoek naar een coureur met sportmanship en dus zal je voor dit team juist sportief interessante antwoorden moeten geven.

Een andere toevoeging aan de career mode zijn de reglementswijzigingen. Dat klinkt echter een stuk spannender dan het is. Het is bijvoorbeeld niet zo dat de spelregels veranderen, maar de game voert een technische reglementswijziging door dat de pikorde tussen de teams drastisch kan veranderen. Natuurlijk kun je je hiertegen wapenen. Door een aantal upgrades veilig te stellen kun je ervoor zorgen dat jouw team goed tussen alle wijzigingen door springt.

De career mode is dus voor de echte F1 nerds (zoals ondergetekende) een stuk boeiender geworden. Meer dan ooit draait het om reputatie, prestaties en upgrades. Er is echt wat te beleven in de career mode. Aan de andere kant kunnen we ons wel voorstellen dat het voor de wat neutralere fan, net als de echte Formule 1, allemaal wat te ingewikkeld wordt.

Deze groep mensen zal dan ook meer plezier beleven aan de championship mode, waar je ouderwets als (bijvoorbeeld) Max Verstappen een volledig seizoen kan rijden. Zonder de tussenkomst van motorcomponenten die versleten zijn, gridpenalty’s en alles wat de Formule 1 ingewikkeld maakt.

Classics
Een ander terugkerend spelelement zijn de klassieke wagens. Als smaakmakers presenteerde Codemasters al de 2009 Brawn GP en de 2003 Williams bolides als toevoeging aan het assortiment wagens uit de nineties en zeroes die allemaal terugkeren uit F1 2017.

Daarnaast is er een selectie aan Ferrari, Williams en Lotus wagens uit de seventies en eighties toegevoegd. Zodat er nu in drie ‘klassen’ gereden kan worden in de speciale classic championships die eveneens terugkeren.

De classics zijn een leuke toevoeging aan een spel dat het natuurlijk vooral moet hebben van de 2018 wagens. Maar eens in de zoveel tijd is er bij mij als Formule 1 liefhebber de drang om even te scheuren in een dikke V10 en V12 van vroeger. Dat is ook vooral wat de classics goed doen. Vlot tijdverdrijf in wat verloren minuten. Maar de echte uitdaging moet toch echt bij de 2018 wagens gezocht worden.

Multiplayer
E-sports is booming. De platforms om online tegen elkaar te racen schieten als paddestoelen de grond uit en als je écht goed bent valt er zelfs een leuk zakcentje te verdienen aan het online racen.

Omdat het spel nog niet uit is zijn de lobby’s van F1 2018 nog wat aan de rustige kant. Maar de aantal multiplayer sessies die we gedaan hebben laten zien dat F1 2018 vooral voortborduurt op F1 2017. Het is dan ook te hopen dat Codemasters onder andere de Safety Car en de Virtual Safety Car onder controle heeft gekregen, aangezien deze in F1 2017 nogal bugged was.

Als je into multiplayer en E-Sports bent dan raden we je tevens aan om de spelmodus ‘Event’ in de gaten te houden. Hier worden namelijk evenementen georganiseerd waarin je jezelf kunt meten met de rest van de F1 2018 gamers. Daarnaast is deze modus ook de mogelijkheid om je te kwalificeren voor de officiële Formule 1 E-Sports league.

Besturing en graphics
Het besturen van de wagens is in 2018 weer wat realistischer geworden. Zo kun je als speler dit seizoen handmatig het ERS systeem bedienen. Tijdens het rijden moet je dus de status van je batterij slim managen zodat je optimaal vermogen genereert.

Voor vele fans is het een doorn in het oog. De halo. Ook F1 2018 moet er dit jaar aan geloven. Vanuit de T-cam-view tijdens het rijden verandert er niet zo veel. Des te meer verandert er voor de spelers die vanuit de cockpit-view racen. De staander van de halo blokkeert een deel van het zicht vooruit. Daarom heeft Codemasters een optie ingebouwd om de staander van de halo uit te schakelen, waardoor je ouderwets vrij zicht hebt op de baan.

Codemasters heeft tevens de vering van de wagens opnieuw gemodelleerd. Hierdoor rijden deze heerlijk, maar ook tricky. Zo moet je veel beter opletten hoe je de kerbstones het beste kunt aanvallen. Dat maakt het racen een stuk moeilijker, maar ook meteen leuker.

De graphics zien er wederom enorm gelikt uit. Maar heel veel hoeven we hier niet over te melden, aangezien Codemasters altijd fraaie plaatjes aflevert. Hoewel, de menselijke figuren kunnen nog wat aandacht gebruiken. De coureurs zien er meer uit als klei poppen dan mensen, maar voor wat betreft de looks van de circuits en wagens is F1 2018 weer een stap verder dan haar voorgangers.

Livestream
GPPits.net geeft je nog vóór de release een uniek kijkje in F1 2018. Dinsdag 21 augustus rond 19:00 zal er een livestream uitgezonden worden op deze website waarin we de ins en outs van F1 2018 zullen behandelen.

In deze livestream sta jij als kijker/lezer van GPPits.net centraal. Wil je dus specifieke zaken uit de game zien. Laat het dan tijdens de livestream vooral aan ons weten. Hou deze website dus in de gaten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.