In het Braziliaanse Sao Paulo wordt op de omloop van Interlagos de voorlaatste wedstrijd van het seizoen verreden. Na de dubbele uitval van Red Bull in de vorige race in Korea staat Fernando Alonso (Ferrari) er bijzonder goed voor in de WK-stand en met wat geluk kan hij hier zelfs al de titel pakken. Van meet af aan is echter duidelijk dat de misstap van Red Bull in Korea eenmalig was en dat behoudens pech van Mark Webber of Sebastian Vettel de titelstrijd tot in de afsluitende race in Abu Dhabi verlengd zal worden, aangezien beiden de vrijdagtrainingen domineren. Ook de McLaren-rijders Lewis Hamilton en Jenson Button zijn mathematisch nog steeds niet uitgeteld voor de titel.

In de kwalificatie zelf, die op een opdrogende baan verreden wordt, zijn de Red Bulls aanvankelijk andermaal de besten. Tot in de slotseconden ineens Nico Hülkenberg, die op het juiste moment overgeschakeld is op slicks, een kanonchrono neerzet. De jonge Duitse Williams-coureur pakt zo meteen zijn eerste polepositie uit zijn Formule 1-carrière, voor Vettel, Webber, Hamilton en Alonso, terwijl het voor zijn werkgever de eerste pole is sedert 2005 en de eerste voor motorenfabrikant Cosworth sedert 1999.

In de race, die in droge omstandigheden verreden wordt, is Hülkenberg echter kansloos. Nog voor de eerste bocht is Vettel hem al voorbijgesneld, een paar bochten verder gevolgd door Webber. Alonso, die in de tweede ronde komaf maakt met Hamilton, wordt vervolgens in zijn run naar voren echter opgehouden door Hülkenberg en het duurt zeven ronden vooraleer hij aan de Williams voorbij is. In die tijd hebben de beide Red Bulls al een flinke kloof geslagen en verder dan zijn derde plaats consolideren komt de Spanjaard nadien niet meer, want Vettel en Webber zijn te snel voor de Ferrari. Ook een safetycarfase uitgelokt door een crash van Vitantonio Liuzzi (Force India) brengt geen zoden aan de dijk, aangezien enkele gedubbelden zich tussen de koplopers genesteld hebben. Vettel snelt uiteindelijk naar een gemakkelijke zege, voor Webber, Alonso, Hamilton, Button, de Mercedessen van Nico Rosberg en Michael Schumacher, Hülkenberg, Robert Kubica (Renault) en Kamui Kobayashi (Sauber).

Het resultaat van de wedstrijd betekent dat uittredend wereldkampioen Jenson Button definitief uitgeschakeld is in de titelstrijd. Vettel houdt door zijn overwinning zijn titelkansen gaaf, doch hij heeft net als Hamilton zijn lot niet meer in eigen handen: mits een tweede plaats kan Alonso in de slotrace in Abu Dhabi een week later voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen worden. De Spanjaard heeft nu 8 punten voorsprong op Webber, 15 op Vettel en 24 op Hamilton. Red Bull verzekert zich in Brazilië in ieder geval al van de constructeurstitel, de eerste uit zijn bestaan.

ablp.jpg

Eerste pole voor Nico Hülkenberg

By SDG