Op de eerste zondag van juli trekt het Formule 1-circus naar Frankrijk, naar het snelle circuit Paul Ricard in de Provence. De tweestrijd Niki Lauda (Ferrari)-James Hunt(McLaren) gaat hier in Frankrijk verder: het is de Brit die de polepositie pakt, voor zijn Oostenrijkse uitdager, Patrick Depailler (Tyrrell) en tweede Ferrari-man Clay Regazzoni.

Bij de start is Lauda Hunt te snel af. De Oostenrijker slaat al snel een kloof en lijkt op weg naar zijn zoveelste overwinning dit jaar. Na acht ronden echter moet de wereldkampioen het veld ruimen met mechanische pech; zijn eerste uitvalbeurt van het seizoen. Hunt neemt de kop over, op de voet gevolgd door Regazzoni, maar wanneer ook de tweede Ferrari met pech uitvalt, is er niemand die Hunt nog van de zege kan afhouden, officieel zijn eerste van het seizoen na zijn diskwalificatie in Spanje. Patrick Depailler en Penske-rijder John Watson vervolledigen het podium, de resterende punten zijn voor Carlos Pace (Brabham), Mario Andretti (Lotus) en Jody Scheckter (Tyrrell).

In de WK-stand leidt Lauda na de Franse Grote Prijs nog steeds comfortabel met 55 punten, voor Depailler (26), Scheckter (24) en Hunt (17). De dag na de race krijgt Hunt aan de groene tafel echter zijn zege in Spanje terug, zodat Lauda nu nog steeds leidt met 52 punten, maar Hunt is nu op gelijke hoogte gekomen met Depailler en heeft nu 26 punten. Het seizoen 1976, dat na de verpletterende dominantie van Lauda in de eerste seizoenshelft al beslist leek, zal in de komende races steeds verder zijn geheimen prijsgeven.

x108.jpg

By SDG