Nadat Ferrari bij de vorige Grote Prijs in Hongarije al de constructeurstitel veroverde, kan het met Michael Schumacher in Spa nu ook het rijderskampioenschap winnen. De Duitser, die dit seizoen ongenaakbaar is en maar liefst twaalf van de al dertien gereden wedstrijden won, verovert in ieder geval een goede uitgangspositie op de eerste startrij, naast pole-man Jarno Truli (Renault). Schumacher verliest bij de start wel twee plaatsen aan Fernando Alonso (Renault) en David Coulthard (McLaren), maar ontsnapt wel aan de chaos achter hem. Maar liefst vier rijders vallen in de startronde uit: Mark Webber (Jaguar), Takuma Sato (BAR), Gianmaria Bruni (Minardi) en Giorgio Pantano (Jordan) crashen allen bovenop de Raidillon, terwijl verschillende andere coureurs met schade moeten binnenkomen.

Het noopt de safetycar voor de eerste keer in de wedstrijd tot uitrukken. Na de neutralisatie valt Trulli ver terug, tot buiten de punten. De winnaar van Monaco verliest zo zijn laatste beetje krediet bij Renault-teammanager Flavio Briatore en wordt na Monza op de kasseien gezet. Ondertussen is echter Kimi Räikkönen (McLaren) naar voren opgerukt. De Fin reed slechts de tiende kwalificatietijd en worstelt de hele race door met versnellingsbakproblemen, doch het weerhoudt hem er niet van om in de chaotische wedstrijd een hoofdrol te spelen. Na een zware crash tussen Jenson Button (BAR) en Zsolt Baumgartner (Minardi) komt de safetycar een tweede keer naar buiten. Tijdens de neutralisatie verdwijnt de in derde positie liggende Antonio Pizzonia (Williams) uit de race met een kapotte versnellingsbak, terwijl ook Ricardo Zonta (Toyota) een paar ronden voor het einde een unieke kans om een podium te scoren in rook ziet opgaan wanneer zijn motor de geest geeft.

Nog steeds is alle sensatie nog niet uit de race verdwenen. Een crash tussen David Coulthard en Christian Klien (Jaguar) brengt de safetycar voor een derde keer op de baan. Uiteindelijk weet Räikkönen het hoofd koel te houden en zijn eerste en enige zege van het seizoen te boeken, meteen ook de enige voor McLaren. Na hem volgen de Ferrari’s van Michael Schumacher en Rubens Barrichello, de Saubers van Felipe Massa en Giancarlo Fisichella, Christian Klien, David Coulthard en Olivier Panis (Toyota).

Met zijn tweede plaats is Michael Schumacher meteen zeker van zijn zevende wereldtitel. Het is zijn vijfde voor Ferrari en zijn vijfde op rij, ook al een nieuw record. Gezien de totale dominantie die hij het hele jaar aan de dag legde, konden weinigen die zondagnamiddag in augustus 2004 in Spa vermoeden dat hij de komende jaren definitief van zijn troon gestoten zou worden en er geen achtste titel meer zou komen.

iinf.jpg

By SDG