Op deze dag wordt in Zurich Silvio Moser geboren. De Zwitser rijdt tussen 1967 en 1971 Formule 1, waarin hij deelneemt aan twaalf Grote Prijzen en twee keer in de punten rijdt. In 1967 debuteert hij in de Britse Grote Prijs met een Cooper, zijn enige Grand Prix-deelname dat seizoen. In 1968 neemt hij in een Brabham BT20 aan vier raceweekends deel, waarbij hij zich tweemaal kwalificeert en in Nederland een vijfde plaats scoort, zijn beste resultaat ooit. In 1969 en 1970 neemt hij onder eigen naam deel aan de Formule 1; in 1970 zelfs met een eigen wagen, de Bellasi.

1969 is zijn meest regelmatige seizoen: met een Brabham BT24 rijdt hij zeven wedstrijden waarin hij zich telkens kwalificeert en in de Verenigde Staten scoort hij met een zesde plaats opnieuw een WK-punt. 1970 stelt echter teleur: met de Bellasi kan hij zich enkel in Oostenrijk kwalificeren. In 1971 komt hij in de Italiaanse Grote Prijs nog één keer aan de start. Zowel voor Moser als voor de Bellasi is dit het laatste optreden in de Formule 1. Nadien wijkt de Zwitser uit naar de Formule 2 en langeafstandsraces.

In 1974 wil Moser echter nogmaals een poging wagen in de Formule 1 en schaft zich daartoe een Brabham BT42 aan. In de Spaanse Grote Prijs op Jarama wil hij eind april zijn comeback maken. Het zal echter nooit zover komen: een week voor de race crasht hij zwaar in de 1.000 kilometer van Monza. De ongelukkige coureur geraakt levensgevaarlijk gewond en valt in een diepe coma. Op 26 mei 1974 overlijdt Silvio Moser in het ziekenhuis van het Zwitserse Locarno, zonder nog terug bij bewustzijn gekomen te zijn.

silviomoser.jpg

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.