Op de omloop van Spa-Francorchamps vindt de Grote Prijs van België plaats, de derde race van het lopende seizoen. De Williams-Honda’s van Nigel Mansell en Nelson Piquet bezetten de eerste startrij, voor de Lotus-Honda van Ayrton Senna en de Ferrari’s van Gerhard Berger en Michele Alboreto. Ondanks de voor Spa zo typische regen, die op vrijdag en zaterdag rijkelijk naar beneden plenst, zal het op de wedstrijddag droog blijven, zodat de race in normale omstandigheden kan plaatsvinden.

Normaal kan het wedstrijdbegin echter allesbehalve genoemd worden. Mansell neemt de beste start, voor Senna en Piquet. Thuisrijder Thierry Boutsen (Benetton-Ford) is minder fortuinlijk: vlak na de eerste doortocht breekt zijn achterophanging, waardoor zijn wedstrijd al voorbij lijkt. Doch hij wordt gered door een gigantische klapper in de achterhoede van het peloton in de tweede ronde, vlak na het uitkomen van de Raidillon, wanneer Philippe Streiff (Tyrrell-Cosworth) crasht en zijn teamgenoot Jonathan Palmer hem niet meer kan ontwijken. Beide auto’s worden tot schroot herleid, maar beide rijders komen gelukkig met de schrik vrij. De brokstukken over de hele breedte van de baan nopen de organisatoren echter tot het afbreken van de race.

Doordat er nog geen twee ronden gereden zijn, mag iedereen opnieuw aan de herstart deelnemen. Enkel Palmer, die de reservewagen aan zijn teamgenoot Streiff moet laten, ontbreekt op het appel. Bij de tweede start neemt Senna echter een bliksemstart en schiet van op de tweede rij naar de koppositie, gevolgd door Mansell en Piquet. Mansell wil zo snel mogelijk terug de kop, die hij door de herstart verloor, overnemen en plaatst nog in de eerste ronde zijn aanval, waarbij hij Senna buitenom wil passeren. Beide wagens raken elkaar echter en schuiven in de grindbak. De race van Senna zit er meteen op. Mansell kan zijn weg nog verderzetten, doch de Brit heeft zijn wagen beschadigd en zal uiteindelijk ook de strijd moeten staken.

Piquet leidt nu de race, doch de ene topper na de andere zal op korte tijd uitvallen met technische problemen. Nadat zowel Piquet, Berger, Alboreto als Boutsen uit de wedstrijd verdwenen zijn, rijdt wereldkampioen Alain Prost (McLaren-TAG) nu aan de leiding, voor de Benetton van Teo Fabi en de tweede McLaren van Stefan Johansson. Nadat ook Fabi vooraan nog het veld moet ruimen, staat er McLaren niets meer een dubbelzege in de weg. Andrea de Cesaris (Brabham-BMW) wordt ondanks benzinepech in de laatste ronde knap derde, voor Eddie Cheever (Arrows-Megatron), Satoru Nakajima (Lotus-Honda) en René Arnoux (Ligier-Megatron). Zowel voor Arnoux als Ligier is het de enige puntenscore van het seizoen.

Bij McLaren zijn er na afloop van de race echter niets dan blije gezichten waar te nemen. Prost wint zijn 27ste Grote Prijs, waarmee hij op de ranglijst aller tijden op gelijke hoogte komt met Jackie Stewart, en deelt zijn naaste concurrenten voor de titel een stevige tik uit. De Fransman neemt opnieuw de kop over in de WK-stand, waarin zijn eigen teamgenoot Stefan Johansson nu zelfs de tweede plaats bekleedt. De rest van de topteams, Williams en Lotus op kop, likken hun wonden. De Belgische Grote Prijs wordt in 1987 voor het laatst in het voorjaar verreden. Vanaf het volgende jaar verhuist de wedstrijd definitief naar het einde van de zomer op de kalender.

nigelmansellbelgium1987.jpg

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.