De A1-Ring in Spielberg ontvangt traditiegetrouw het Formule 1-circus voor de Grote Prijs van Oostenrijk. Vijfvoudig wereldkampioen Michael Schumacher (Ferrari) heeft na een moeizaam seizoensbegin de vorm opnieuw te pakken, want na overwinningen in de twee voorgaande races neemt hij ook hier alvast de beste uitgangspositie door van polepositie te vertrekken, voor WK-leider Kimi Räikkönen (McLaren).

Na een moeizame startprocedure, die twee keer overgedaan moet worden omwille van een falende launch control bij Cristiano da Matta (Toyota), neemt de titelverdediger de bestestart, voor Juan-Pablo Montoya (Williams) en Räikkönen. Jos Verstappen (Minardi) verdwijnt al in de eerste ronde uit de race, eveneens door een haperende launch control, die de safety car doet uitrukken. Na de herstart behoudt Scumacher de leiding, doch zijn pitstop loopt helemaal in het honderd wanneer er een brandje uitbreekt bij het bijtanken. Ondanks de commotie kan de Duitser zijn weg gewoon verderzetten. Al snel neemt hij Räikkönen te grazen en op hetzelfde moment beëindigt motorpech een veelbelovende race voor Montoya.

Schumacher geeft zijn tegenstanders nog even hoop wanneer hij uitglijdt op een oliespoor uitgesmeerd door de Renault van Fernando Alonso, maar uiteindelijk is er tegen de titelverdediger vandaag geen kruid gewassen. Hij heeft zijn derde overwinning op rij niet kado gekregen, maar dat maakt zijn prestatie vandaag juist zo uitzonderlijk. Räikkönen finisht als tweede, op een zucht gevolgd door de tweede Ferrari van Barrichello. Jenson Button (BAR), David Coulthard (McLaren), Ralf Schumacher (Williams), Mark Webber (Jaguar) en Jarno Trulli (Renault) pakken de overige punten. In de WK-stand nadert Schumacher tot op twee punten van Räikkönen.

De Formule 1 komt in 2003 voor de laatste keer naar Oostenrijk. Nadien wordt de infrastructuur volledig gesloopt in het kader van een renovatie, die echter wordt stilgelegd omwille van milieuklachten door omwonenden. De toekomst van het circuit ziet er een hele tijd hopeloos uit, tot de nieuwe eigenaar Red Bull de omloop uiteindelijk in zijn oorspronkelijke staat herstelt. In 2011 opent de hernieuwde Red Bull Ring feestelijk zijn deuren. Momenteel is de DTM de grootste publiekstrekker op het circuit. Hoewel Dieter Mateschitz verklaart dat hij voorlopig geen intentie heeft om de Formule 1 terug naar Oostenrijk te halen, blijven vele fans de vingers kruisen voor een eventuele terugkeer van de omloop op de kalender.

By SDG