Er zijn een hoop gemengde gevoelens en verwachtingen aangaande de hoogste klasse van de autosport in 2010. Tot dusver hield het McLaren-team zich op de achtergrond, maar op Silverstone sprak teambaas Martin Withmarsh kort met de BBC over de ontstane situatie.

Ik denk niet dat we volgend jaar twee race-divisies in de top van de autosport zullen hebben, meldde Withmarsh vrijdag. Het enige wat ik weet is dat er volgend jaar een wereldkampioenschap zal zijn. In die titelstrijd zullen alle teams die historisch gezien deel uitmaken van de F1 uitkomen. Ook de meeste van de huidige coureurs zullen daarin blijven rijden.

Bernie Ecclestone ziet dat net even anders. Hij maakt zich ogenschijnlijk geen enkele zorgen over de toekomst van de F1: Deze sport bestaat al 60 jaar. Er hebben zich door de jaren heen 73 verschillende teams aangemeld. Ik denk dat daar in de toekomst niets aan gaat veranderen.

De crisis werd gisterenmiddag nog verder op de spits gedreven toen bekend werd gemaakt dat de FIA de teams, en met name Ferrari en RedBull, voor de rechtbank gaat slepen. De FIA is van mening dat er sprake is van schending van bestaande contracten. Het opzetten van een rivaliserende raceklasse valt, volgens de FIA advocaten, onder het concurrentiebeding.

Williams baas Patrick Head zegt dat Ferrari en RedBull op dezelfde wijze aan de FIA zijn gecommiteerd als Williams. En dat contract is bindend, aldus Head. voormalig teameigenaar Eddie Jordan zet ook zijn twijfels bij de beslissing van de FOTA: Het is natuurlijk heel erg gevaarlijk om het op te nemen tegen de FIA.

Ondertussen gaan de geruchten dat er een kans is op een verzoening van de FOTA teams met de FIA als Max Mosley opstapt als FIA president. Een anonieme teambaas zou aan het Duitse Auto Motor und Sport hebben gemeld dat iedereen beter zou zijn dan Mosley. Komende woensdag komt de World Motor Sport Council bijeen. Gefluitserd wordt dat Mosley’s positie daar ter discussie zal worden gesteld.

Force India, met Williams het enige team dat trouw blijft aan de FIA, houdt zich nog op de vlakte. We moeten even afwachten welke kant het opgaat. Wij zijn heel duidelijk geweest naar de FOTA, en wij delen hun zorgen. Maar wij hebben aan onze verplichting richting de FIA voldaan door ons onvoorwaardelijk in te schrijven, aldus eigenaar Vijay Mallya.

By peter