Vlak voor de Grote Prijs van Australië wisten wij te melden dat Sport1 bij de Formule 1 uitzendingen naast het Nederlandse commentaar van Ronald Van Dam ook Engels commantaar zou gaan leveren. Sport1 heeft dit toendertijd per mail bevestigd aan onze redactie. Echter bleek al snel dat deze extra optie niet beschikbaar was bij de uitzendingen. Wij gingen op onderzoek uit.

Bij betaalzender Sport1 is het normaal gesproken gebruikelijk dat er naast standaard Nederlands commentaar op de tweede ‘feed’ ook Engels commentaar geleverd wordt. Het seizoen is inmiddels twee races oud en helaas was er op Sport1 geen enkele vorm van Engels commentaar te vinden. Wij vroegen Sport1 om een verklaring aangezien dit toch werkelijk aan ons bevestigd was. Chellomedia (het moederbedrijf van Sport1) legt uit: We hebben contact gehad met de FOM en die zijn niet bereid om dit toe te staan. Het is niet eens zozeer een geld-kwestie, maar ook ter bescherming van de rechten in andere territoria. In elk land heeft de rechtenhouder alleen de rechten in een eigen taal.

Voor menig Formule 1 fan zal het bovenstaande een flinke domper zijn aangezien het commentaar van Ronald Van Dam niet altijd even positief ontvangen werd. Echter geeft de verbetering in commentaar tussen de GP van Australië en die in Maleisië goede hoop. Wellicht dat Sport1 deze lijn weet door te trekken. We wachten geduldig af. De mensen die toch echt Engels commentaar willen horen zijn helaas veroordeeld tot een livestream.