De Formule 1 kalender van 2013 kent een gat. Doordat de race in New Jersey wegvalt blijven er maar negentien races over. De race door de straten van de Amerikaanse stad op 16 juni komt te vervallen waardoor de coureurs een extra week rust krijgen. Of toch niet.

Ja het is niet makkelijk om dit kleine gat in de kalender op te vullen. De vraag is of er überhaupt een poging wordt ondernomen of dat men van de FIA het zo laat. Wij als Formule 1 liefhebbers zien natuurlijk het liefste dat het gat wordt opgevuld, maar welk land en welk circuit wil deze taak op zich nemen?

Frankrijk leek de grootste kans te maken op een race. Het circuit van Paul Ricard werd al eerder in verband gebracht met een terugkeer op de Formule 1 kalender. Het circuit in het Zuid-Franse Le Castellet organiseerde voor het laatst een Formule 1 race in het jaar 1990. Nu bijna 23 jaar leek een terugkeer aanstaande. Het circuit was afgelopen jaar het decor voor een endurance race en ook de 3.5 Formula Renault Serie deed Paul Ricard aan. Is het Formule 1 circus de volgende delegatie die afreist naar Zuid Frankrijk?

Of reist het Formule 1 circus naar Noord-Frankrijk af? Paul Ricard kreeg concurrentie uit eigen land voor de organisatie van een F1 race. Magny Cours wilde namelijk ook maar al te graag de organisatie van dit mega event op zich nemen. Het Franse circuit in Nevers was in 2008 voor het laatst het decor van de Franse GP. Felipe Massa ging met de overwinning aan de haal. Gaat Felipe Massa weer een kans krijgen om de Franse GP opnieuw op zijn naam te schrijven?

We hebben nu dus al twee Franse circuits gehad die zinspeelde op een terugkeer op de F1 kalender. Inmiddels weten we beter en kunnen we bijna met zekerheid zeggen dat de F1 niet terugkeert naar Frankrijk. Maar wat is er zeker in de wereld van Formule 1? Vrijwel niks.

Istanbul Park lijkt nu de grootste kanshebber te zijn om het vrije plekje in te nemen. De Turkse GP was vorig jaar(2011) nog het toneel van een race, maar verloor zijn plek op de kalender voor 2012. Zou een terugkeer tot de mogelijkheden behoren? Zouden de coureurs weer door de geweldige doordraaier Turn 8 racen? Ja het lijkt er wel op. De Turken hebben op dit moment de beste papieren in handen al zullen de Turken nog wel met Ome Bernie moeten onderhandelen over de financiën.

Hebben we dan alle kanshebbers gehad? Ja eigenlijk wel. Maar dromen mag en hopen ook dus dan doe ik dat lekker. Persoonlijk zou ik graag Imola terug zien keren op de kalender.

Imola. Het circuit waar in 1994 Roland Ratzenberger en Ayrton Senna het leven lieten. Het circuit ook waarop Schumacher en Alonso in 2005 en 2006 een titanengevecht uitvochten. In 2005 was Alonso de winnaar in zijn Renault met 0.215 seconden voorsprong op de zevenvoudig wereldkampioen. Een jaar later trok Schumacher aan het langste eind. Alonso werd tweede op twee seconden van de toenmalig Ferrari coureur. Aan de race in 2006 op Imola zal Christijan Albers weinig goede herinneringen hebben. De Nederlander werd door Super Aguri rijder Juyi Ide aangetikt en sloeg over de kop. De Nederlander stapte ongeschonden uit zijn Midland. Ide raakte door het incident zijn licentie kwijt.

Of zou er een oplossing schuilen door Duitsland twee GP’s te geven? De Hockenheimring en de Nürburgring wissen elkaar jaarlijks af, maar zouden deze twee banen in 2013 niet beiden een race kunnen organiseren? Dan gaan we op 16 juni naar de Hockenheimring. Twee weken later op 30 juni gaat het hele circus naar Silverstone en op 21 juli zijn we weer in Duitsland voor de Duitse GP op de Nürburgring. Iets te veel van het goede?

Zou een Oostenrijks uitstapje misschien tot de mogelijkheden behoren? In Oostenrijk ligt de Red Bull Ring. De laatste Oostenrijkse F1 race dateert uit 2003 toen Michael Schumacher won op de A1 ring. Inmiddels is de A1 ring vernieuwd en omgedoopt tot de Red Bull Ring. Van de huidige generatie rijders hebben er maar vier geracet in Oostenrijk. Mark Webber, Fernando Alonso, Kimi Raikkonen en Jenson Button waren er in 2003 bij toen Michael Schumacher in 2003 de GP van Oostenrijk won. Kimi Raikkonen werd tweede achter Schumacher. Krijgt hij misschien de kans om in Oostenrijk die P2 te verbeteren naar een overwinning?

Of geven we Amerika wel twee races in 2013? Aangezien de race in New Jersey een week na de race in Canada zou worden gehouden zou een race in Amerika logistiek gezien gunstiger zijn voor de teams. Zou het dan geen mooi gezicht zijn om de F1 bolides door de Corkscrew te zien gaan op Laguna Seca?

Wat vind jij? Welke circuit moet de plaats innemen van New Jersey op de F1 kalender van 2013? Meld je gratis aan op ons forum en geef je mening.

Leave a Reply

Your email address will not be published.