Sebastién Buemi is de verdediging van zijn titel begonnen op de beste manier, door de eerste race van het nieuwe seizoen te winnen. De Zwitser moest er iets harder voor werken dan normaal, maar het was niets vergeleken met de inhaalraces die Lucas Di Grassi (2e) en Robin Frijns (6e) hadden moeten rijden.


Foto: Fiaformulae.com

In de kwalificatie was het letterlijk een debutantenbal. NextEv haalde voor het eerst sinds 2015 weer eens een superpole met een 1-2: Nelson Piquet was de snelste voor Oliver Turvey en streek drie bonuspunten op. Jose Maria Lopez verraste door in zijn eerste kwali meteen een derde tijd te zetten voor teamgenoot Sam Bird en Buemi, die op vijfde uitkwam. Normaal zou er nog een superpole zijn gereden, maar twee rode vlaggen zorgden ervoor dat het schema in de war liep.

Di Grassi ging in zijn snelle ronde de muur in en kwam op drie wielen de pits binnenhinken. Frijns haalde die niet meer en klapte vol in de TecPro barriers. Bird had na de kwali kritiek op veranderingen die tussen vrije training en kwali in een chicane waren aangebracht. Daar lag eerst een “broodje”, een lange hoge kerb om afsnijden te voorkomen, maar die werd weggehaald. Het was waarschijnlijk de bedoeling de baan sneller te maken, maar ik verloor daar grip en vloog bijna rechtdoor. Di Grassi en Frijns hadden dus pech en moesten als 19e en 20e starten.

Traffic Jams

Na de kwali werden er nog een paar kleine straffen uitgedeeld aan o.a. Stephane Sarrazin en Loic Duval, maar dat was allemaal in het middenveld. Bij de start waren beide NextEv’s goed weg, maar Buemi kwam zelfs heel goed weg, de Zwitser profiteerde mooi van een scrimmage tussen Lopez en Bird en nestelde zich als vierde in het pak na één bocht. Achter hem ging het fout. Op de snelweg heb je wel eens een harmonikafile, iemand remt voor een obstakel, de volgende remt twee keer zo hard en bij de derde of vierde auto komen er brokken.

Het begon hier bij Duval, die probeerde Felix Rosenqvist te pakken, maar de Zweed drukte de Fransman naar buiten. Waardoor Vergne harder moet remmen en Daniel Abt niet meer kan remmen. Vergne krijgt een tik links achter van Abt, die zelf door Antonio Felix da Costa wordt getorpedeerd. Daarachter staat Nicolas Prost wel op tijd stil, maar hij krijgt weer een dreun van Qing Hua Ma die zijn neus eraf rijdt. Ook Di Grassi remt te laat en rijdt zijn neus stuk op Ma’s auto.

De wedstrijdleiding deelde vrij snel meatball flags uit aan beide Abt Audi’s, die daardoor binnen moesten komen. Om aan te geven hoe “nuttig” een achtervleugel in de FE is, zonder vleugel reed Abt vervolgens de snelste ronde van de eerste helft, maar wel kansloos voor de top10. Piquet was inmiddels weggelopen bij de achtervolgers, terwijl Turvey binnen werd gehengeld door Bird en Buemi. Lopez was na zijn robbertje knokken een stuk langzamer dan de rest en werd door iedereen ingehaald, ook Vergne kreeg problemen. Beiden stapten dan ook vroeger over naar hun tweede auto.

Slow but steady

Terwijl zich met Piquet, Buemi en Bird langzaam een kopgroep aftekende, reden beide Andretti’s in het middenveld en achterin een rustige eerste helft. Frijns had een mindere start gehad, maar was daardoor buiten het gedrang gebleven en inmiddels opgeschoven naar p16, maar met veel meer energie dan de rest. Da Costa reed iets hoger rond op zeven, maar ook hij kwam verder niet echt naar voren en besloot rustiger te rijden. De meest zuinige rijder op dat moment was Di Grassi. De Braziliaan was na zijn gedwongen stop heel vroeg in de tweede auto gestapt en zoals hij het zelf zei “aggressief aan het sparen” om het eind van de race te halen. Hij had het geluk dat er een safetycar kwam.

“Pechito” Lopez deed namelijk vanmorgen de eerste vier letters in zijn bijnaam eer aan. De Argentijn had na ronde 1 geen tempo meer in zijn auto en landde niet alleen in de achterhoede, maar ook in de hekken nadat hij over dezelfde kerb struikelde als eerder Di Grassi en Frijns. Raceleider Piquet zat er zo dicht achter dat hij Lopez niet normaal kon ontwijken en ook de TecPromuur aantikte Zullen we dat punt dan maar Wall of Champions gaan noemen dan? De Braziliaan zette m in de achteruit, maar zag voor de safetycar de baan opkwam nog Bird en Buemi langskomen.

In de SC-periode maakten o.a. Buemi, Prost, Duval en Turvey een stop, terwijl Piquet te lang wachtte en juist net ná dat de baan vrijkwam naar binnenging. Bird bleef nog twee ronden doorrijden en kreeg daarna zijn auto niet aan de praat, waardoor Buemi twee concurrenten kwijt was. Di Grassi reed dan wel voor hem, maar hij moest nog een ronde sparen voor hij weer full speed mocht rijden en moest de Zwitser langslaten.

Andretti’s Flying Circus

Eigenlijk leek Buemi het daarna niet heel moeilijk meer te hebben, hij kon rustig het gat managen richting Di Grassi, terwijl achter hen de Mahindra’s van Rosenqvist en Nick Heidfeld om het laatste podium knokte. De Zweed schakelde zichzelf nét voor zijn stop uit met een spin, waardoor Heidfeld de derde plek cadeau kreeg. Prost schoof ook op naar vier, terwijl achter hem de Andretti’s de show stalen.

Zowel Da Costa als Frijns konden een ronde langer doorrijden dan voorspeld, en vooral de stop van Frijns was uitstekend. Daar waar vorig jaar nogal eens veel tijd verloren ging door pas bij 1 minuut verstreken tijd weg te rijden, was Frijns nu drie tellen na het verstrijken van die minuut door de pit-exit als tiende, met Da Costa twee plaatsen voor hem als zevende (hoewel daar nog drie tellen verloren gingen doordat hij wat laat wegmocht bij de pits) en om hen heen de auto’s van NextEv, Venturi en Dragon die al in spaarstand stonden.

De commentator van Ziggo Sport stond zich nog af te vragen wanneer de Andretti’s aan gingen vallen en toen was het al gebeurd. Eerst Da Costa die in vier bochten langs d’Ambrosio glipte, daarna Frijns die bij het uitkomen van de pits Maro Engel pakte en daarna ook Piquet uitremde in een rotonde. Een ronde later precies hetzelfde toen eerst Jerome d’Ambrosio het haasje was en daarna nog Turvey. “Your teammate is next” riep zijn engineer. Antwoord “Ok, let’s have some fun with him” Dat sloeg schijnbaar op een weddenschap die beide coureurs hadden met testrijder Scott Speed over wie de snelste rondetijden kon zetten (Speed was in de prive-tests beiden te snel af) maar er kwam geen winnaar: beiden reden exact dezelfde tijd.


Foto: Fiaformulae.com

Vooraan kreeg Buemi het toch nog heel erg benauwd. Terwijl hij al in de laatste ronde zat hield zijn energy recovery ermee op en liep de batterij snel warm. “Hoe lang nog, hoe lang moet ik nog, welke ronde?” riep hij dan ook paniekerig in het Frans, en de zucht van verlichting was enorm toen JP Driot hem meldde dat hij gewonnen had. Di Grassi werd op 2.4sec tweede, Heidfeld op5.5 sec derde. Prost mistte als vierde het podium, maar door zijn slimme stop hoefde de Fransman zich geen zorgen te maken om Da Costa en Frijns, die als vijfde en zesde binnen waren.

Pechvogels Piquet en Bird vielen door de slechte strategie van hun team buiten de punten als 11e en 13e, Turvey sleepte nog drie punten uit het vuur. Het bonuspunt voor de snelste ronde ging naar Rosenqvist, ook hij reed zonder achtervleugel. Voor Jaguar werd de rentree in de autosport een anonieme ervaring. Met de oude Mahindra aandrijflijn kwamen Mitch Evans en Adam Carroll niet weg uit de middenmoot, enkel Carroll reed de race uit als 12e.

Stand Formula E na 1 race
1 S̩bastien Buemi Р25
2 Lucas di Grassi – 18
3 Nick Heidfeld – 15
4 Nicolas Prost – 12
5 A. F̩lix da Costa Р10
6 Robin Frijns – 8
7 Jérôme d’Ambrosio – 6
8 Oliver Turvey – 4
9 Nelson Piquet Jr. – 3
10 Maro Engel – 2
11 St̩phane Sarrazin Р1
= Felix Rosenqvist – 1

Op dit moment lijkt het veld veel dichter bij elkaar te zitten dan voorheen. Renault is snel, maar op zuinigheid en betrouwbaarheid is Abt Audi nog iets beter. Magnetti Marrelli maakt een veelbelovende entree als motorleverancier. De Italianen hebben meteen vier auto’s bij de eerste zeven, verdeeld over drie teams. De volgende race is over 5 weken in de straten van Marrakesh, bekend terrein dus voor Lopez, maar voor de rest helemaal nieuw. In de WTCC was een race geen race als er niet minstens twee SC’s waren geweest, benieuwd hoe bont de Formula E het maakt.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!