Max Verstappen vierde vandaag zijn tweede plaats met overgave en een magnum champagne. Het was zijn zesde podiumplaats sinds hij het Red Bull Racingteam versterkte in mei 2016.

Nadat hij in Spanje zijn eerste race voor Red Bull meteen won, scoorde hij tot vandaag vier maal een tweede en één maal de derde plaats.

Daarmee veroverde hij tevens de vijfde plaats in het wereldkampioenschap op Sebastian Vettel, die zich met een gelijk aantal punten van honderdvijfenzestig voorbijgestoken ziet door de tiener uit Limburg doordat die wel een overwinning wist te boeken in dit seizoen.

Ferrari ziet zich in het constructeurskampioenschap verder op afstand gezet doordat Verstappen en Ricciardo samen achtentwintig punten scoorden waar Vettel en Räikkönen samen niet verder kwamen dan tweeëntwintig punten vandaag in Suzuka.

De race
Bij de start van de race vandaag zien we Max verstappen achter Nico Rosberg staan. Dat komt doordat Kimi Räikkönen vijf plaatsen terug is gezet in verband met het vervangen van de versnellingsbak. Hamilton staat op de tweede startplaats en Ricciardo achter hem op de vierde.

Als de lichten uitgaan is Rosberg uitstekend weg en Max Verstappen rijdt keurig met hem mee. Ricciardo moet meteen om Hamilton heen sturen want die staat zo ongeveer stil als het veld vol gas vertrekt. Vettel is uitstekend weg en pakt de derde plek. Hamilton valt terug naar plaats zeven maar heeft wel snelheid. Verstappen kan Rosberg volgen maar de Duitser is aanmerkelijk sneller en na 12 ronden ligt hij bijna zes seconden voor op onze landgenoot.

Dan schiet Verstappen in ronde 12 als tweede, na Alonso die achterin de middenmoot zijn rondjes draait, de pits in om van de gele banden te wisselen naar de harde oranje banden. En dat blijkt een slimme zet. De strategie werkt: de meeste rijders rijden langer door op de inmiddels behoorlijk versleten gele banden en verliezen seconden per ronden op Verstappen. Als het hele spul binnen is geweest heeft Verstappen gewonnen ten opzichte van Rosberg en is hij uitgelopen op zijn achtervolgers Vettel en Ricciardo. Ricciardo, die meteen achter Verstappen binnenkwam rijdt dan op de veertiende plaats en moet heel wat inhalen voor hij in ronde 20 weer in de top zes rijdt. Voor hem werkte dezelfde strategie duidelijk niet.

Als iedereen in de top op de harde compound racet zien we de beide Williams opvallen met hun witte banden en daaraan verbonden hun totaal afwijkende strategie. Ze gaan pas rond de vijfentwintigste ronde naar binnen en winnen daarmee een aantal plaatsen ten opzichte van hun startpositie.

Daarop gebaseerd overweegt Red Bull hardop om Max Verstappen ook op de medium compound te zetten voor de laatste stint van de race maar daar wordt toch vanaf gezien. De laatste 33 ronden rijdt hij net als de andere rijders op een volgend setje harde banden met de oranje kleurcodering.

Ontknoping
Na die laatste bandenwissel komen Vettel en Hamilton achter Verstappen de baan op. Rosberg draait zijn rondes soeverein aan de kop van het veld. Max Verstappen is net zo snel maar zowel Hamilton (op harde banden) als Vettel (op zachte, gele banden) is twee seconden per ronde sneller en hun achterstand van ruim tien seconden lopen ze snel in.

Maar dan blijkt Vettel strategisch de mindere te zijn van zijn twee opponenten en is het beste van zijn zachte banden eraf na een ronde of acht. Hamilton nadert Verstappen gestaag en in de allerlaatste ronde waagt hij het erop.

Titanengevecht
Max Verstappen wordt zwaar op de proef gesteld als Hamilton duidelijk sneller is en ronde na ronde in het kielzog van de Red Bull zijn DRS gebruikt om het Limburgse leven zuur te maken.  In de laatste chicane zet Hamilton zijn auto bijna naast die van Verstappen maar als die instuurt voor de rechts-links combinatie moet Hamilton zwaar ondersturend voor de vluchtroute kiezen en vervolgens reglementair voorrang verlenen aan Verstappen die vervolgens onbedreigd naar de finish rijdt.

Op het podium viert Rosberg niet alleen zijn overwinning maar ook het constructeurskampioenschap van Mercedes. Max Verstappen is dolblij met zijn zesde podium en Lewis Hamilton verbijt zijn teleurstelling. Met nog vier races te gaan en een achterstand van drieëndertig punten op zijn teamgenoot zien zijn kansen op voortzetting van zijn wereldkampioenschap er somber uit…

De uitslag

Leave a Reply

Your email address will not be published.