Vanaf volgend jaar zal een gridstraf over meerdere races kunnen worden uitgesmeerd. De World Motor Sport Council [WMSC] wil hiermee voorkomen dat teams ongestraft een onderdelenvoorraad kunnen opbouwen.

Een mooi voorbeeld daarvan betrof Mercedes dat in België drie motoren inbouwde voor Lewis Hamilton. Daar stond toen liefst 60 plaatsen straf op, maar met maar 22 auto’s op de grid viel het effect van een dergelijk penalty makkelijk weg. Ook de andere team hebben de truc meermaals toegepast.

Dus nu komt de WMSC met de volgende wijziging dat een gridstraf volledig met worden uitgevoerd.

Voorbeeld: een coureur krijgt een gridstraf van 50 strafplekken, dan zal hij daar drie Grands Prix last van hebben. In de eerstvolgende races moet hij achteraan starten (44 plaatsen), terwijl zijn kwalificatie-resultaat in de derde race met zes plaatsen wordt bestraft.

Het is te hopen dat -onder andere- Honda vanaf 2017 hun zaakjes goed op orde hebben, want op een gridstraf van liefst 105 plaatsen zit geen enkele coureur te wachten.

Overigens belaagde technisch directeur Charlie Whiting zich toen al over misbruik van de strafregels.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!