De FIA gaat alsnog de start van de Belgische GP onder de loep nemen. Massa maakte hier een fout door zijn auto niet op de toegewezen plaats te positioneren.

Toen alle auto’s klaar waren voor de start, stond de Ferrari van de Braziliaan “2 meter” voor zijn startpositie. Dit blijkt ook uit amateur beelden die onlangs op Youtube verschenen. Wat het bijzonder maakt is dat zowel de raceleiding als de concurrerende teams het tijdens de start niet is opgevallen.

Elke Formule 1 auto zend een signaal uit wat opgevangen word door een ontvanger in het asfalt, deze geeft dan aan of de auto binnen het toegewezen kader staat voor de start. Men zegt dat Massa zo ver buiten dit kader stond dat dit systeem niet meer werkte, en dus geen foutmelding gaf. Als dubbele controle heb je dan nog de stewards van de race, maar ook deze heren waren druk met andere dingen.

Volgens de regels van de FIA, mag je tot de officiële bekendmaking van de einduitslag bezwaar maken op incidenten in de race. Wederom zat ook hier iedereen te slapen, er werden geen bezwaren ingediend. Zodoende is de uitslag nu definitief. Massa maakt een valse start en mag de punten houden, achteraf gezien misschien maar goed ook. De illegale actie van Massa had namelijk niet bijzondere gevolgen voor het verloop van de race.

De FIA heeft wel aangekondigd te gaan onderzoeken hoe dergelijke situaties in de toekomst verkomen kunnen worden.

Hier de beelden…