In de Formula 2 sprintrace van vanmorgen speelden helaas opnieuw de SC’s en de marshalls een grote rol. MIsschien wel een te grote rol, want door hun trage tempo bij de opruimwerkzaamheden verliep meer dan een derde van de race vanachter de safety car van Bernd Mayländer


© fia formula 2

Herrie in bocht 2

Nikita Mazepin mocht van pole starten met Juan Manuel Correa naast zich, maar beiden kwamen niet zo goed weg als Sean Gelael, die in een zeldzame klasseflits van drie naar de leiding kwam Ook winnaar op zaterdag Jack Aitken had een prima start en lag al snel derde. Achter hen werd het kermis in het middenveld. Tatiana Calderon verremde zich toen ze twee man tegelijk wilde inhalen en nam Ralf Boschung en Louis Deletraz mee in haar val.

Na één rondje kon de safetycar dus al de baan op. Nadat dat was opgeruimd lag Gelael een paar rondjes aan de leiding, tot hij klaagde over blokkerende remmen. Hij werd al snel ingehaald door o.a. Nicolas Latifi, Correa en Aitken. Nyck de Vries had geen goede opening van de race. De Fries verloor een plek aan Aitken en zag later ook Dorian Bocolacci en Luca Ghiotto langskomen.

Slow Marshalls

Latifi wist vooraan weg te rijden van Correa en Aitken, maar toen was het tijd voor SC2: Giuliano Alesi was in de muur beland na een poging Guanyou Zhou uit te remmen. De auto stond zo ongunstig dat de ene kraan op dat rechte stuk er erg lang over deed de wagen te bergen. Niet lang daarna ging het weer mis. Eerst remde Correa bijna zichzelf uit in bocht 1, maar hij bleef nipt tweede voor Aitken en Ghiotto. De Italiaan probeerde buitenom de Britse Koreaan te gaan, maar verkeek zich en knalde in de muur. Ook Mazepin, Hubert en King vlogen mee af, Hubert kon weer verder. King riep wel luid naar de marshalls om hem terug te duwen (hij had geen schade), maar of de heren wílden hem niet begrijpen of ze begrepen geen Engels.

In ieder geval verloren ze opnieuw veel tijd met het opruimen van de auto’s, zodat er effectief nog maar twee rondjes overbleven om te racen. Daarin stelde Latifi zijn eerste plaats veilig voor de verrassende Correa die duidelijk dorst gekregen had getuige zijn reactie Yeah, Champagne baby!. Op drie kon Aitken zich goed handhaven tegen De Vries die nog even derde had gereden maar werd uitgeremd door Aitken. De Fries moest dus met plek 4 genoegen nemen, nipt voor een aanstormende Mick Schumacher, die in de chaos vanuit de achterhoede naar voren reed en met 6 punten nog iets aan schadebeperking deed.

Stand na twee raceweekends
1 N. Latifi – 62
2 .J. Aitken – 43
3 L Ghiotto – 39
4 N de Vries – 38
5 S Sette C̢mara Р33
6 JM Correa – 18
7 J. King – 16
8 Louis Del̩traz Р16
9 M. Schumacher – 14
10. A. Hubert – 13

Een dure uitvalbeurt dus voor Ghiotto, die Aitken voorbij ziet komen en De Vries nu op 1 punt ziet naderen. Latifi heeft voorlopig een flinke voorsprong en met zijn specialisme in het scoren van sprintraces kan het nog wel eens lastig worden de Canadees in te halen. Volgende raceweekend is over twee weken in Spanje.