Het is een beetje slecht om toe te geven, maar de laatste jaren kijk ik heel erg uit naar de Formule 2 races in Baku. Chaos is vaak voorgeprogrammeerd, en ook de afgelopen dagen stelde het deelnemersveld me niet teleur. Allereerst de zaterdag, waarin de main race reputaties en voorvleugels sneuvelden en middenveld team Campos ineens een gevaar voor het klassement gaat worden.


© Fia Formula 2

In de kwalificatie kreeg het Formule 2 veld ook te maken met de problemen rond de putdeksels in de VT1. Het kostte een half uur vertraging voor de mannen de baan opkonden. Voor Sean Gelael was die al heel snel weer over toen hij op de baan stilviel en een paar marshalls omverreed toen hij weer op gang werd geholpen. De Indonesiër kwam nog terug in de pits en kon uitstappen, hij zou achteraan moeten startten met een DQ voor zijn actie

Voorin ging het tussen drie man. Nyck de Vries, Luca Ghiotto en Nobu Matsushita waren al in de training snel en trokken de lijn door in de kwalificatie. De Japanner hield met 1:54.555 net 0.4 sec over op de Vries, Ghiotto werd op een paar duizendste als derde geklokt. Sergio Setta Camara en Jordan King gaven meer dan een seconde toe

Schumacher in de bocht

Bij de start was Matsushita niet al te best weg en dook meteen naar links om De Vries te blokken. De Fries week even uit, maar remde niet en pakte de leiding in bocht 1. Achter hen werden het Lisboa toestanden toen Mick Schumacher wel heeel erg laat remde in een verwoede poging Ghiotto te verschalken. Dat mislukte, de twee tikten elkaar aan en er kwam een kettingreactie met twee Tridents en de ART van Nikita Mazepin die elkaar aantikten. Ook King verloor veel terrein in het melee. Schumacher kon na zijn domme actie nog wel door, maar zou later na een spin in bocht 16 uitvallen doordat hij de motor liet afslaan.

Grote profiteur was Jack Aitken die meerdere plaatsen goedmaakte en ineens derde lag. Er kwam een SC van omdat Giuliano Alesi midden op de baan stilstond en ook Ralf Boschung moest weggeduwd worden, Mazepin kon met wat schade wel doorrijden. Na de herstart liep De Vries goed weg bij de rest en pakte vijf tellen voorsprong. Die hele voorsprong raakte hij echter weer kwijt bij de pitstops, want het linkervoorwiel wilde niet goed vast. Daardoor kwam de Fries vlak voor Aitken de baan op en de Britse Koreaan aarzelde niet lang om De Vries in te halen.

Het Addison principe slaat toe

Een van de vaste commentatoren bij o.a. BTCC en Blancpain races is Engelsman Dave Addison, en een van zijn gezegde slaat helemaal op F2 races in Baku: “safetycars will breed safetycars”. De eerste ging het nog redelijk, maar bij de tweede keer ging het mis. Eerst crashte Guan You Zhou uit de race na een botsing met Juan Manel Correa, daarna viel Tatiana Calderon stil. Ze was lang doorgereden en had eigenlijk een pitstop willen maken, maar de auto hield er vlak voor de pitexit mee op.

Daarom kwam er een tweede SC en nu bleek dat niet alle coureurs de regels kennen. In de F2 mocht de afgelopen jaren tempo gemaakt worden én ingehaald worden vanaf de safetycar line, maar nu mag dat inhalen pas vanaf start/finish. Blijkbaar had Luca Ghiotto het even vergeten, want hij ramde Sette Camara achterstevoren. Ook Louis Deletraz kwam in de problemen met Dorian Bocolacci zodat de start uitgesteld werd. Derde SC.

Daardoor was er ook geen tijd meer de volledige raceafstand te rijden en werd de race op tijd afgemaakt. De Vries probeerde nog wel om Aitken terug te pakken, maar hij kreeg hem niet meer te pakken, waardoor Campos de eerste zege pakt in de F2. De Vries werd tweede en King maakte tussen alle hectiek door een mooie remonte naar een derde plaats door tussen de SC’s door steeds een paar plaatsen goed te maken, tot hij in de laatste ronden nog Nicolas Latifi van het podium duwde. De pole voor de sprintrace op zondagmorgen ging naar Nikita Mazepin, die eigenlijk 9e was geworden, maar profiteerde van een tijdstraf voor Ghiotto voor zijn botsing met Camara

Vandaag is vóór de F1 race ook de sprintrace voor de F2 gereden: Klik hier voor het bericht


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!