De F1-bazen hebben gedreigd om niet deel te nemen aan de Europese races, tenzij ze vrijgesteld worden van de nieuwe Europese arrestatiebevelwet, die tegen hun gebruikt kan worden als een rijder de dood vindt op een circuit. Vandaag werd door een bron van de FIA gemeld dat een brief werd verstuurd naar de hoofden van de autosportfederaties, die Europese races ontvangen.

Spijtig genoeg is deze wet al ge�mplementeerd in Belgi�, Groot-Brittanni� en Spanje. Ook Itali� zal nogmaals onder zijn voeten krijgen, omdat een gelijkaardige wet hier reeds langer bestaat.  We herinneren ons allemaal dat tragische ongeval op Imola in 1994, waarbij Senna het leven liet. Zowel Patrick Head als Adrian Newey werden in 1997 veroordeeld voor doodslag. Dit verdict werd in 1999 in hoger beroep vernietigd. Maar vorig jaar vernomen beide heren dat ze nogmaals voor de rechtbank moeten verschijnen.

De teambazen zouden hun grootste bezorgdheid om deze wet hebben uitgedrukt tijdens de meeting van vorige vrijdag. Ze waarschuwen dat ze enkel zullen deelnemen aan races in landen van wie de regering wettelijk te kennen geeft dat ze zo geen procedure zullen starten i.v.m. Formule 1 ongevallen.

“De teams zeggen dat ze bovenstaande verbintenis vereisen als ze zullen racen in het rechtsbevoegd grondgebied van een van deze landen (Belgi�, Groot-Brittanni� en Spanje),”

aldus de brief.

Deze wet is al ge�mplementeerd in acht Europese lidstaten, waaronder de drie bovengenoemde landen waar een F1-race gepland is. De andere lidstaten, waaronder Duitsland, Frankrijk en Itali�, hebben zich ertoe verbonden om deze Europese arrestatiebevelwet tegen maart te implementeren.

Na de anti-tabaksreclamewet heeft het F1-wereldje weer een extra middeltje om zich tegen de Europese races te kanten. Of is het eerder andersom, keren de Europese lidstaten zich tegen de F1?

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter