Het aantal toeschouwers gaat in de Formule 1 de laatste jaren sterk achteruit. Voor een staanplaatsje op zondag betaal je al snel om en bij de �150, terwijl je misschien meer te zien krijgt als je op zondagnamiddag in je luie zetel voor de tv ligt. Ook de kijkcijfers gaan achteruit, velen wijten dit onterecht aan de dominantie van Ferrari de laatste vijf seizoenen. “De coureurs moeten dichter bij het publiek gaan, en Micha�l Schumacher kan daarin goed de sport promoten door het voortouw te nemen,” meent Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone in The Independant Newspaper.

“Zo alleen zal de sport herleven. De coureurs geven geen bal om het publiek. Ze verdienen erg veel geld uit hun werk en ik ben daarmee tevreden voor hen, maar het zou veel vriendelijker zijn moesten ze eens meer tijd maken voor een handtekening of een interview met iemand. Iedereen kent Micha�l, en hij is dan ook de perfecte man om de sport te promoten.  Hij is echt een heel vriendelijke persoon. Als men om een interview vraagt en hij kan het niet geven, maakt hij een videotape met een monoloog. Dan stuurt hij die op. Het enige probleem is dan dat de mensen hem niet kunnen begrijpen want het is via een video, en niet persoonlijk.”

Bernie Ecclestone in 2003Bernie Ecclestone, in een vorig leven zelf nog een (niet al te succesvolle) coureur en teambaas van het toenmalige Brabham-team, vind dat het ook door de stress en de werkdruk onmogelijk is geworden voor de coureurs om zomaar tijd vrij te maken voor iedereen. “Coureurs moeten meer zeggen wat ze denken, zoals Eddie Irvine en Jacques Villeneuve, daar hadden wij ook nog iets aan. De rijders nu zeggen wat de teambaas hen voorzegt, en doen ze dat niet liggen ze eruit en dus zegt niemand ook iets. Terug in de jaren �70 zeiden die jongens wat ze wilden, en wij teambazen gaven er niets om wat ze zeiden.”

Zou de dreiging van de autoconstructeurs voor het nieuwe GPWC-kampioenschap, veel invloed hebben komende jaren? “Ik denk niet dat het zal gebeuren,” zegt de 74-jarige Brit. “Ik denk zelfs dat zij zelf niet eens willen dat het gebeurt. Je weet dat we de grote autobedrijven nooit in de Formule 1 hebben uitgenodigd. Zij zagen hierin een soort enorm grote showroom voor hun producten en zoals ze zich momenteel gedragen lijkt meer op dat ze de uitstalramen aan het vuil maken zijn zodat de mensen er niet meer kunnen binnenkijken. Jammer genoeg vinden zij 90% van 50 beter dan 70% van 100.”

Ook ging er het laatste jaar de geruchten rond dat Ecclestone betrokken zou zijn bij een treinoverval. Het gaat om de Grote Treinoverval uit 1963, waarbij 2.5 miljoen pond (tegenwoordig ongeveer 40 miljoen pond waard) werd gestolen. Ecclestone wordt ervan nagewezen dat hij het grote brein achter de overval is. Er is een link, maar niet op crimineel vlak. “Er was niet genoeg geld op die trein, ik kon beter doen dan dat (lacht). Nee serieus nu, dat gerucht doet de ronde omdat Roy James, de bestuurder van de vluchtauto, een racecoureur was.” De heren overvallers kregen 30 jaar gevangenisstraf voor hun daad. “Daarom wilden ze hem in de vluchtauto. Hoe dan ook, Roy was erg bevriend met Graham Hill. Toen hij uit de gevangenis kwam vroeg hij mij of ik geen job had voor hem. Ik was toen teambaas van Brabham en kon hem geen zitje aanbieden. Wat ik hem wel vroeg was om een trofee te smeden, wetende dat hij ook zilver- en goudsmid was. Dat is nog steeds de trofee die we uitreiken aan de promoters elk jaar, alleen weten die dat niet.”

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter