De Formule 1 beleeft tot nu toe een prachtig en vooral onvoorspelbaar seizoen met vijf verschillende winnaars in evenzoveel Grands Prix. Zo spannend is het in bijna dertig jaar niet geweest.

De Venezolaan Pastor Maldonado won zondag de Grand Prix van Spanje en daarmee is hij de vijfde winnaar van dit jaar na Jenson Button (Australië), Fernando Alonso (Maleisië), Nico Rosberg (China) en Sebastian Vettel (Bahrein).

In 1983 stonden er in de eerste vijf races ook steeds verschillende winnaars op de hoogste trede van het podium.

In dat jaar waren het achtereenvolgens Nelson Piquet met Brabham-BMW (Grand Prix van Brazilië), John Watson – McLaren-Ford (Verenigde Staten), Alain Prost – Renault (Frankrijk), Patrick Tambay – Ferrari (San Marino) en Keke Rosberg – Williams-Ford (Monaco).

Alain Prost verbrak de ‘betovering’ door voor de tweede keer in dat seizoen te winnen. Hij won de GP van Belgie die op Spa werd verreden. De race daarna, op het stratencircuit van Detroit, kende in Michele met zijn Tyrrell – Ford alweer de zesde winnaar van 1983!

Toen ging winnaar nummer zeven zich ermee bemoeien. Rene Arnoux pikte in de volgende vijf GP’s drie maal de beker en de lauwerkrans [een oude traditie die sneuvelde door de commercie] in.

Wereldkampioen werd sluwe vos Nelson Piquet (sr.) die de eerste race won en toen [vast wel] geamuseerd toekeek hoe zijn concurrentie elkaar bestreed. 2012 is niet te vergelijken met 1983, maar als we even gaan fantaseren…dan zou dat betekenen dat de wereldkampioen van 2012 Jenson Button, die eveneens de eerste race van dit jaar won, zou heten?

We zullen zien hoe het zich gaat ontwikkelen. Meepraten over de mogelijke wereldkampioen van 2012 kan op ons forum!

Leave a Reply

Your email address will not be published.