Poging nummer 123456 van Luca di Montezemolo. Zowat elk jaar ‘promoot’ de Italiaanse CEO van Ferrari zijn favoriete stokpaardje. Kortom; de Ferrari-baas heeft opnieuw gepleit voor het inzetten van een derde auto.

Ditmaal heeft Di Montezemolo het anders verpakt: Ik zie graag dat McLaren, Ferrari, Williams en Red Bull Racing andere teams gaan voorzien om er zeker van te zijn dat die competitiever worden. Dit betekent dat ze minder geld hoeven uit te geven en daarnaast bieden we plaats aan de coureurs van de toekomst

Maar dat betekent wel dat bijvoorbeeld HRT met maar 1 auto aan de start zou komen, terwijl het Concorde Agreement daar niet in voorziet! Di Montezemolo had hier kennelijk geen antwoord op?

Luca vervolgt:Er zijn hiervoor drie redenen. Het gat tussen de beste vijf, zes teams en de achterhoede is te groot, ten tweede het is voor een klein team tegenwoordig te duur om zelf een auto te ontwikkelen. Een derde reden is dat we meer nieuwe gezichten zullen zien in de Formule 1

Luca di Montezemolo refereerde daarbij aan de GP van 1961, waarbij Giancarlo Bhagetti zijn eerste race in de F1 won in een Ferrari die geleaset was door een coalitie van onafhankelijke team-eigenaren.

Iedere echte fan ziet graag dat de grid competitiever wordt. Maar er is al een samenwerking tussen diverse teams, oa. HRT die met een achterkant van Williams rijden. Team Lotus/Catherham die samenwerken met Renault. Di Montezemolo wil dus verder gaan dan die eerder genoemde samenwerkingsverbanden.

Feitelijk is het terug naar de jaren 60/70, waar een wannabee-F1 teambaas een March-chassis, een Cosworth V8 en Goodyear-banden kon kopen. En met een “clubje vrienden” een team kon beginnen.

Wat is jullie mening? Moet een team nog altijd zelf haar auto’s bouwen? Of heb je liever de mogelijkheid dat het veld dichterbij zal zitten? Doe mee aan de poll en discussieer mee op het forum!

By peter