Red Bull’s huidige RB7-wagen mag dan wel het voltallige veld in zijn greep houden, diens opvolger, de RB8, zal menig concurrent verrassen. Dat claimt althans de ontwerper van de wagen, Adrian Newey, volgens de Finse krant Turun Sanomat.

De RB7, waarmee kopman Sebastian Vettel de wereldtitel inmiddels tot op één punt genaderd is, is een evolutie van de Red Bull uit 2009. Behalve de geblazen diffusers, staan er voor 2012 weinig veranderingen op stapel. Maar toch geeft Newey aan dat de volgende Red Bull iedereen zal doen verbazen.

Volgens de Finse krant wilde Newey echter niet aangeven wát er dan precies zo verrassend zou zijn omdat het anders weinig verrassend meer zou zijn. Zelfs teambaas Christian Horner zou niet veel weten van de RB8.

Tot nu toe heeft Adrian me alleen willen vertellen dat hij blauw zal zijn, grapte Horner.

Dr. Helmut Marko heeft inmiddels wel laten weten dat de huidige wagen komend weekend in Suzuka met een aantal nieuwe onderdelen zal worden uitgerust.

Alles wat we nu alvast kunnen leren zal gebruikt worden voor de RB8, aldus Marko. We willen volgend seizoen dan ook aanvangen met een voorsprong op de anderen.

Maar zover is het nog niet, aangezien de twee wereldtitels voor Red Bull in 2011 nog niet helemaal binnen zijn. Tot die tijd ligt Red Bull’s focus dan ook op het lopende seizoen en niet op 2012.

We hebben nog niets gewonnen, zegt sterontwerper Newey. We willen in Suzuka niet alleen dat laatste puntje binnenhalen maar het maximale aantal van 43.

Tussen alle successen door wordt het Red Bull-team aangevallen op het breken van de financiele afspraken en het buigen van de regels. Teambaas Horner ligt daar niet wakker van.

Dat vat ik op als compliment, zegt de Brit. We hebben bewezen dat wat we bereikt hebben geen toeval was. Ferrari en McLaren waren twintig jaar lang gezworen vijanden en nu hebben ze zich verenigd in hun strijd tegen ons.