Gisteren werd het eerste gedeelte van de review online gezet. Vandaag verschijnt deel twee. Franky Rein, Hubert(Sabai) en Edwin Scholten vertellen over hun ervaringen met de nieuwe game van Codemasters.

Franky Rein over F1 2012

Als fervente F1-fan en gamer schaf je natuurlijk een Formule 1 racespel aan, indien je de kans krijgt. Graag heb je dan een ervaring waarin je in je fantasie je een F1-coureur waant.

F1 2012 is alweer de derde titel in deze reeks van Codemasters en het wordt tijd dat de belofte van een ultieme F1 ervaring wordt waargemaakt. F1 2010 was voor mij een verademing na jaren van “droogte” en 2011 was een meer solide game. Maar helaas waren beide games geplaagd door redelijk wat bugs en schoonheidsfoutjes, waardoor zelfs de hardcore-fan na een tijdje de boel links liet liggen.

Codemasters belooft dit keer meer focus te hebben gelegd op de gameplay en algehele ervaring dan op het toevoegen van nieuwe features. Gelukkig waren er dan ook weinig technische wijzigingen in het reglement voor dit seizoen afgezien van de “vogelbekdier” neuzen, die aanvankelijk verafschuwt werden door fans en de pers maar waar iedereen inmiddels al lang en breed aan gewend is geraakt.

Graphics

Het eerste wat mij opviel was het strakke en compleet nieuwe interface en menustructuur. Het menu bevindt zich niet langer in de pitstraat tussen de vrachtwagens, maar oogt nu meer technisch en klinisch.

En hoe doen ze het toch, om alles zo gelikt te maken? F1 2011 oogt nu opeens als een zwaar verouderde game.

Game Mode

Één van de nieuwe gamemodes is de Rookie Test, gebaseerd op de test aan het eind van 2011 op het circuit van Abu Dhabi waarin jonge coureurs een kans kregen zich te bewijzen. Zodra je een profiel hebt aangemaakt ga je dan ook deelnemen aan deze tweedaagse test die dient om je wegwijs te maken in de wereld van Formule 1.
In deze Young Drivers Test moet je enkele basis oefeningen uitvoeren die, afhankelijk van je kennis en ervaring met F1/race games, heel simpel of heel leerzaam kunnen zijn. Bij het aanmaken van je profiel heb je aan kunnen geven hoe groot je wilt dat de uitdaging moet zijn en aan de hand hiervan wordt er een aantal hulpmiddelen aan [of uit] gezet. Denk hierbij aan remhulp, ABS en traction controle.

Als F1-game veteraan [heb de eerste Grand Prix van Geoff Crammond nog gespeeld] vond ik het jammer dat deze Rookie Test niet over te slaan is, want het niveau van sommige verrichtingen is soms echt beledigend!

Denk bijvoorbeeld aan een test waar je enkel op een recht stuk gas moet geven en afremmen binnen een rood vak! Aan de andere kant biedt dit gamers die niet zo thuis zijn in de Formule 1 een kans om de terminologie en techniek te leren kennen, maar zelfs die [N00bs] zullen toch wel in staat zijn om volgas rechtdoor te rijden?!

Verder is er ook nog een Season Challenge, een meer arcade georiënteerde modus waarbij je over 10 races van 5 rondes moet proberen een zelf gekozen rivaal te verslaan. Deze Season Challenge is min of meer in de plaats gekomen van Grand Prix modus, dus dit jaar kun je geen volledig seizoen meer spelen met een echte coureur, en ik zal het eerlijk gezegd niet missen. Immers is het een fantasie dat JIJ F1-coureur bent, niet waar?

In de Careermode is alles vanouds. Dus je hebt vijf jaar/seizoenen om het wereldkampioenschap te winnen. Afhankelijk van hoeveel tests je succesvol hebt afgerond tijdens de Young Drivers Test heb je aan de start van je carrière de keuze uit de volgende teams: Marussia, HRT, Caterham, Force India en Williams. In het hoofdmenu van de career mode zie je een snel overzicht van jouw prestaties naast die van je teamgenoot, want dat is immers je beste ijkpunt gezien jullie met hetzelfde materiaal strijden
In je eerste race krijg je de mogelijkheid om moeilijkheidsgraad en lengte in te stellen met nog wat andere opties. Verder is het [in de career mode] niet meer mogelijk om hele korte races te rijden, het begint namelijk met 25% raceafstand en loopt dan in stappen op met 50, 75 en uiteindelijk 100%.

Handling

Toen ik de demo van F1 2012 voor het eerst probeerde, was ik fors teleurgesteld. Speel je met een stuurtje dan zul je in de eerste paar rondjes alle rempunten missen en heb je moeite met insturen. Speel je met een controller dan voelt het opeens een stuk speelbaarder dan F1 2011.

Codemasters heeft dus flink gesleuteld aan de gameplay en de game in ieder geval toegankelijker gemaakt voor mensen die met een controller spelen, en dat zal uiteindelijk toch de meerderheid doen. Daar valt wel wat voor de vertellen, want CM wilt natuurlijk een zo breed mogelijk publiek aanspreken. En niet iedereen is zo fanatiek om zijn racegames altijd met een stuurtje te spelen.

Voor de mensen met een stuurtje is het daarom even zoeken naar de juiste settings, waardoor het mij het gevoel geeft dat CM de gamers met een stuurtje links laat liggen.

Maar zodra je de instellingen goed hebt staan en je gewend bent aan de gewijzigde physics, gaat het e.e.a. een stuk beter, maar je mist wel de fijngevoeligheid van F1 2011. Helaas moet ik dan concluderen dat op dat gebied F1 2012 dus is verslechtert…
En dat is vervelend als je met koud of versleten rubber onderweg bent, omdat je, ik tenminste, altijd een stukje vertrouwen kwijt bent. Je moet je dan best flink inhouden, en dat komt er een ander hindernis om de hoek kijken.

Namelijk de straffen. Zo reed ik op Monaco gedwongen kalmer dan normaal, waardoor ik van achteren werd aangetikt. Prompt kreeg IK een straf wegens ‘illegaal blokkeren’. Dat zorgt toch wel voor ergernis en frustratie, omdat je er alles aan doet om de auto op de baan te houden!

Ik had gehoopt dat Codemasters daarnaar zou kijken, maar het lijkt wel een graadje erger te zijn geworden qua straffen. Zo raak je als serieuze fan alleen maar gefrustreerd.

VERDICT

Pro:
-Graphics zijn geweldig
– Tegenstanders zijn nog sterker
– Goede interface
– Race-geluiden nog rauwer

Contra:
– Codemasters laat IMHO gamers met een stuurtje in de steek, omdat de gameplay nu meer geschikt is voor de controller
– Nog steeds idiote straffen voor ‘logische actie’s’
– Rookie Test [Young Driver Test] niet te skippen en van een te laag niveau
– Bugs betreffende de Speed Wheel, daar deze geen RB/LB-knoppen heeft. Wederom het bewijs dat CM niets op heeft met SW-bezitters.

Tip:
De besturing met de Speed Wheel was verschrikkelijk. Het volgende heb ik veranderd;
Steering deadzone op 3%. Reduceert of vergroot de neutraalstand, oftewel hoe ver je moet insturen voor het stuurwiel reageert.

Steering saturation op 0%. Gevoeligheid van het stuur…Maar dat is een kwesite van smaak, heb het nu op 3% staan in de F1 2012 demo.

Steering linearity op 15%. De belangrijkste parameter, want hiermee bepaal je de ‘rechtelijnstabiliteit’ van de auto.

Ook mede-forummer Sabai was zo vriendelijk om zijn mening te geven over de nieuwe game van Codemasters.

Review Sabai

De nieuwe F1 2012 is er eindelijk en CM heeft weer zijn best gedaan om er wat moois van te maken.

Zo is het grafische gedeelte weer tot in de puntjes verzorgd en is op gebied van het geluid grote vooruitgang geboekt .’’motoren klinken lekker rauw en je hoort de banden gillen’’ . De auto’s rijden na enig zoeken van de juiste setup ( jammer dat het nog steeds van die extreem onlogische setups zijn) lekker strak en voelt realistischer aan dan in F1 2011.Daar waar het meer een kwestie van gooi en smijt werk en vol gas geven was, merk je het nu meteen als je op het vuile rijd ,gevolg je bent de auto direct kwijt . Daarmee is ook het rijden van de onrealistische tijden ook voorbij en zit het voor mijn gevoel redelijk rond de werkelijke rondetijden.

De careermode is helaas voor mijn gevoel beperkter geworden doordat er minder keuze-vrijheid is , zo kun je bijvoorbeeld alleen nog maar kiezen voor een race die 25% 50% of 100% is. Ik vind dit jammer ze hadden wellicht een saveoptie kunnen maken zodat ook de mensen met minder tijd de careermodes kunnen spelen.

Ook is er een rookie test toegevoegd om wegwijs in het spel te worden en ook kans geeft om een goed zitje bij een beter team te krijgen door gouden medailles te halen.

Online modus is ook weer als vanouds en als je met de juiste personen rijd het leukste en uitdagendste gedeelte van de game voor mij persoonlijk. Al met al weer een mooie game om binnenkort de donkere dagen mee door te komen.

De laatste reactie is afkomstig van redactielid Edwin.

Reactie Edwin

Het eerste dat opvalt bij de PS3 versie is dat het geluid en de graphics een stuk beter zijn dan in 2011. Waar het vorig jaar met stuur nog prima racen was zonder uren te klooien met je instellingen, moet er dit jaar wel wat aandacht aan besteed worden voordat je wagen niet bij de kleinste beweging naast het rechte stuk raast.

Met controller daartegenin is het een hele fijne game. Terwijl F1 2011 en ik met controller geen vrienden waren. Grote tegenvaller zijn de bugs die Codemasters maar niet onder controle lijkt te krijgen (AI die op verkeerde banden start, een bijna standaard rokende motor etc.) dit is de derde game uit de serie en dit moeten ze toch echt een keer onder controle krijgen anders gaat dit ze de komende jaren kopers schelen. Maar, al met al is de game prima te spelen en ook de sterkere AI is een groot pluspunt zodat je echt kun racen en niet constant mijlenver voor ligt op de concurrentie.