Quizvraag:

In welke ranglijst staan Timo Glock en Fernando Alonso gebroederlijk onderaan?

Geen idee? Echt niet?

Weet je dan misschien in welke statistiek lijstaanvoerder Pastor Maldonado bijna twee keer zoveel punten heeft dan de nummer twee?

Weet je het weer niet? Eén tip: het is een lijst waarin Kimi Raikkonen en Narain Karthikeyan grauwe middenmoters zijn.

Nog steeds geen idee?

Antwoord: De ranglijst der FIA-bestraften 2012!

Afgelopen seizoen zijn Timo Glock en Fernando Alonso de meest sportieve rijders van het seizoen geweest (als men deze lijst tenminste als leidraad hanteert) want de Duitse achterblijver en de Spaanse frontrunner zijn beiden een seizoen lang niet één maal op hun vingers getikt. Niet éénmaal!

Dat geldt niet voor Pastor Maldonado. De man uit Venezuela, die in Spanje het Williams-team zijn eerste zege in jaren gaf, was bij vele incidenten betrokken dit seizoen en finishte uiteindelijk met 15 bestraffingen op een afgetekende eerste plaats.De gedeelde nummers twee van de lijst, Sergio Pérez en Sebastian Vettel, steken er met ‘slechts’ 8 berispingen, straffen, waarschuwingen, drivethroughs, stop en go’s en gridpenalty’s, schril bij af.

Verder opvallend in de lijst: Romain Grosjean. De controversiele Fransman werd door Mark Webber iets van een first-lap idiot genoemd, maar eindigt onder dezelfde Webber met slechts 4 bestraffingen ten opzichte van de 5 reprimandes van de Australische veteraan. Webber moet dus niet zo zeiken! Wereldrecordhouder straffen in één jaar Lewis Hamilton heeft ook op dit gebied een pover jaar achter de rug. De Brit werd slechts twee keer bestraft.

Als je wilt weten wat jouw grote favoriet aan straffen heeft gehad, volgt hieronder de gehele lijst.

Pastor Maldonado:  15
Sergio Pérez: 8
Sebastian Vettel: 8
Michael Schumacher: 7
Mark Webber: 5
Nico Hulkenberg: 5
Charles Pic: 5
Pedro De la Rosa: 5
Romain Grosjean: 4
Jean-Eric Vergné: 4
Bruno Senna: 3
Vitaly Petrov: 3
Kimmi Räikkönen: 3
Narain Karthikeyan: 3
Felipe Massa: 2
Jenson Button: 2
Kamui Kobayashi: 2
Nico Rosberg: 2
Lewis Hamilton: 2
Paul Di Resta: 1
Heikki Kovalainen: 1
Daniel Ricciardo: 1
Fernando Alonso: 0
Timo Glock: 0