Het debuut van de F2005 kan men moeilijk een onverdeeld succes noemen. Achteraf bekeken had Ferrari er misschien beter aan gedaan toch nog met de F2004 te starten. Het belangrijkste voordeel dat het Italiaanse team aan het afgelopen weekend overhoudt, is de gedachte dat ze toch een competitieve wagen hebben gebouwd. Een die een grote belager van de Renault zal worden dit jaar.

Toch dienen we ons misschien niet blind te staren op de eerste 11 ronden die Schumacher gisteren tijdens de race reed. Ok�, hij zette druk op Alonso, maar de meeste insiders zijn het erover eens dat de Ferrari lichter geladen moet geweest zijn. Zowel Jarno Trulli als Fernando Alonso uitten reeds dit vermoeden. Ook de commentaar van Ross Brawn na de Grand Prix lijkt erop te wijzen dat Ferrari een afwijkende strategie had bedacht. De ontgoocheling van een gemiste pole-postion was gisterenmorgen ook duidelijk van Michael Schumachers gezicht af te lezen.

Toch doet dit geen afbreuk aan het feit dat het Italiaanse team sterk voor de dag kwam. Het heeft duidelijk laten zien dat het, net als voorgaande jaren, over een snelle bolide beschikt. De kinderziektes lijken echter het hervonden optimisme te temperen. Schumacher verloor tijdens de race hydraulische druk, waardoor hij er niet in slaagde terug te schakelen. De problemen van Barrichello met de versnellingsbak dit weekend zijn genoegzaam bekend.

Betrouwbaarheidsproblemen kunnen echter opgelost worden. Het is beter over een snelle wagen met kinderziektes te beschikken dan over een betrouwbare maar trage wagen. Die problemen zijn immers veel gemakkelijker te duiden en bijgevolg ook sneller op te lossen.

Neen, het heikele punt voor Ferrari lijkt dit jaar de banden te zijn. Rubens Barrichello, die er wel in slaagde de race uit te rijden, verloor in de tweede helft van de Grand Prix onnodig veel plaatsen en belandde op die manier buiten de punten. Hij werd zelfs op een ronde gezet door winnaar Alonso. Uiteraard moet er wel bij gezegd worden dat Barrichello in een wagen reed met de set-up van Schumacher. Toch is dit geen excuus voor zo�n zwakke finish. Jean Todt nam zich na de GP dan ook voor om vooral met Bridgestone aan de problemen te werken.

Nu zijn er drie weken vooraleer het F1-circus in Europa neerstrijkt. Geen twijfel dat de Ferrari tegen dan flink aan betrouwbaarheid zal gewonnen hebben. Of Bridgestone tegen dan Michelin zal bijgebeend hebben, lijkt een ander paar mouwen�

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter