Jos Verstappen en Eddie Jordan zijn komend seizoen tot elkaar veroordeeld. Tenminste, als de Nederlander �cht Formule 1 wil rijden. Dat is een regelrecht gevolg van het besluit van hoofdsponsor Michel Perridon om Verstappens manager Huub Rothengatter aan de kant te zetten.

Huub deed in de ogen van hoofdsponsor Perridon alles in eigen belang en niet in het belang van Jos. Ik ben overigens nog steeds van mening dat Verstappen zonder Rothengatter nooit een meter in de Formule 1 had gereden, maar dat terzijde.

De onderhandelingen tussen Perridon en de teambaas zijn op zijn zachtst gezegd wonderlijk verlopen. Perridon en zijn medesponsor Har Muermans hebben een budget, een ervaren coureur en een groot publicitair belang.

Eddie Jordan arriveert in Dordrecht, per helikopter, om te praten over een contract. Mooi vervoermiddel trouwens voor een teambaas die te weinig geld heeft. Perridon neemt geen blad voor de mond en laat weten dat Minardi geen optie meer is. Daardoor zijn alle beschikbare plaatsen weg en wordt het voor Jordan wel heel makkelijk eisen te stellen.

Na e-mails over en weer wordt Perridon ongedurig en zet de zaak onder druk. Hij stelt Jordan een ultimatum. En nog ��n. Dat was natuurlijk niet zo slim. Jordan zal zich alleen maar sterker voelen. Uiteindelijk komen ze er uit en is de zaak tussen Trust en Jordan beklonken.

Nu moeten alleen Verstappen en Jordan het nog even eens worden over een rijderscontract. Natuurlijk zal Jordan zeggen dat Jos een fantastische aanwinst is voor het team. Dat is hij namelijk ook. Allereerst neemt hij veel geld mee en ten tweede heeft Verstappen ervaring in de F1. Alleen: Jordan wil geen of te weinig geld betalen aan de Limburger.

Bovendien staan er ook nog andere clausules in het contract die volgens Verstappen onacceptabel zijn. Zoals de voorwaarde dat Verstappen, als hij geen resultaat boekt, eventueel vervangen kan worden. Maar wat is resultaat? Dat zul je toch moeten afmeten aan je teamgenoot, nietwaar? Als Jos dus net als zijn teamgenoot weet te presteren, is er niks aan de hand.

Perridon en Co zeggen tevens dat uit het aanbod te weing respect blijkt voor de rijder Jos Verstappen. Vaak staat dat voor: er wordt niet genoeg betaald. Als Jos een beter salaris wil, zal Jordan zeggen: ga dat dan maar bij Trust halen. Maar is dat wel verstandig? Laten we eerlijk zijn: als Jos dit jaar niet rijdt, is de kans levensgroot dat zijn F1 carri�re over is. Het is voor Jos dus wel heel belangrijk dat hij in Melbourne aan de start staat.

Verstappen zou kunnen overwegen met minder geld genoegen te nemen. Ik weet niet om welke bedragen het gaat. Vorig jaar kreeg Jos volgens zeggen 30 procent van het sponsorgeld dat hij inbracht bij Minardi. Als hij dat nu weer wil, dan blijft er bijvoorbeeld van $7,5 miljoen ingebracht sponsorgeld maar $5 miljoen over voor Jordan. Daar zit de Ierse teambaas niet op te wachten.

Beide partijen spelen dus hardball. Vroeger ging dat trouwens ook zo, alleen wist de pers het toen niet. Huub Rothengatter is namelijk een kei in niks loslaten. Er is naar mijn mening weinig aan de hand. Als het Jos Verstappen echt ernst is met zijn F1 carri�re, dan rijdt hij dit jaar gewoon voor Jordan. Neem echter in het vervolg even les bij Rothengatter: niks zeggen totdat de deal is gedaan, net zoals Eddie Jordan doet. No comment.

Bron: Allard Kalff

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter