Narain Karthikeyan is tegenwoordig hard aan het werk om zijn Formule 1-carriere in 2013 een vervolg te geven. Maar ondertussen is er een concurrent, Chandok geldt al sinds zijn crash in de VT1 van Australie 2011 niet meer als serieuze kandidaat, opgedoken om de titel van ‘de snelste Indiër ter wereld‘.

Luciano Bacheta is de naam. Deze 22-jarige jongeman, met Indiase en Italiaanse roots, begon met karten toen hij veertien was in 2004 en stapte een jaar later in 2005 al over naar de auto’s in het Junior Ginetta-kampioenschap en behaalde hier zes overwinningen en de meeste snelste ronden en pole positions. In 2006 werd ene Max Chilton verslagen in de T-Cars [een autosportkampioenschap speciaal voor minderjarigen, vergelijkbaar met de Suzuki Swift Cup]!

Na jaren met Formule Audi Palmer, Formule Renault 2.0, stapte de Indiase Brit in 2011 voor het eerst in een Formule 2 auto nadat een GP3-avontuur op een deceptie uitliep. Dit jaar ging het een stuk beter, want Bacheta pakt het kampioenschap.

Dus mocht de kersverse Formule 2-kampioen als beloning zijn eerste meters in een Formule 1-wagen afleggen. De Brit reed vandaag zijn rondjes op Silverstone in een Williams FW33 van 2011, aangezien Williams de young drivers-test al in juni had afgewerkt. Met deze test verzekerde hij zich ook van een FIA Superlicentie. Deze licentie is nodig om in de Formule 1 uit te kunnen komen.

Om in aanmerking te komen voor een FIA superlicentie moet de rijder moet dan minimum 300 kilometer hebben afgelegd tijdens testen in een recente Formule 1-wagen op racesnelheid.

En dat maakte indruk op de jongeman: Hier rondlopen en praten met een team als Williams is al een speciale ervaring en ik heb veel geleerd vandaag. Ik had een mix van regen en droog weer tjdens mijn runs, wat een perfecte manier is om te leren hoe een Formule 1-auto onder die omstandigheden reageert en werkt.

Frank Williams had nog een paar lovende woorden over voor Bacheta: Ik wil Luciano graag feliciteren met zijn titel in de Formule 2. Een resultaat dat nog indrukwekkender is door zijn seizoenstart met vier opeenvolgende overwinningen. Hij heeft ongetwijfeld veel geleerd van vandaag en het zal goed zijn voor zijn toekomst die er veelbelovend uitziet.

En toch is het een vraag wat is een Formule 2-titel waard is. Andy Soucek domineerde de Formule 2, kreeg een test maar Williams koos toen voor Bottas. En het laatste wat we van Soucek hoorden, was toen hij opstapte bij het toenmalige Virgin Racing omdat het allemaal te lang duurde en hij geen kans kreeg om testwerk te verrichten.

Hopelijk blijft dit Bacheta bespaard, en kan hij instappen in een goed GP2 of WSR team om zijn carrière een vervolg te geven.

[En bij deze wenst ondergetekende zijn collega Fabian van Tiel, een verklaarde fan van Karthikeyan, veel sterkte!]

Leave a Reply

Your email address will not be published.