Stoppen op je hoogtepunt, dat is maar voor weinigen weg gelegd. Alain Prost deed het in 1993 nadat hij wereldkampioen werd met Williams. Jackie Stewart ging hem in 1973 voor. Meer voorbeelden ken ik niet, des te groter was de verrassing vanmiddag toen Nico Rosberg aankondigde per direct te stoppen met Formule 1. Als kersverse wereldkampioen Formule 1, stoppen op je hoogtepunt.

Het waren dus niet alleen Felipe Massa en Jenson Button die hun laatste race reden in Abu Dhabi maar ook Nico Rosberg. Wie had dat gedacht? Rosberg is pas 31 jaar oud, 2 jaar jonger dan ik ben. Ik was met stomheid geslagen toen ik het nieuws hoorde maar ik begrijp het nu wel. Rosberg is er klaar mee, hij heeft zoals hij zegt zijn doel in het leven bereikt. Wie kan dat nu zeggen op zijn 31e?

Rosberg leek altijd kalm te blijven onder het titelgevecht. Na elke race postte hij een filmpje op zijn Twitter-account, om zijn fans te bedanken en even na te praten over de race. Echt populair werd Rosberg nooit. Van de topcoureurs was hij dit jaar, ondanks al zijn successen, verreweg het minst populair. Sowieso kan in Duitsland niemand tippen aan de populariteit van Michael Schumacher in de jaren ’90, ook viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel niet. Maar zelfs Vettel is veel populairder dan Rosberg.

Waarom? Geen idee. Rosberg kleurde altijd keurig tussen de lijntjes, deed geen rare dingen. Stond keurig zijn fans en de pers te woord. Wellicht spreekt dat de fans niet aan. Daarnaast kwam hij nooit in het nieuws zoals bijvoorbeeld Lewis Hamilton doet, Nico Rosberg is getrouwd met zijn jeugdliefde en heeft een dochtertje. Een keurig gezinnetje. En daar wil Rosberg nu van genieten. Hij is er klaar mee.

Hij wil niet langer strijden tegen Lewis Hamilton. Zoals ze dit jaar deden en waarin het in Spanje en Oostenrijk zelfs botste op de baan. Rosberg heeft zijn doel bereikt, hij heeft na twee jaar eindelijk Lewis Hamilton verslagen en dat heeft zoals hij zelf zegt veel van hem gevergd. Niet alleen van hem maar ook van zijn gezin. Ik denk dat Lewis Hamilton meer talent heeft dan Rosberg, niet veel, maar net dat kleine beetje extra. Rosberg leefde dit jaar voor zijn sport en haalde het maximale uit zichzelf, hij wist Hamilton te verslaan. Hamilton had de focus niet altijd, hoe vaak zagen we hem op feestjes voor Grand Prix? Rosberg deed dit nooit, had altijd de focus.

Bernie Ecclestone zal vanmiddag ook even raar hebben opgekeken. De Formule 1 en de fans hadden graag een nieuw gevecht gezien tussen Rosberg en Hamilton. Hamilton zou maar al te graag revanche hebben willen nemen. Dat gevecht gaat er dus nooit meer komen. Jammer! Ik had het graag willen zien. Want beide coureurs gaven nooit veel op elkaar toe en omdat Mercedes haar coureurs liet racen gaven ze de Formule 1, ondanks de dominante Mercedes bolides, kleur.

Ik ben benieuwd wie Rosberg nu opvolgt. Wordt het Mercedes-talent Wehrlein? Heeft hij na één jaar Manor dan al een topstoeltje? Een jaar waarin hij pay-driver Rio Haryanto moeizaam wist te verslaan? Kan hij het gevecht met Hamilton aan? Ik betwijfel het. Ik denk dat we Nico Rosberg nog gaan missen volgend jaar.

Nico het ga je goed!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published.