Max Verstappen faalt in Monaco

Zaterdagochtend maakte Verstappen een fatale fout, een exacte kopie van 2016, hij vernachelde zijn auto zo ernstig tijdens FP3 dat hij de kwalificatie niet haalde. Hij startte achteraan. Reed van P20 naar P9. Maar teamgenoot Ricciardo won en daar zat hij dan. Helmut Marko wil een gesprek, Christian Horner keek hem heel de zondag niet aan en hij was zo’n beetje het enige kopstuk van RBR dat niet in het ielige zwembadje dook na afloop van de race.

Gevoel en feiten

Nu Max Verstappen een echte faal op zijn naam heeft staan gaan we misschien ook een beetje anders kijken naar de andere oorzaken waardoor hij niet met heel mooi resultaat naar huis kon de andere vijf races dit jaar.
Dat is ook maar een gevoel natuurlijk en dus niet maatgevend. Maar we zochten naar een referentiekader en kwamen bij Bottas en Sainz uit.

Bottas is weliswaar 8 jaar ouder en maakte twee jaar eerder zijn debuut in de Formule 1 dan Max, maar anderzijds hebben ze beide drie overwinningen op hun naam staan en zijn ze ook beide redelijk onverwacht bij een topteam terecht gekomen.
Verstappen onverwacht door het moment, midden in het seizoen in mei 2016 was er die switch van Toro Rosso naar Red Bull en Bottas werd door Mercedes opgehaald bij Williams nadat Rosberg zijn pensioen afkondigde omdat hij zijn persoonlijk doel behaald had: Wereldkampioen Formule 1 worden.

Daarnaast is er Carlos Sainz jr. die gelijk met Verstappen startte bij Toro Rosso en ook een overstap maakte naar een (potentieel) topteam: Renault Sport F1.
Sainz is een consistente rijder die voor sommigen kleurloos over zou kunnen komen maar dat zeker niet is. Hij rijdt degelijk, is snel en maakt niet veel fouten, maar moest anderzijds wel consequent zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoten, eerst Verstappen en nu de sympathieke Duitser Hülkenberg. Kvyat versloeg hij zodanig dat die midseason werd vervangen door talent Gasly vorig jaar.

Sainz is anderhalf jaar lang de directe collega van Verstappen geweest en lag zodanig in de clinch op het laatst dat Red Bull zich genoodzaakt zag Verstappen en Kvyat van stoel te laten ruilen. Sainz begreep toen eigenlijk niet waarom hij niet in die Red Bull stoel terechtkwam. En heel Spanje ook niet overigens.

Over Max horen we dingen als: Fenomenaal (ook van ons) en: “Buitencategorie”.

Onlangs, afgelopen donderdag om precies te zijn waren Johnny Herbert, “Crofty” en Ted Kravitz (ook al een artiestennaam trouwens, Ted heet eigenlijk Theodore J.N. Slotover) van Sky Sports F1 in gesprek over de geschiedenis en de toekomst van Formule 1, ze moesten een rode vlagsituatie volpraten tijdens FP2 voor de Grand Prix van Monaco. En daar hoorden we deze heren -die we toch best serieus mogen nemen waar het om het oordelen en inschatten van zaken rondom onze geliefde sport- zomaar de naam van Verstappen in één adem noemen met Fangio, Senna, Schumacher en Hamilton?!
Twee dagen later is er alle aanleiding om het een en ander eens op een rijtje te zetten:

Wat weten we nog over deze periode, zo uit het blote hoofd?

Verstappen wordt een fenomeen genoemd en dat is ook niet zo raar. Toen hij zijn debuut maakte was Formule 1 een behoorlijk saaie boel geworden. Met auto’s die je bijna niet hoorde, brave hybrides die pruttelden als een opgefokte Prius. De glamour was er wel een beetje af. En toen kwam daar dat jochie van 17 bij Toro Rosso en alles werd anders.

Hij week niet als hij listige vragen kreeg over leeftijd en ervaring. Had overal zijn woord klaar in uitstekend Engels. En hij reed snel en haalde in. Meteen. Hij werd bejubeld toen hij in Blanchimont buitenom ging bij Nasr in zijn Sauber. Daar vestigde hij het fundament voor zijn internationale populariteit, voor zijn titel als talent van het jaar en voor de Trofeo Lorenzo Bandini. Wat een debuut. En die fantastische regenrace in Brazilië! Verder reed hij ogenschijnlijk zijn teamgenoot naar zijn grootje. Ogenschijnlijk? Kijk maar:

Wat zeggen de cijfers?

Max pakte 49 punten in dat eerste seizoen en Sainz maar 18. Bottas werd overigens knap vijfde in de Williams, het team werd dat jaar derde. Maar het jaar erop gaat Verstappen naar Red Bull en zie: dat jaar wordt Sainz ook 12de, net als Verstappen het jaar ervoor met bijna gelijk puntenaantal: 46.

En Verstappen, die de vijfde wedstrijd invalt bij Red Bull wint meteen! Zijn eerste grand prix-overwinning is meteen in de pocket. Ja, iedereen staat op de tafel, ongelofelijk. Het jaar erop wint Verstappen nog twee maal een wedstrijd: Maleisië en Mexico. Geweldig: maar hij haalt in zijn tweede jaar wel aanmerkelijk minder punten dan in het eerste. Sainz verbetert zich wel en niet door de overstap naar Renault, want daar scoort hij maar een keer met een zevende plaats. Hij had bij Toro Rosso al een vierde, een zesde en drie keer een zevende plek bemachtigd.

Bottas is consequent en consistent: elke maand een beetje beter en een trouwe, betrouwbare teammaat voor Lewis Hamilton. Hij scoort zijn punten en wordt derde.

Conclusie…

Waar het op neer komt: Max Verstappen heeft zich tot nu toe als een formidabel entertainer laten zien. Een fanmagneet van formaat. Een formidabele rijder die durft en gaat voor een gat als hij het ziet. Door Max is formule 1 gegroeid de afgelopen jaren en staat Red Bull nog veel sterker op de kaart. Als Max Verstappen een feestje wil op Zandvoort dan komt door honderdtienduizend man op af. Er was wel een wedstrijd, met toerwagens, maar echt geen internationale toprace en heus geen Formule 1- wedstrijd. Max Verstappen is -dus- echt wel een fenomeen en dat alleen is basis genoeg voorlopig om te vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.

Maar op het scorebord is het mager. En echt té mager. We willen de fans niet voor het hoofd stoten of bang maken, maar aan het eind van de dag gaat het om de punten. Wat is jouw bijdrage als rijder aan het constructeurskampioenschap? Op welke plaats sta je in de ranglijst ten opzichte van je teamgenoot? Hoe vaak heb je “een beetje pech”?
Het roer moet om, Verstappen moet op safe gaan rijden en punten gaan binnenhalen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!