Met ingang van seizoen 2014 is er een nieuwe motorenconfiguratie in gebruik gesteld. Ik schreef daar al eerder een analyse over, maar dat was vooral gericht op het verbruik per soort circuit. De jongste klachten gaan eerder over de snelheid van een Formule 1-auto ten opzichte van een GP2-auto.

Zo bleek Richelmi met 1.29.293 de snelste GP2 rijder te zijn en zou hij op P18 gekwalificeerd zijn, vóór de auto’s van Chilton [1.29.586], Bianchi, Ericsson en Kobayashi [1.30.375].

De langzaamste GP2-coureur op het circuit van Barcelona was Daly met een 1.31.558. En ook de Caterham GP2-wagen ging sneller rond dan de F1 wagen van het team, want Alexander Rossi die ook nog eens is gelieerd als testrijder aan het team uit Maleisië, reed een nette 1.29.893!

Maar is dat zo erg?

Ten eerst is een GP2 nu inderdaad sneller dan de achterhoede van de F1…Maar tegen het einde van het seizoen zal de snelste GP2-auto alweer tegen een achterstand van 2 a 3 sec. aankijken? De F1-auto wordt namelijk continue doorontwikkeld. Een GP2-auto geheel niet.

Ten tweede hebben we het niet voor niets over de achterhoede van de sport. Ook 10, 15 of 20 jaar geleden waren er F1-teams met ‘bezemwagens‘ die niet sneller bleken dan de toenmalige F3000 of Formule 2.

Een stukje geschiedenis van uw scribent…

In de jaren 1960 deden de toenmalige F2′s regelmatig mee met de F1-auto’s. Dit omdat een startveld anders te mager zou zijn. En echt kansloos waren die F2′s niet. Ene Jackie Ickx lanceerde op die manier zijn illustere carrière in de sport.

Tijdens de kwalificaties voor de Grand Prix Formule 1 van Duitsland op de Nürburgring in 1967 zette Ickx zijn Formule 2-wagen, een 1600 cc MS5 F2, op P3!!! Volgens het wedstrijdreglement moesten Formule 2-wagens, die enkel toegelaten werden om inderdaad de grid aan te vullen, achteraan het veld starten.

Ickx haalde zijn schouders op over deze vreemde maatregel en lag kort na de start al op een schitterende P5, voordat de Waalse Belg door technische problemen [wielophanging, zie foto boven] tot opgave gedwongen werd.

De Formule 1 reed in 1967 met een 3000cc motor, waar de Formule 2 met een 1600 cc reed. Veel van die 1600cc waren sowieso gebaseerd op een F1-spaceframe, dat toch lichter en kleiner was. Chapman had pas twee maanden eerder zijn zelfdragend monocoque plus de Cosworth DFV geïntroduceerd op Zandvoort.

Ik geloof niet dat men destijds er schande van sprak dat een F2 een F1 kon bijhouden of zelfs verslaan. Qua status quo is de verhouding niet veranderd, maar nu maakt men er opeens er wel een probleem van?

Wat ik denk dat er echt aan de hand is. De huidige GP2-auto is een model wat al enkele jaren oud is. Een klasse met een identiek chassis, identieke motoren en identieke banden.

Het is een Dallara GP2/11 met een topsnelheid van 320 km/h, wat betekent dat het de snelste monoposto is na de Formule 1 en de Indy Racing League-auto’s.

De motor is een 4 liter Mechachrome die 580 pk kan leveren. Het minimumgewicht is 688 kilo inclusief coureur. Een F1 heeft een minimumgewicht van 691 kilo, waarbij het gewicht van de coureur een grotere rol speelt. Ook belangrijk is dat de GP2 op dezelfde banden rijdt als de F1.

Aldus de ‘harde feiten‘…Een ander feit is dat de F1 zichzelf een steeds hogere status heeft aangemeten.

Insiders, teameigenaren, overige belanghebbenden en onwetende fans kunnen het zich tegenwoordig niet meer voorstellen dat een lagere klasse [GP2] een F1 kan evenaren. Men verkijkt zich in haar rumoer over de afgelopen GP van Spanje, dat het om achterhoedeteams ging.

Het is dus nog steeds niet zo dat een GP2-auto wel eens in de punten zou kunnen rijden, als ze zouden deelnemen aan een F1-race! Maar zo wordt de kritiek wel gebracht?

Men heeft de Formule 1 welhaast in een uitzonderingspositie geplaatst. Oud-FIA president Max Mosley waarschuwde daar al voor. Maar men blijft zich blindstaren op status en glamour. En dan is het ongepast om langzamer te zijn dan een promotionele raceklasse?

Zo daalde de hoon neer over het nietige HRT toen bleek dat zij de GP2 nauwelijks los konden rijden. Maar was HRT niet een achterhoedeteam die in de problemen kwam, doordat men steeds maar weigerde om qua kostenontwikkelingen op de rem te trappen of de verdeling van de tv-gelden ongemoeid laten?

HRT, Virgin Racing en Team Lotus…Nu is HRT verdwenen [onder discutabele omstandigheden], Virgin heet nu Marussia en Team Lotus werd Caterham. En nog altijd zijn de twee overblijvers pure achterhoedeteams.

Dan valt het hen moeilijk kwalijk te nemen dat ze [af en toe] voorbij gereden worden door een GP2-auto…

Bron[nen]/foto’s: Wikipedia/GrandPrix.com/frankyremtlaaaat.wordpress.com