Bij de start van de spaanse grand prix zien we Vettel er als een speer vandoor gaan en Hamilton in bocht 1 al aan de leiding gaan. Hamilton ligt dan tweede, Bottas en Ricciardo volgen,
Verstappen krijgt een tik van Räikkönen doordat die op zijn beurt weer aan de binnenkant een optater krijgt van Bottas. Verstappen kan nog naar de pit rijden maar het is verder zinloos, hij zou het grootste deel van de race in zijn motorhome naar de race kijken. Pas na ruim een uur staat hij de pers te woord. Hij zegt dan: Ik had best een goede start en zag een gaatje aan de buitenkant. Ik kon niet zien dat Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen elkaar raakten en ik zat net op de verkeerde plek. Normaal is buitenom geen probleem, maar dit keer had ik pech. De race is helaas voorbij, nu op naar Monaco!.

 

In de mellee die het incident met Bottas, Räikkönen en Verstappen veroorzaakt gaan Verstappen en Räikkönen van de baan. Kimi breekt zijn linkervoorwielophanging finaal af, hij probeert de auto nog thuis te brengen maar dat lukt niet, achterop het circuit parkeert hij in het grind. Verstappen heeft ook schade. Christian Horner komt op de rsdio om te vragen of hij een lekke band heeft maar Verstappen roept: It’s the suspension! en daarmee weten we: race over. Can you bring the car home Max? vraagt Horner. Yeah is zijn korte, duidelijk teleurgestelde antwoord, even later zien we Verstappen de pit achteruit inrijden en dan is het over voor hem.

Buiten is Vettel inmiddels de leider en wat vooral opvalt: Nico Hülkenberg is van de dertiende naar de zevende plek opgeschoven door al het gedoe. Ook Alonso en Massa hebben elkaar geraakt en daardoor plaatsen verloren, het is alleen Hülkenberg die echt goed profiteert.

Na 12 ronden zien we Hamilton aandringen bij Vettel. De achterstand krimpt en er komen pitstops aan vanaf ronde 15-17 voor de rijders die op geel rijden. Alonso, die in zijn thuisrace als zevende startte maar nu dertiende ligt, pit als eerste regulier. in ronde dertien. Dat is, omdat hij opgehouden wordt door Magnussen in de Haas. De ronde erna komen Sainz en Magnussen tegelijk binnen en ze zitten na de stops zo dicht op elkaar, dat er bijna een aanrijding plaatrsvind. Sainz zet zijn auto naast de Haas in een poging bij de pitlane exit meteen een aanval te plaatsen, maar hij komt op het gras en moet liften.

In de volgende, vijftiende ronde komt Vettel binnen! de raceleider gaat over op laat opnieuw gele banden plaatsen en komt achter de Williams van Massa. Dat was niet de bedoeling, het kost hem kostbare seconden. Hamilton krijgt over de radio te horen dat hij deze kans niet onbenut moet laten en moet pushen. Hamilton doet dat ook, merkbaar tijdens een opname van zijn boordradio, waar hij na iedere twee woorden naar adem hapt. Surely this is not a good time, dit is vast niet het goede moment,zegt hij, terwijl hij zo’n twee seconden per ronde verliest op Vettel. Zijn engineer vertelt hem dan, dat de goede kansen verderop in de race zullen liggen. Kennemijk heeft het team uitgerekend, dat er bij de wissel van Vettel naar dezelfde, gele banden een strategische fout is gemaakt.

In de 21ste ronde komt Hamilton dus binnen, exact in ddezelfde ronde als Max Verstappen vorig jaar deed. Hij reed daarna de race van 66 ronden uit op witte mediumbanden. Proberen de Mercedesmannen dezelfde “truuk”?

Bottas leidt de race. Maar die moet dus nog naar binnen. Vettel zit in zijn versnellingsbak op de verse gele banden. Wanneeer gaat Bottas naar binnen?

Vettel heeft duidelijk tijd verloren met zijn pogingen Bottas voorbij te komen. Hij is het zat, zet zijn auto ernaast aan het einde van het rechte stuk en hij pakt de leiding over van Bottas.
in de 27ste ronde duikt Bottas ook eindelijk naar binnen en dan is duidelijk wat het idee is, de race uitrijden op mediums.

Als in de 31ste ronde Hamilton al zes seconden heeft verloren op Vettel wordt men op de pitmuur onrustig: We moeten nu dezelfde rondetijden gaan rijden als Vettel en dan het gat dichtrijden.

In ronde 35 steekt Filipe Massa zijn neus binnen bij Vandoorne, die ziet hem niet en ramt hem van de baan. Vandoorne valt uit. Hij zegt meteen op de radio: Ik crashte met Massa, sorry….

In ronde 40 piept de turbo van Bottas ertussenuit.Over en uit met de Mercedes. Ricciardo stoomt door naar de derde plaats.

In ronde 47 krijgt Wehrlein te horen dat hij vijf seconden straf krijgt in verband met een verkeerde manouvre in de pitsstraat. Dat gaat hem plekken kosten, Sainz zit binnen vijf seconden en Magnussen kan dat ook nog gaan redden.

Een paar keer hoorden we rtijdens de race rijders tegen hun engineer roepen, dat ze niet zaten te wachten op radioboodschappen. Kennelijk is Formule 1 (op het circuit van Barcelona) weer topsport. In ronde 58 zegt Kvyat tegen zijn man op de muur: Laat me nou met rust! nadat die riep dat Wehrlein zijn prooi is omdat die 5 seconden straf kreeg.

Zonder verdere bijzonderheden rijden we naar de finish in ronde 66. Hamilton wint voor Vettel en Ricciardo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.