Een jaar geleden waren er veel CART-fans vol spanning aan het wachten hoe het seizoen 2004 zou uitdraaien. Steeds meer en meer coureurs en teams stapten over naar concurrent IRL, en er onstond een ware leegloop in de Champ Cars. Uiteindelijk kregen ze toch 18 coureurs aan de start, tegenover een 25-tal een jaar voordien. Gisteren maakte de CART-voorzitter Dick Eidswick de kalender bekend voor volgend seizoen. Veertien circuits staan erop, met drie nieuwe evenementen tussen april en november.

Het begint volgend jaar op 10 april in Long Beach, waarna het zes weken wachten is vooraleer de tweede race van start gaat. Voor het eerst sinds jaren staat de race in Vancouver (Canada) niet op de kalender. Rede daarvoor is dat de werkzaamheden voor de Olympische Winterspelen van 2010 zijn begonnen en er dus geen mogelijkheid zal zijn om een race te organiseren. Ook Elkhart Lake, een van de mooiste circuits in Noord-Amerika, is eveneens van de kalender geschrapt. Toch hopen de coureurs om in extremis nog een overeenkomst te kunnen sluiten zodat ze toch naar Road America (dat is de offici�le naam van Elkhart Lake) kunnen afreizen. Ook Laguna Seca staat er nog niet op, maar omdat de onderhandelingen nog bezig zijn is de kans groot dat zij er nog bijkomen om de Champ Cars te ontvangen op 11 september.

Nieuw is de race in Edmonton (Canada), dat op een luchthaven zal verreden worden. Ook de Silicon Valley Grand Prix, die gehouden zal worden in San Jose, is nieuw. En de derde debutant wordt Seoul. De Zuid-Koreaanse stad stond ook het huidige seizoen al op de kalender, maar dat ging uiteindelijk toch niet door. De CART-series zijn erop uit om een wereldklasse te worden, net als de Formule 1, maar dan komen ze in het vaarwater van de Indy Racing League. De IRL gaat in 2005 ook naast de ovalen op de �gewone� circuits rijden, en doet daarbij ook Europa aan. De Champ Cars staan op dat vlak nog niet zo ver, maar in de toekomst zou daar wel eens verandering in kunnen komen.

Op ��n circuit rijden zowel de Formule 1 als de CART, en dat is Montr�al in Canada.

De kalender voor 2005:

10 april    Long Beach     USA (California)
22 mei     Monterrey      Mexico
 4 juni    Milwaukee      USA (Wiscounsin)
19 juni    Portland      USA (Oregon)
26 juni    Cleveland      USA (Ohio)
10 juli    Toronto       Canada
17 juli    Edmonton      Canada
31 juli    Silicon Valley   USA (California)
14 augustus  Denver       USA (Colorado)
28 augustus  Montreal      Canada
11 september  Laguna Seca     USA (California)
24 september  Las Vegas      USA (Nevada)
16 oktober   Seoul        Zuid-Korea
23 oktober   Surfers Paradise  Australia
 6 november  Mexico City     Mexico

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter