Tijdens het weekeinde in Bahrein werd besloten dat de Formule 1 toch geen budgetplafond zal invoeren. FIA-president Jean Todt liet weten dat de plannen geen steun van de teams kregen.

Daarop kwamen de Strategy Group met andere opties om op korte en lange termijn de kosten omlaag te brengen. Zo wel men onderdelen zoals benzinesystemen, crashstructuren, voorvleugels, wielophanging en brake-ducts vereenvoudigen. En zelf een terugkeer van de actieve vering werd besproken, omdat het elektronisch aansturen van de wielophanging goedkoper zou zijn, dan de gecompliceerde mechanische versies die men nu gebruikt.

Red Bull en Mercedes, twee van de teams uit de Strategy Group die de introductie van een budget cap hebben geblokkeerd, zeggen dit gedaan te hebben omdat een budget cap niet haal- of werkbaar geweest zou zijn.

Zij denken dat de financiële controle heel moeilijk te controleren zal zijn en zien liever dat kosten via de reglementen [het eerder genoemde vereenvoudiging] worden verlaagd.

De kleinere renstallen – Sauber, Force India, Caterham en Marussia– zijn intussen woedend over het feit dat de grote teams de budget cap hebben tegengehouden.

By peter