Fernando Alonso Díaz is geboren op 29 juli 1981 in het Spaanse Oviedo. De eerste maal dat de internationale autosport van de naam Fernando Alonso hoorde was op 26 augustus 2000, maar voordien had de jonge Spanjaard al een hele weg afgelegd. Toen hij amper twee jaar oud was kocht zijn vader hem een kartwagentje. Fernando kreeg kussens achter zijn rug en blokjes onder zijn voeten zodat hij aan de pedalen en het stuur geraakte, maar als kleuter leerde hij de basistechnieken van het racen. Op zevenjarige leeftijd besloot zijn vader hem in de competitiekarting van Asturias te laten deelnemen, en al snel bleek dat die jonge knaap best veel talent had. Hij won alle acht races en werd glansrijk eerste in het kinderkampioenschap.

In de komende twee jaar won hij eveneens het Galiciaans kampioenschap karting. In 1990 won hij het Asturias Kadet-kampioenschap, en in 1991 werd hij tweede in het Spaans Kadet-kampioenschap. Na nog vele successen in het karten maakte hij in 1999 eindelijk de overstap naar de éénzitters, op achttienjarige leeftijd werd hij Formule Nissan-kampioen met zes overwinningen. Die titel ging niet onopgemerkt voorbij…

Voor het seizoen 2000 vond hij onderdak bij het Belgische Team Astromega in het Formule 3000-kampioenschap. Pas in de tweede seizoenshelft reed hij zich meer en meer in de kijker. In Oostenrijk maakte hij indruk door in de race negen plaatsen goed te maken en zijn eerste puntje te scoren met een zesde plaats. Zijn hoogtepunt kwam er in België. De race domineerde de jonge Spanjaard en hij won op schitterende wijze. Flavio Briatore was overtuigd en de Italiaanse playboy bood de 19-jarige Spanjaard een contract aan. Voor het seizoen 2001 had hij al twee coureurs, maar hij gaf Alonso onderdak bij Minardi om race-ervaring op te doen.

Zo kwam het dat Fernando Alonso aan de start van een Formule 1-race kwam te staan, op 4 maart 2001 in het Australische Melbourne. Alonso was amper 19 jaar, 7 maanden en 3 dagen oud. In de Minardi-Ford wist hij zich niet echt in de kijker te rijden maar toch liet hij af en toe mooie dingen zien. De eerste maal dat hij echt veel indruk kon maken was tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van USA, op de befaamde Indianapolis High Speedway. Alonso kwalificeerde zich als zeventiende. Briatore was overtuigd en bood Alonso een contract aan bij Renault. Voor 2002 had hij al twee coureurs en contracteerde hij de Spanjaard als test- en reservecoureur, met de belofte om in 2003 aan de start van de races te komen..

In 2003 verving hij Jenson Button en werd hij teamgenoot van Jarno Trulli. Op 22 maart 2003 behaalde hij als eerste Spanjaard ooit de polepositie in een Formule 1-race, net voor teamgenoot Jarno Trulli. In de race zelf reed hij dertien ronden op koppositie om uiteindelijk derde te eindigen. In de bizarre race van Brazilië schrijft geschiedenis door als éérste coureur die derde werd niet op het podium te verschijnen, hij werd wel afgevoerd in een ziekenwagen. Een maand later stond heel Spanje op zijn kop : Alonso was tweede geworden in zijn eigen thuisland. Al snel ontstond er een hele Alonso-mania in Spanje, hij haalde elke week wel de voorpagina’s in de kranten zonder ook maar één keer een zege behaalt te hebben in de Formule 1. Die kwam er twee maanden later, op het vernieuwde circuit van Hongarije. Op 24 augustus 2003 won Fernando Alonso als eerste Spanjaard ooit een Formule 1 Grand Prix. Uiteindelijk eindigde hij zesde in de eindstand.

2004 bracht niet wat er verwacht werd na het vorige seizoen. Verder dan vier podiumplaatsen (waarvan één tweede plaats) kwam hij niet. Toch werd hij uiteindelijk vierde in de eindstand om het kampioenschap, achter beide Ferrari-coureurs en Jenson Button.

2005 begon zoals 2004 geëindigd was, een matige race mede door de omstandigheden. Vanaf de volgende race ontpopte Alonso en Renault zich als de grootste titelkandidaten. Alonso won in Maleisië, Bahrein en in San Marino. Het leek een saai seizoen te worden, waarin hij zonder noemenswaardige tegenstand naar de titel zou rijden. Maar de critici hadden niet op de underdog McLaren-Mercedes gerekend. In de tweede seizoenshelf kreeg hij veel tegenstand en werd het nog spannend om de titel … zij het weliswaar met een voorsprong van een twintigtal punten. McLaren won vrijwel elke race in de zomer. Toch had Alonso genoeg aan de derde plaats om kampioen te worden in Brazilië, drie races op voorhand. Montoya won de race, Kimi Räikkönen werd tweede en Fernando Alonso behaalde met zijn derde plaats de wereldtitel. Daarmee werd hij de allereerste Spanjaard ooit die de wereldtitel Formule 1 behaalde, tevens de jongste ooit.

Nog voor het seizoen wordt er bekend gemaakt dat Alonso in 2007 niet langer voor Renault zal rijden, maar de kleuren van McLaren gaat verdedigen. Het seizoen 2006 begint op de manier dat 2005 geëindigd was. Van de eerste negen races wint hij er zes, waarvan de laatste vier op rij, en wordt hij driemaal tweede. De wereldtitel lijkt hem onmogelijk te ontsnappen, maar dan begint het seizoen maar pas echt. Dankzij enkele mindere races en twee opgaves op de verkeerde momenten (een eerste plaats in Hongarije en een derde plaats in Italië) gaat de Spanjaard een spannend seizoenseinde tegemoet. In China komt Michaël Schumacher op gelijke hoogte. Alonso moét nu winnen als hij zijn tweede wereldtitel wilt behalen. In Japan rijdt hij in het tweede deel van de race nog steeds tweede, achter Schumacher. Maar dan ploft de motor van de Duitser, Alonso neemt dankbaar de leiding over in zowel de race als in het kampioenschap. Hij neemt afscheid van Renault met een tweede wereldtitel.

McLaren wist in 2006 geen enkele race te winnen en de Spanjaard stond voor een moeilijke opdracht. Toen de wagen echt competitief bleek te zijn reed die dekselse teamgenoot, nota bene een debutant, hem van het kastje naar de muur. Toch verweerde hij zich sterk en tot de laatste races was Alonso de grootste bedreiging voor de wereldtitel. Maar hij verloor punten op cruciale momenten, zoals bijvoorbeeld in Japan. Toch ging het van kwaad naar erger binnen het team. Hamilton bleek minstens even snel te zijn en dat kon Alonso moeilijk aanvaarden. Hij was namelijk als tweevoudig wereldkampioen én kopman van het team binnengehaald. Hij moest het waarmaken in de McLaren. En het was zijn teamgenoot die het deed. Hoogtepunt was Hongarije toen hij Hamilton net lang genoeg ophield zodat hij geen snelle ronde meer kon beginnen. Uiteindelijk eindigde hij met evenveel punten als teamgenoot Hamilton, op een tweede plaats en één schamel puntje te weinig om de wereldtitel te winnen.

[b]Debuut in de Formule 1   :[/b] 4 maart 2001, Grand Prix van Australië, Minardi-Ford
[b]Eerste maal punten     :[/b] 9 maart 2003, Grand Prix van Australië, Renault
[b]Eerste maal podium     :[/b] 23 maart 2003, Grand Prix van Maleisië, Renault
[b]Eerste maal snelste ronde  :[/b] 15 juni 2003, Grand Prix van Canada, Renault
[b]Eerste maal eerste startrij :[/b] 22 maart 2003, Grand Prix van Maleisië, Renault
[b]Eerste maal polepositie   :[/b] 22 maart 2003, Grand Prix van Maleisië, Renault
[b]Eerste overwinning     :[/b] 24 augustus 2003, Grand Prix van Hongarije, Renault
[b]Eerste wereldtitel     :[/b] 25 september 2005, Grand Prix van Brazilië, Renault

[b]Teams :[/b] Minardi (2001), Renault (2003-2006), McLaren (2007), Renault (2008)

[b]Leefijd bij debuut        :[/b] 19 jaar, 7 maanden, 3 dagen
[b]Aantal Grand Prix’        :[/b]  105
[b]Aantal seizoenen in de Formule 1 :[/b]   6
[b]Aantal punten          :[/b]  490
[b]Aantal snelste ronden      :[/b]  11
[b]Aantal podiums          :[/b]  49
[b]Aantal eerste startrijen     :[/b]  27
[b]Aantal poleposities       :[/b]  17
[b]Aantal overwinningen       :[/b]  19
[b]Aantal ronden verreden      :[/b] 5769
[b]Aantal kilometers verreden    :[/b] 28124.461
[b]Aantal races op koppositie    :[/b]  48
[b]Aantal ronden op koppositie   :[/b] 1161
[b]Aantal kilometers op koppositie :[/b] 5560.919

[u][b]Overwinningen[/u][/b]               [u][b]Poleposities[/u][/b]
2003 : Hongarije              2003 : Maleisië, Hongarije
2005 : Maleisië, Bahrein, San Marino,   2004 : Frankrijk
    Europa, Frankrijk, Duitsland,    2005 : Maleisië, Bahrein, Frankrijk, Engeland,
    China                   Brazilië, China
2006 : Bahrein, Australië, Spanje,     2006 : Europa, Spanje, Monaco, Engeland, Canada,
    Monaco, Engeland, Canada, Japan      China
2007 : Maleisië, Monaco, Europa, Italië  2007 : Monaco, Italië

[u][b]Kampioenschappen[/u][/b]
2001 : geen punten, 23e       European Minardi F1 Ford-Cosworth
2003 :  55 punten, zesde      Mild Seven Renault F1 Team
2004 :  59 punten, vierde      Mild Seven Renault F1 Team
2005 : 133 punten, wereldkampioen  Mild Seven Renault F1 Team
2006 : 134 punten, wereldkampioen  Mild Seven Renault F1 Team
2007 : 109 punten, tweede      Vodafone McLaren Mercedes

[url=http://www.fernandoalonso.com]Officiële website van Fernando Alonso[/url]