Begin vorige week konden wij jullie melden dat de Strategy Group het budget-plafond had afgewezen en de kostenbesparing in het technisch reglement zocht.

Zo wil men per 2017 de ‘active suspension‘ herintroduceren. Het elektronisch aansturen van de wielophanging zou goedkoper zijn dan de gecompliceerde mechanische versies die men nu gebruikt.

Andere voorgestelde opties om op korte en lange termijn de kosten omlaag te brengen, zijn het vereenvoudigen van onderdelen zoals benzinesystemen, crashstructuren, voorvleugels, wielophanging en brake-ducts.

Maar Martin Brundle, een veteraan met 165 GP’s [158 starts] achter zijn naam, waarschuwt dat de sport juist saai zal worden en de auto als een ‘Scalextric’ over de baan zullen rijden. Voor de jongeren onder onze lezers, Scalextric is de fabrikant met de langste geschiedenis in de slotrace wereld. Uw scribent heeft er geen ervaring mee, want fervent fan van Carrera.

Frappant genoeg is Brundle een van de belangrijke coureurs geweest, die destijds had meegewerkt aan de ontwikkeling van de actieve vering waarmee Williams in 1992 en 1993 zo dominant bleek. Maar de Brit meent dat de sport juist minder spannend zal worden voor de fans.

Het concept van de actieve vering en 18 inch velgen [ook overwogen voor 2017, FR] betekent dat de ontwerpers opnieuw kunnen beginnen voor wat betreft de wielophanging en de bijhorende aerodynamica. Dit omdat veel van de huidige veerweg wordt opgenomen door de forse banden van de huidige 13 inch velg.

Met een velg van 18 inch heeft men een ​​enorme hoeveelheid meer mogelijkheden qua wegligging en vering. De ophanging zal dan nog belangrijker worden en dat is een droom voor de aerodynamici! Mijn zorg zou zijn dat we teruggaan naar auto’s die over de baan rijden als Scalextric-auto’s. Vastgelijmd aan de track., aldus Martin Brundle tegen Autosport.